StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

Deadpool& Wolverine: Buddy komedija u multiuniverzumu gdje je nasilje zabavno, a smrtnost relativna

Piše Gabrijela Bijelić
29. srpnja 2024. - 15:37

Baš kad se činilo da nakon nekoliko podbačaja (Madame Web, Marvels, Morbius...) era ekranizacija slavnih strip junaka kreće prema zalasku, na ovoljetnom se repertoaru ukazao novitet iz Marvelova meta univerzuma. ‘Deadpool&Wolverine‘, svojevrsno uparivanje naslovnih likova iz popularnih franšiza, novi je prilog nastavku filmske stripomanije koji igra na sigurno.

Disneyevi distributeri procijenili su da ne mogu promašiti ako na ekranu drskom i neumjesnom plaćeniku u crvenom Deadpoolu priključe vazda namrgođenog i malorijekog mutanta iz serijala X-men Wolverinea,  prvi put u izvornom žutom kostimu iz stripa. Iz te se nakane izrodila neka vrsta buddy komedije u kojoj britka razmjena replika aktera i akcijske vratolomije nadjačaju na momente razvučenu, pa i konfuznu radnju opterećenu vremenskim skokovima između suprotstavljenih stvarnosti, što je i inače naporno naslijeđe žanra.

image

Potencijalni kućni ljubimac za Deadpoola

Jay Maidment/Jay Maidment

Hugh Jackman kao Wolverine /Logan i Ryan Reynolds kao Deadpool /Wade Wilson na sreću su dovoljno prezentni i zabavni da povežu u cjelinu sve fabularne odvojke. Kod Jackmana ni gotovo četvrt stoljeća od premijere prvog nastavka sage o neprilagođenim super moćnicima iz X-men nije ostavilo traga.

Izvedba mu je na visini, dovoljna je rečenica, pogled u turobnu prošlost ili pokret ruke koja se pretvara u kandžu da shvatite kakva je mustra njegov alias, Logan. Ryan Reynolds u filmu je očekivano iskričav. Nastoji nadograditi osebujnu osobnost svog junaka, što će reći da nastavlja sočno psovati, iritirati doskočicama i relativizirati pogibeljne situacije. Ništa što već nismo vidjeli i u tom pogledu ne osobito inspirativno. Ostatak glumačke postave pojavljuje se i iščezava u vrtložnom gibanju paralelnih svjetova.

Neke pritom zapamtimo bolje, primjerice Channinga Tatuma u sitnoj ulozi Gambita, ubojitog superjunaka kartaša ili povratnika sa sabljom Bladea (Wesley Snipes), dok nam neki već i prije odjavne špice ispare iz sjećanja (Elektra Jennifer Garner).

image

Emma Corrin kao Cassandra Nova

Jay Maidment/Jay Maidment

Ni ovaj film nije mogao proći bez obvezne doze veličanja ženske snage i samodostatnosti kroz pojavu super mutantice Cassandre Nove (Emma-Louise Corrin), dosad nepoznate sestre blizanke direktora škole za mutante Charlesa Xaviera. Ćelavost je čini se jedino što spaja lik nenadmašnog Sir Patricka Stewarta s filmskom sekom Corrin koja jest osvojila Zlatni globus za ulogu princeze Diane u seriji ‘Kruna‘, ali u ovoj ulozi baš i nije uspjela ispoljiti svoj službeno potvrđeni talent.

‘Deadpool & Wolverine‘ na nekoliko se mjesta trudi biti nekonvencionalan, pa tako nakon naturalističkih scena pokolja uvodno propitkuje Disneyevo pripajanje 20th Century Foxa i svih sastavnica tog ugaslog kultnog filmskog studija. S tim u vezi i samoironična Deadpoolova opaska o tome bi li i po kojim uvjetima dobio vlastitu franšizu.

Zabavno je i poigravanje glazbenom podlogom u kojoj scene pokolja prati inače nježni Madonnin svevremenski hit ‘Like a Prayer‘. Publici se spoj dvojice osebujnih stripovskih osobnosti jako svidio, film kanadskog redatelja Shawna Levya prometnuo se u najjači hit ljeta. Znači li to povratak superjunaka na staze stare slave? Tko će ga znati, ćudljiva je ta publika kojoj je serviran i psić kojeg bi rijetki poželjeli za ljubimca, ali nikad ne reci nikad...

19. rujan 2024 03:31