StoryEditorOCM
Zabavasprema se spektakl

A na Eurosong ide... Doznajemo tko se sve prijavio na Doru, neka imena mogla bi vas iznenaditi! Popis pjevača koji će se boriti za odlazak u Italiju bit će poznat ovog petka

Piše Vinko Paić/ sd
13. prosinca 2021. - 21:54
Mia Dimšić, Maja Bajamić, Damir Kedžo i Mia NegovetićDuje Klaric, Bozo Radic, Matija Djanjesic, Neja Markicevic/HANZA MEDIA

Bliži nam se još jedna Dora, a tko će nakon Splićanke Albine Grčić biti naš novi predstavnik na natjecanju za Pjesmu Eurovizije, koje će se u svibnju iduće godine održati u talijanskom Torinu, saznat ćemo 19. veljače kad se održava Dora 2022, piše Slobodna Dalmacija.

Pozivni natječaj HRT-a pomoću kojeg će se odabrati 14 pjesama i četiri rezerve trajao je do jučer, a rezultati će biti poznati u petak, 17. prosinca, što su nam potvrdili i na HRT-u. Odaziv je bio sličan kao i prošlih godina.

Sada je na novoizabranom uredniku Dore Tomislavu Štenglu da zajedno s članovima žirija čija će imena također biti poznata u petak (kako prijavljeni izvođači na njih ne bi radili pritisak) preslušaju sve zaprimljene skladbe i odaberu onih 14 koji će ući u borbu za odlazak na Eurosong. Na Prisavlju nam nisu mogli komentirati tko se sve prijavio, no iz dobro upućenih glazbenih krugova, doznali smo neka od imena.

image
Mia Dimšić
Ranko Suvar/Cropix

Možda najupečatljivije ono je Mije Dimšić koja je, doznajemo, poslala pjesmu na engleskom jeziku u country stilu. Ova osječka kantautorica proslavila se pjesmom 'Život nije siv' i upravo nju posljednjih godina većina hrvatskih eurovizijskih fanova želi vidjeti kao našu predstavnicu. Iako je prije nekoliko mjeseci u razgovoru za 24 sata pjevačica kazala kako ju je još uvijek strah prijaviti se na Doru, u međuvremenu se ipak predomislila.

- Poslala sam pjesmu koja već neko vrijeme stoji u ladici i jako mi je draga. Doru pratim odmalena i jednostavno mi se pjesma učinila savršenom za tu pozornicu. Veselim se ovom novom glazbenom iskustvu bez obzira na ishod, kazala nam je Mia.

Na Dori 2022., sreću će treći put, ako prođe natječaj okušati i njena imenjakinja, Mia Negovetić. Mlada Riječanka opet se prijavila s pjesmom švedskih autora što se dosad pokazalo dobrim jer je bila blizu pobjede.

image
Mia Negovetić
Ranko Suvar/Cropix

Prošle je godine nakon glasovanja žirija i publike imala jednaki broj bodova kao i Damir Kedžo, a kako je on dobio više glasova publike odnio je pobjedu. Međutim zbog koronavirusa nije otišao na Eurosong jer je prvi put u povijesti bio odgođen. Ove je godine na ukupnoj tablici Negovetić završila treća.

Inače, kad smo kod Kedže, iako je bilo naznaka da će se prijaviti na Doru, njegova menadžerica Snježana Jerković Radočaj rekla nam je da nisu poslali pjesmu.

- Damir Keždo nije se prijavio na natječaj i neće se natjecati na Dori 2022., poručili su iz pjevačeva PR tima.

image
Damir Kedžo
Matija Djanjesic/Cropix

Na Doru se, doznajemo, prijavila i Splićanka Maja Bajamić, koja je u javnosti postala poznata nakon što je sudjelovala u showu RTL-a Hrvatska traži zvijezdu. Premda se plasirala u finale nakon toga je više postala prepoznatljivija kao kandidatkinja raznih reality emisija (Tvoje lice zvuči poznato, Farma...), nego po pjesmama. Bajamić se također spominje i kao jedna od voditeljica 'Dodikove televizije' Une, koja s emitiranjem kreće 21. prosinca.

image
Maja Bajamić
Paun Paunovic/Cropix

Fanovi stranice eurosong.hr u velikoj anketi nedavno su odlučili da u Italiju trebamo poslati trio Eclipse koji čine Đana Smajo, Tina Celić i Ananda Đuranović. Riječ je o mladoj ženskoj vokalnoj grupi koja je stekla popularnost na TikToku obradama stranih i regionalnih hitova. Pjesmu su poslale i one pa bi i njih iduće veljače mogli gledati u Opatiji.

Od povratnika, na Doru opet žele i kći bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, Ella Orešković (ona je ove godine završila na devetom mjestu), a tu je i ToMa, pravog imena Tomislav Marić, koji je na Dori 2021. bio šesti.

image
Urednica Dore i šefica naše eurovizijske delegacije sve donedavno bila je Uršula Tolj.
Ronald Gorsic/Cropix

Natjecanje za Pjesmu Eurovizije svake godine gleda milijunski auditorij diljem svijeta, a Eurosong je u Hrvatskoj u 2021. na Google tražilici bio osmi najpretraživaniji pojam. Sve donedavno urednica Dore i šefica naše delegacije bila je Uršula Tolj čiju iznenadnu smjenu fanovi Eurosonga u Lijepoj Našoj nikako ne mogu prežaliti i svakodnevno na društvenim mrežama zazivaju njezin povratak.

Naša ovogodišnja predstavnica Albina u Nizozemskoj je u svibnju nastupala s pjesmom 'Tick-Tock', a iako su joj kladionice predviđale ulazak u finale, nije se uspjela plasirati u veliku završnicu.

28. travanj 2024 18:30