StoryEditorOCM
ZabavaPOZIVAJU NA OPREZ

Ako pripremate hranu u teflonskoj tavi onda ovo morate pročitati, moglo bi vas prilično zabrinuti

Piše dv
8. studenog 2022. - 17:10

Novo  istraživanje objavljeno u časopisu ‘Science of The Total Environment‘ otkrilo je koliko plastike može prodrijeti u našu hranu prilikom kuhanja u oštećenim loncima, piše N1, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Naime, neprianjajuće posude i tave obložene teflonom trošenjem gube premaz koji može stvarati probleme u pripremi jela. Navedeno su znanstvenici dokazali na teflonskoj tavi s malom pukotinom za koju se ispostavilo da tijekom kuhanja oslobađa čak 9100 čestica plastike. 

- Ovo nas upozorava da moramo biti pažljivi pri odabiru i korištenju posuđa za kuhanje kako bismo izbjegli kontaminaciju hrane, poručuje Youhong Tang, inženjer strojarstva i materijala sa Sveučilišta Flinders u Australiji.

Tim je u procjeni rizika dospijeća čestica plastike u hranu koristio Ramanovu tehniku snimanja i prilagođene algoritme. Istraživanje je izvršeno tako da je posuđe obloženo teflonom izrezano na nekoliko mjesta te je preko ‘štete‘ simuliran proces kuhanja različitim kuhačama, piše N1.

Zaključeno je da puknuti premaz uzrokuje oslobođenje 2,3 milijuna sitnih čestica tijekom pripreme obroka u trajanju od 30 sekundi s kuhačom. Teflon ili politetrafluoroetilen uzrokuje još jednu zabrinutost među znanstvenicima zbog činjenice da pripada porodici Perfluoralkilnih i polifluoroalkilnih (PFAS)  tvari, koje se povezuju s mnogim zdravstvenim problemima. 

- S obzirom na činjenicu da PFAS predstavlja veliku zabrinutost, te teflonske mikročestice u našoj hrani mogle bi predstavljati Znanstvenici planiraju nastaviti istraživanje kako bi se mogla utvrditi učestalost i opasnost oslobođenja plastike u kuhanju, a smatraju kako bi se njihovo istraživačko područje trebalo poboljšati i unaprijediti u budućnosti. 

Velika je vjerojatnost da bi se ovakve tave i zdjele trebale izbaciti iz uporabe nakon određenog vremena. Pretpostavlja se da veliku ulogu u oslobađanju plastike pri kuhanju čini i nedovoljno izdržljiv zaštitni premaz. 

03. lipanj 2024 15:26