StoryEditorOCM
ZabavaDUBROVAČKA KIPARICA|

DEŠA VLAHUTIN Bod po bod nemirnih ruku - zlatovez na unikatnim maskama

Piše Maja Rilović Koprivec
10. prosinca 2020. - 13:03
Kad si talentiran i jakog umjetničkog nerva ni pandemija niti lock down ne mogu stati na put tome da nađeš načina da se umjetnički izraziš. Tako i Dešu Vlahutin, dubrovačku kiparicu s londonskom adresom pandemija koronavirusa nije omela da stvara u posve drugačijoj tehnici i materijalu od onoga u kojem uobičajeno radi svoje prekrasne skulpture. Kako sama kaže 'dok se odmara od skulptura ruke su joj nemirne' pa su je epidemiološke mjere i londonska ograničenja potaknula da radi platnene maske za lice vezene zaista posebnim vezom. Maske sama šije a onda pod njenom iglom za vezenje nastaju maske i vrećice za njih izvezene motivima mimoze, feniksa, noćnog neba, hortenzija, ružica, vinove loze, latica cvijeća, božićnih motiva, ali i one s dubrovačkim porukama kao što je maska Libertas, i sve su u različitim tehnikama veza.
Sve što inače odlikuje Dešine skulpture, preciznost i sklad prenijelo se na iglu i vez na ovom danas svima potrebnom predmetu. Ima zaista vrijednih ljudi koji u ovom čudnom 'novom normalnom' rade lijepe i praktične maske, ali ono što radi Deša Vlahutin po svemu se izdvaja i po motivima, ljepoti veza, skladnosti odabranih boja. Na svakoj se maski vidi kako se vezu posvetila s jednakim žarom i strpljenjem kao i nedavnoj obnovi vremenom uništena zlatoveza na brokatnom misnom ruhu napravljenom 1896. godine za krunidbu ruskog cara Nikolaja II. koji je radila za aukcijsku kuću Bonhams jer Deša je i restauratorica s iskustvom.
Dešine maske i sve motive možete pogledati na njenom Instagram profilu napravljenom samo za vezivo n.e.e.d.l.e.p.o.i.n.t., a također maske prodaje i na specijaliziranoj Internet trgovini Etsy a jedinstvene unikatne maske prepoznale su i trgovine na Kensington High Streetu.
31. svibanj 2024 18:20