StoryEditorOCM
Zabavaiskreno priznao

Balkanac ‘trbuhom za kruhom‘ otišao u Ameriku, sada u mirovini opisao svoj život tamo: ‘Njima smo pridošlice koje im žele ukrasti posao i mjesto za parking‘

Piše Dv
20. travnja 2022. - 20:55

Slobodan je rodnu Srbiju napustio i odselio u SAD odakle je napisao kolumnu za portal Politika u kojoj je opisao svoje iskustvo života u inozemstvu, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Nesreća nas koji smo napustili domovinu radi boljeg života u bijelom svijetu leži u vječnoj dilemi. Dilemi o pripadnosti. S jedne strane, naši korijeni, podrijetlo, preci, a s druge, zemlja kojoj ostavljamo potomke, dobar dio (boljeg?) života i poreza. Ovo posljednje najviše boli - započeo je. 

- Ovdje nas tretiraju kao pridošlice koji im žele uzeti posao, komad zemlje i parking. A posao je često onaj kojeg oni ne žele raditi ili onaj kojeg mi radimo bolje. Oni komad zemlje doživljavaju kao svoje bogomdano, a zapravo su ga okrutno oteli onima koje su kasnije smjestili u rezervate. Dajem im pravo za parking mjesto, i ja poludim kad mi ga netko uzme ispred nosa ako je došao kasnije - nastavlja. 

- Ovdje nam naš tvrdi naglasak ozbiljno narušava autoritet jer nas po automatizmu u njihovim očima svrstava u manje vrijedne. Naše sposobnosti smatraju inferiornijim jer ono prokleto "R" nikako da ubodemo kako oni misle da treba ili apsolutno nepotrebno „the”, koje stavljamo svuda, samo ne gdje treba.

A tamo, tamo smo bivši Srbi, sada Amerikanci, koji se bave najlakšim poslom na svijetu, branjem zelembaća sa grana. Kad bi samo znali koliko su u zabludi.

Deset sati dnevno stajati sa podignutim rukama i brati, te muke ni Isus nije imao. Dobra vijest za one koji imaju svrabež za put preko bare. Ja sam se dosta nabrao, sad sam u mirovini i jedno mjesto berača je ostalo upražnjeno - dodao je. 

Ovaj stanovnik Chicaga za kraj je napisao kako srce nema dilemu o tome na čijoj je strani, a mozak taj rezultat doživljava kao da je sam sebe šutnuo ispod leđa. 

 

27. travanj 2024 03:59