StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

Djevojka iz močvare: Triler koji plijeni ugođajem močvara Sjeverne Caroline ima banalan zaplet i finalni obrat koji malo koga može šokirati

Piše Gabrijela Bijelić
22. kolovoza 2022. - 15:56

Dvije poznate face s estrade, glumica Reese Whiterspoon, vječna' Plavuša s Harvarda' i kantautorica Taylor Swift odmah su prepoznale proizvod s potencijalom, odu ženskoj snazi, snalažljivosti i izdržljivosti. Prva se prihvatila uloge producentice filma, a druga snimila 'Carolinu', nosivu baladu za mistični triler 'Djevojka iz močvare', ekranizaciju bestsellera New York Timesa i prvijenca zoologinje Delije Owens.

image

Taylor John Smith zamoran je u ulozi junakinjina opismenjivača i 'ljubavi života' glavne junakinje

Michele K. Short/Michele K Short

Girl power tim filmskog projekta zaokružila je redateljica Olivia Newman (boksačka drama 'Prvi meč'). Priča prati tegoban život djevojke Kyje iz razorene obitelji koju kroz doba odrastanja glume tri različite glumice. Najmlađa Jojo Regina vrlo je dojmljiva u ulozi zlostavljanog djeteta, toliko da zavređuje epitet nove dječje zvijezde. Leslie France je slabo primjetna u međuprostoru, dok je Daisy Edgar-Jones fizički dobro pogođena odrasla Kya koju sredina tretira kao izopćenicu, još i više nakon što je optužbe za ubojstvo.

'Djevojka iz močvare' još je jedan nespretan prijevod filma koji bi, da je sačuvao izvorni naziv 'Tamo gdje pjevaju riječni rakovi' ( 'Where the crawdads sing'), sigurno više govorio o ugođaju filma. A upravo je atmosfera forte ovog trilera čiji je zaplet, posebno romantični odvojak, prilično banalan i sapuničast. Prikazi močvarnih prostranstava Sjeverne Caroline koja možete savladati samo motornim čamcima su fascinantni, no interakcija likova škripi i zapinje na već stoput obrađivanim motivima osamljenosti, patnje i osvete. Ni scene iz sudnice ne odišu svježinom, jedini pouzdan tu je veteran David Strathairn ('Zemlja nomada') kao Kyin staloženi branitelj Tom Milton. Mladoj Edgar- Jones ne može se osporiti trud oko uloge 'outcasta', iako njezina zagonetna narav ne izlazi van uvijek na pravi način.

image

Veteran David Strathairn kao Kyin staloženi branitelj Tom Milton

Michele K. Short/ Michele K Short

Oba mladića od Kyina romantičnog interesa konkuriraju za bezveznjake godine. Dio krivice za to je na scenariju, a dio na slabašnim glumačkim izvedbama. Plavušan Taylor John Smith zamoran je u ulozi junakinjina opismenjivača i 'ljubavi života', a pod teretom plošnosti stenje i macho momak Harris Dickinson kao zlosretni Chase Andrews. Afroamerički supružnici Mabel i James Madison (glume ih Michael Hyatt i Sterling Macer) kao Kyini saveznici su simpatični, ali previše tipizirani.

Poseban problem je završnica filma, zbrzana, nategnuta i predvidiva, kao da je primarni cilj bio priču okončati unutar dva sata trajanja filma, ni sekundu dulje. Sam finalni zaokret koji je trebao šokirati, razvodnjen je prethodnim bajkovitim združivanjem starih ljubavnika. Šteta je što u adaptaciji Newmaničina romana više pozornosti nije posvećeno prirodnim fenomenima kojima su ovako neprofilirani likovi trebali biti tek privjesak.

Ovako smo dobili vizualno dojmljiv složenac koji progovara o mnogočemu, a nijednu temu ne pogađa 'u sridu'. Mizoginija, rasizam, obiteljsko nasilje, paranoja provincijalaca i samoobrazovanje odvažnog pojedinca. Sve sastojke možemo prepoznati, ali nijednog istinski doživjeti. Šteta je što su u ovom trileru koji plovi na valu emancipacije žena raspjevani riječni rakovi ostali šutljivi.

 

07. svibanj 2024 19:36