StoryEditorOCM
ZabavaDoza inspiracije by Karmen

Emocionalne rane: Zbog čega ulazimo u konflikte?

Piše Karmen Kmetović Prkačin, psihoterapeutkinja, umus.hr
10. ožujka 2023. - 15:52

Što vas najviše izbacuje iz cipela? Nametanje nečije volje ili obaveza, ignoriranje, kritiziranje, napuštanje ili pak hladnoća...? Na broju jedan moje ljestvice, definitivno je ignoriranje. Sjećam se situacije s jednim poslovnim partnerom, zbog koje sam se osjećala prilično loše. Naime, druga strana nije ispoštovala obaveze našeg zajedničkog ugovora. Želeći razriješiti situaciju uporno sam slala mailove na koje nisam dobivala odgovor. Imala sam osjećaj da se dopisujem sama sa sobom. Osjećala sam se loše, nedoživljeno i odbačeno. Tada nisam znala da su razlog mog osjećaja boli, ustvari emocionalne rane.

Što su emocionalne rane?

One su posljedica nekog neugodnog iskustva iz ranijeg perioda (npr.ignoriranje) koje uzrokuje u nama duboku bol, ljutnju ili strah. Jednom kada proživimo ovo iskustvo, možemo ga se stalno sjećati, godinama.

Svi imamo ili smo imali u nekom trenutku života emocionalne rane. Neke od njih smo zatvorili bez problema, za neke imamo osjećaj da smo ih zatvorili, no ponekad se ponovno otvore u najneočekivanijem trenutku života. Razne situacije koje za nas mogu biti povrjeđujuće mogu pokrenuti naše emocionalne rane (npr.svi su pozvani na zabavu osim vas i to pokreće osjećaj odbačenosti). Najčešće emotivne rane su strah od odbacivanja, nevrijednost, potrebitost, poniženje i nedoživljenost.

Kako se emocionalne rane aktiviraju?

Svaki put kada smo snažno aktivirani (netko nam nešto kaže ili se ponaša na određeni način) znači da je naša rana probuđena (u nama se aktivira snažno emotivno stanje boli). Naša podsvijest ustvari iščita sublimiranu povrjeđujuću poruku (ne vrijediš, nisi bitan..) ili prepozna povrjeđujuće stanje (npr. stah od odbacivanja) što joj je poznato od prije (period odrastanja). Stanje koje osjećamo u sadašnjosti, ustvari je slično onome iz prošlosti jer se pokrene emocionalni naboj iz starijih dijelova mozga koji preplavi i isključi prefrontalni (svjesni) dio mozga. Naš emocionalni mozak čuje ono što pogađa u ranu koju nosimo (npr. nisi važan).

Primjeri povrjeđujućih situacija

Recimo ako partnerici kažete “Zašto si stalno mrzovoljna?” Ili partneru koji ne zna kontrolirati ljutnju “Možda bi trebao potražiti pomoć”, njegova podsvijest iščitava iz vaše poruke - Ti si loš/a, ne valjaš.

Također ako percioiramo da nam netko važan poput partnera, prijatelja ili roditelja zaboravi na rođendan, naša podsvijest koja reagira kroz našu emocionalnu ranu tumači da nismo važni toj osobi.

Osobe čija je emotivna rana stah od odbacivanja ili napuštanja, će izjave poput “Suta opet idem na put “ percipirati prilično emotivno jer ih svaka situacija razdvajanja podsjećna na ranije proživljenu bol.

Izjave poput;” Pa sve žene se bave djecom i rade”, pobuđuju nepriznavanje ili “Nisi mi rekla da danas ideš na večeru s prijateljicom, pobuđuju nedoživljavanje, a kada recimo partner ostavlja čarape po podu i suđe iza sebe, tumačimo ponižavanjem. Ovakve situacije uzrokuju konflikte, koji bi bili manje izraženi kada bismo bili svjesni naših emotivnih rana.

Kako si pomoći?

Zatvaranje emocionalne rane nije lako, ali je moguće. Zato je najvažnije krenuti jednostavnim putem, a to je prepoznavanjem emocionalne rane; onoga što u nama pokreće bol više negoli je to primjereno određenoj situaciji (primjer s ignoriranjem mailova, aktivirao je emocionalnu ranu neviđenosti). Potrebno je sagledati koliko ustvari sami doprinosimo dramatičnosti situacije zbog rana koje imamo iz ranog perioda, a koje druga osoba trenutno aktivira svojim ponašanjem. Ustvari osoba s kojom smo možda u konfliktu i nije toliko loša, koliko nas njeno ponašanje boli.

02. svibanj 2024 15:24