StoryEditorOCM
Zabavaintimna ispovijest

Gina Damjanović progovorila o svojoj borbi s epilepsijom: natječe se u showu ‘Zvijezde pjevaju‘, no najveću bitku vodi iza kamera

Piše Mozaik SD
7. svibnja 2022. - 13:58

U subotu, 7. svibnja, znat ćemo pobjednike nove sezone HRT-ovog showa Zvijezde pjevaju. Najmlađi par od preostala tri koja se bore za laskavu titulu su glumac Marko Braić i glazbenica te radijska voditeljica Gina Damjanović. Pjevačici rodom s Brača ovo je prvo finale u popularnom showu u kojem je kao mentorica debitirala prije dvije godine, piše Gloria.hr.

"Marko i ja smo presretni što smo dogurali ovako daleko jer smo pjesme birali po svom "guštu", a publika ih je očito prepoznala. Ne možemo dočekati da u subotu navečer iziđemo na pozornicu, neovisno o ishodu", kaže Gina.

image

Marko Braić i Gina_Damjanović

Zvonimir Ferina

Simpatični dvojac u HRT-ovom studiju imat će veliku podršku njihovih navijača, a svi u Gininoj blizini se slažu da je ona ionako pobjednica. Talentirana glazbenica već se, naime, pet godina hrabro nosi s epilepsijom, vrlo ozbiljnom neurološkom dijagnozom koja pogađa sve dobne skupine.

Kako je kao mlada djevojka prihvatila svoje "novo" stanje, te kako se danas nosi s ovom neizlječivom bolešću Gina je za naš portal ispričala uoči finalne emisije showa Zvijezde pjevaju koji je zbog svega za nju bio poseban izazov.

Potpuni šok​

Kako nam je otkrila, alarmantni napadaj praćen gubitkom svijesti dogodio joj se 2017., kad je imala 24 godine.

"Srećom se sve odvilo na koncertu, pa je Hitna pomoć bila blizu i odmah mi je pružena pomoć. Dijagnoza mi je postavljena u iduća dva mjeseca tijekom kojih sam bila na bolničkim pretragama", kazala nam je Gina, za koju je njezina dijagnoza bila šok. U njezinoj obitelji nitko nema epilepsiju te o toj bolesti nije znala ništa.

Pjevačica ističe da je prvih tjedana bila zbunjena, preplašena i teško se suočavala s činjenicom da ima epilepsiju.

"Odbijala sam priznati da je riječ o epilepsiji, bojala sam se nuspojava lijekova, nisam znala na koje načine se bolest može manifestirati, što to znači za mene, kao osobu, ženu, glazbenicu... Život mi se promijenio u samo jednoj sekundi", prisjetila se Gina. Uz sve to je, veli, svaki dan imala napadaje te je općenito bila vrlo lošeg zdravstvenog stanja.

image
Saša Burić/Cropix

"Bol, umor i stres najčešći su okidači za napad. A mene je bolest uhvatila u vrlo intenzivnom periodu. Bila sam uslijed turneje i mučila se s bolovima u kralježnici. I svaki put kad bi me počelo jako boljeti, dobila bih epileptički napadaj", priča nam mlada pjevačica.

​Gina ima takozvanu Jacksonovu epilepsiju kod koje pri napadaju dolazi do kontrakcije mišića jedne strane tijela.

"Uz jake kontrakcije, tijekom napadaja pogled mi se zamuti, ponekad čujem zujanje u ušima i osjećam zbunjenost i pospanost", objašnjava Gina, koja zna kad bi napad mogao uslijediti. "Imam takozvanu auru, odnosno predosjećaj", dodaje.

Ne odustaje​

Poznata glazbenica za Gloria.hr istaknula je da je nastavila s njezinim prijašnjim životom, no samo zato što redovito uzima terapiju. A u njezinom slučaju to znači svaki dan.

"Moram se strogo pridržavati propisane terapije i njegovati neke nove navike kako bih mogla i dalje uživati u svemu što radim. Svakog radnog dana od 13 do 17 sati imam šihtu na Top Radiju, tu su još i satovi pjevanja te probe s bendom, a treba ostaviti vremena i za pisanje pjesama", pojašnjava Gina, koja se i tijekom protekla dva mjeseca, otkako je mentorica u showu Zvijezde pjevaju, dobro nosi sa silnim obavezama i pojačanim tempom.

"Imala sam, doduše, u međuvremenu nekoliko napadaja, koje sam i očekivala s obzirom na to da sam se malo preforsirala. Kad usporim, sve opet bude po kontrolom", kazala nam je Gina, koja danas otvoreno priča o njezinoj borbi jer tako želi pomoći drugima oboljelima. Osobito mladima i djeci koji se nerijetko osjećaju izgubljeno, bespomoćno i marginalizirano.

"Zapravo sam zahvalna što je epilepsija ušla u moj život. Promijenila mi je život na bolje, naučila me je da moram biti nježnija prema sebi i potaknula me da se povežem s drugima koji proživljavaju slično. a samim tim i prema drugima. Uz razgovore s ljudima koji također boluju od epilepsije, meni je osobno najviše pomogla sjajna liječnica Iris Zavoreo koja me prati na ovom putu. Da biste mogli prihvatiti bolest i pobijediti je, morate je prvo upoznati", rekla je Gina za Gloria.hr.

30. travanj 2024 00:25