StoryEditorOCM
Gastrobeignets

Volite li krafene sa šlagom, obožavat ćete ovaj kolač: dobili smo recept za prozračni francuski desert s bogatom kremom

Piše Spiza SD
4. ožujka 2023. - 18:49

Nedavno smo vam pisali o francuskoj inačici fritula s vrlo bezobraznim imenom, a sad su na red došle i francuske krafne - beignets. Ovaj se prozračni, ukusni kolač baš poput naših krafni smatra karnevalskom slasticom i najviše se troši u danima uoči početka korizme, no, baš kao što je slučaj s nama i krafnama, priprema se i jede tijekom cijele godine.

Postoji više inačica beignetsa, baš kao što postoje razne varijacije na temu krafni, a ako su vam drage krafne sa šlagom, voljet ćete i ovaj recept za beignets jer uključuje bogat nadjev na bazi slatkog vrhnja i mascarponea. Dobili smo ga od Sunčice Stanković koja ima predivan blog Mes folies culinaries te istoimeni Instagram profil, pun sjajnih ideja za predivne slastice.

Sunčičine su beignets à la fleur d‘oranger fino aromatizirane narančinom vodicom, koju možete kupiti u trgovinama proizvodima za proizvodnju slasticama i nekim trgovinama zdravom hranom, a u njenom nedostatku poslužit će vam i ružina vodica ili pak aroma vanilije.

Beignets s kremom od mascarponea

Sastojci:

500 g mekog brašna T400
8 g instant kvasca
2 jaja
150 ml toplog mlijeka
47 ml vrhnja za kuhanje
60 g omekšalog maslaca
15 ml ulja od sjemenki grožđa
55 gr kristal šećera
naribana korica 1 naranče
30 ml vode narančina cvijeta
3 gr soli

Krema:

150 ml slatkog vrhnja
150 g mascarponea 

Za prženje: 

450 ml ulja temperature 130-140°

Priprema:

Pomiješajte mlijeko, vrhnje za kuhanje i ulje pa ih zagrijite u mikrovalnoj da postanu mlaki. Pomiješajte brašno i kvasac pa napravite udubljenje i dodajte tekuće sastojke, pomiješajte i pustite da se kvasac digne.

Zatim dodajte jaja, šećer, maslac, koricu i vodicu od naranče te zamijesite tijesto. Pokrijte ga krpom i pustite da naraste na sobnoj temperaturi. Potom ga premijesite i pustite da još jednom naraste.

Naraslo tijesto istresite na lagano pobrašnjen stol, razvaljajte ga i uz pomoć okruglog kalupa režite krafne. Poredajte ih na papir za pečenje i pustite da se dižu 20- tak minuta a zatim ih pržite u zagrijanom ulju s obje strane. Pržene krafne poredajte na papirnati ubrus da se upije višak masnoće pa ih nadjenite mješavinom mascarponea i slatkog vrhnja.Po želji ih pospite šećerom u prahu.

19. travanj 2024 02:32