StoryEditorOCM
Kućni ljubimciMIKROČIPIRANJE|

Dok provjera kučaka u Zagrebu kasni tri godine, u Dubrovniku uznapredovao pseći popis stanovništva. Evo koliko ih je dosada evidentirano!

Piše Gabrijela Bijelić
5. studenog 2021. - 21:29

Dok je ljudima zbog krive procjene i poslovične sporosti administracije već dvaput produljen popis stanovništva, za pse on traje kontinuirano već treću godinu i predviđa kazne za vlasnike kućnih ljubimaca koji mu se ne odazovu. U odnosu na Grad Zagreb koji je tek u rujnu počeo s mikročipiranjem pasa, Grad Dubrovnik putem Osjeka za komunalno redarstvo nadzor provodi još od 2018., kako je pravilima i određeno:

Dosad prebrojili 1194 psa

- Svaki pas, sukladno Zakonu o veterinarstvu, u roku od tri mjeseca od štenjenja mora biti čipiran sukladno Zakonu o zaštiti životinja. U slučaju da se utvrdi kako pas nije čipiran, o svemu se obavještava nadležni veterinarski inspektor. Na području Grada Dubrovnika su trenutačno 1194 mikročipirana psa, dok sankcije za nečipiranje psa poduzima Državni inspektorat - Veterinarska inspekcija. Službenici Odsjeka za komunalno redarstvo su u više navrata utvrdili da pojedini pas nema mikročip i izvijestili o svemu nadležne – potvrdili su nam iz gradske uprave.

Objašnjavaju i kako je komunalni redar, sukladno zakonu o zaštiti životinja, ovlašten pregledati isprave na temelju kojih se može utvrditi identitet stranke i drugih osoba nazočnih nadzoru.

image
Komunalni redari provjeravaju čipove kod splitskih pasa, asistira policija
Cropix

- Redar može ući i u prostore gdje se drže kućni ljubimci, uzimati izjave stranaka i drugih osoba, zatražiti od stranke podatke i dokumentaciju, očitati mikročip, ali i po potrebi podnositi kaznenu prijavu ili optužni prijedlog. U ovoj godini su bile dvije obavijesti Državnom inspektoratu, kao i 11 prekršajnih naloga za puštanje pasa po javnim površinama bez odgovarajućeg nadzora – izvijestili su nas iz Grada Dubrovnika.

Inspekcijski nadzor

Iz Državnog inspektorata pak potvrđuju kako komunalno redarstvo Grada Dubrovnika podnijelo je veterinarskoj inspekciji Državnog insktorata prijave o nečipiranju pasa. Veterinarska inspekcija je do ovoga trenutka obavila dva inspekcijska nadzora po podnesenim prijavama, a preostale predstavke su u Planu rada. U jednom predmetu je kao mjeru izdano usmeno rješenje, a u drugom je oduzet pas koji je smješten u sklonište.

Svrha mikročipiranja pasa je smanjenje broja napuštenih pasa nepoznatih vlasnika, lakše pronalaženje i brže vraćanje izgubljenih pasa vlasnicima kao i kontrola provedbe mjera cijepljenja pasa protiv bjesnoće uz koju se provodi i obvezna mjera čišćenja pasa od parazita, a sve u svrhu zaštite zdravlja ljudi. Sukladno Zakonu o veterinarstvu, kazna za nečipiranje pasa fizičkim osobama je od 2 do 6 tisuća kuna, a pravnim između 10 i 30 tisuća kuna.

Svi moraju u upisnik

Označavanje pasa, kao i cijepljenje protiv bjesnoće zakonom je propisana odredba i nije ni opasnija ni bolnija od same vakcinacije.
Pseći mikročip sadržava kod od 15 brojeva. Prva tri broja su znak države, a preostalih 12 su identifikacijska oznaka, šifra ljubimca. Nakon primjene čipa u Putovnicu kućnog ljubimca, popularnu knjižicu, unosi se samoljepljiva naljepnica s jedinstvenim brojem (kodom) mikročipa, datumom i područjem aplikacije, kao i ostali podaci o vlasniku i životinji.
Psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od okota, a svi označeni psi moraju biti upisani u Središnji upisnik pasa.

26. travanj 2024 10:09