StoryEditorOCM
ZabavaEKSKLUZIVNO|

ANTONETA ALAMAT KUSIJANOVIĆ O KARIJERI I MAJČINSTVU Sve stignem, nije tako teško kao što su mi prijetili!

Piše Damir Leljak/Gloria
12. kolovoza 2021. - 14:37

Dubrovačka redateljica i scenaristica Antoneta Alamat Kusijanović (35) svojim je prvim dugometražnim filmom “Murina” ostavila dubok trag u domaćim i međunarodnim umjetničkim vodama. Najprije je za tu provokativnu obiteljsku dramu dobila prestižnu nagradu Zlatna kamera na Filmskom festivalu u Cannesu, nakon čega su se o njoj raspisali najpoznatiji svjetski listovi poput francuskog Le Mondea i američkog Varietyja. Na Puli su “Murini” pripale tri nagrade - publike, za najboljeg redatelja debitanta i Danici Ćurčić za sporednu ulogu - a natječe se i na Sarajevo Film Festivalu.

Uspjehe najtraženije hrvatske filmašice zaokružilo je rođenje sina, koji je na svijet došao prije tri tjedna - uoči dodjele nagrade u Cannesu, na kojoj je zahvalila iz rodilišta.

Unatoč brojnim obavezama Antoneta je pronašla vremena da samo tri tjedna nakon porođaja pozira za Gloriju i - uz brojne druge zanimljive detalje iz privatnog i profesionalnog života - ekskluzivno ispriča kako se snalazi u “debitantskoj” majčinskoj ulozi.

Kako izgleda vaš bioritam?

- Prepuštam da moj bioritam diktira dijete i veselim se toj režiji. Sve stignem, nije tako teško kao što su mi “prijetili”. Osjećam se ispunjeno i uživam u svom djetetu.

Kako ste nazvali sina i koje biste mu vrijednosti voljeli usaditi?

- Ime mu je Petrus, nomen est omen, nadam se da će i on biti “stijena”. Ljubav i strast za životom, zahvalnost i iskrena radost svakom danu vrijednosti su koje mu želim prenijeti.

image
Antoneta Alamat Kusijanović
Vedran Peteh/cropix

Tko vam pomaže u brizi oko djeteta?

- Cijela obitelj, svi su jedva dočekali da imamo malu bebu u familiji. Dvije none su jako sretne i zaista su dale sve od sebe da nas troje imamo najbolje vrijeme ovih prvih mjesec dana.

Hoćete li s bebom putovati u Sarajevo na filmski festival, gdje je “Murina” uvrštena u natjecateljski program?

- Još je neizvjesno, trenutačno sve planiram dan po dan...

Vjerujete li da će vam nagrada u Cannesu otvoriti vrata za druge projekte i suradnje u inozemstvu, jeste li već dobili neke ponude?

- Nagrada na svim svjetskim festivalima na neki način “produži” odjek dobrog filma, a posebno ova iz Cannesa. Zlatna kamera otvara mnoga vrata distribuciji Murine, za film ovaj je nagrada važan “pečat”. Ne znam koliko meni trenutno ova nagrada otvara vrata na koja ja već nisam kucala, sam film mi je otvorio vrata i već duže vrijeme strateški pripremam sljedeći korak, Zlatna kamera kao i ostale nagrade dolaze obično paralelno radu koji je već dobro podmazan i u punoj pari.

Cijeli razgovor pročitajte u novom izdanju Glorije.

19. travanj 2024 11:07