StoryEditorOCM
GastroMAKEDONSKA IKONA

Recept za kultno gravče na tavče koji smo zapisali na našem posljednjem putovanju u Makedoniju

Piše Dobra hrana
26. ožujka 2022. - 13:22

Pokušajte se domoći graha tetovca, nazdravite čašicom žolte za potpuni ugođaj i pripremite porciju kultnog jela!

Nezaobilazno jelo koje morate kušati svakako je "gravče na tavče", čiji je glavni sastojak grah tetovac zapečen u glinenim posudama. Važno je da kupite onaj bolje kvalitete, što lako možete provjeriti ako sjemenku graha slomite pod zubima. Ako je iznutra žut, radije ga zaobiđite i potražite onaj svjetliji i bez pukotina na površini. Kad se spomenuta vrsta graha skuha on ima specifičan okus i njegova mekoća neodoljivo podsjeća na kuhane kestene. Tamna strana pripreme graha je osjećaj nadutosti te dugotrajno kuhanje. Zašto zapravo močimo grah i kako ubrzati taj proces otkrio nam je naš suradnik Zoran Šimunić Šime, donosi Dobra hrana.

image

Gravče na tavče po izvornom makedonskom receptu

Mario Kučera

Kad odlučite otići put juga i posjetiti Makedoniju, znajte da smo jedan od najboljih gravče na tavče pojeli u restoranu Ostrvo. Lokacija je doista spektakularna budući da se nalazi u neposrednoj blizini Ohridskog jezera i jedno je od omiljenih makedonskih izletišta. Nemojte propustiti obilazak tržnice, a dobar razlog je kupovina bar jednog kilograma tetovca i jednako toliko dobre mljevene paprike. Bit Pazar najveća je gradska tržnica smještena na istočnoj obali rijeke Vardar i središte trgovine još iz vremena Osmanskog Carstva.

No, vratimo se kućnoj pripremi makedonskog klasika. Za potpuni ugođaj kuhanje započnite nazdravljanjem čašicom žolte ili žute lozove rakije (uvijek je bolji izbor ona odležana u drvenim bačvama najmanje tri godine).

image

Gravče na tavče po izvornom makedonskom receptu

Mario Kučera

Postoji nekoliko načina kako se radi gravče na tavče, a prilikom jednog našeg posjeta Makedoniji ustupljen nam je recept za gravče na tavče:

Recept Mare Tasevske:

Sastojci

500 g graha tetovca

1 luk

2 žličice mljevene crvene paprike

pire od rajčice

sol i papar

stručak metvice

Skuhajte grah tetovac s nekoliko listova mente. Ocijedite ga. Na ulju zažutite luk pa mu, kada postane staklast, dodajte grah i mljevenu crvenu papriku, a po želji i žlicu do dvije pirea od rajčice. Posolite i popaprite te zapecite u pećnici na 180-200 stupnjeva u glinenoj posudi dok se ne stvori korica i grah ne zapeče.

 Mario Kucera/

U nastavku donosimo još jedan recept koji nam je ustupio čitatelj, a radi se o inačici koja ne zahtjeva otvaranje pećnice.

Gravče na tavče sa suhim rebrima koji se ne peče

500 g graha tetovca

400 g suhih rebara

200 g luka

200 g rajčica

2 češnja češnjaka

ulje

peršin

300 g svježe crvene papike

1 ljuta papričica

1 žlica mljevene crvene paprike

malo soli

malo papra

Prethodno namočeni grah skuhajte i ocijedite. U međuvremenu skuhajte rebra, ali nipošto nemojte bacati vodu gdje su se kuhala rebra. Zažutite na ulju prethodno nasjeckani luk, a potom ga prelijte vodom u kojoj su se kuhala rebra i nastavite kuhati još 15 minuta. Ubacite nasjeckanu papriku, češnjak i ljutu papričicu te sve kuhajte još 10 minuta. U glinenu posudu stavite kuhani grah, dodajte kuhana rebra, prethodno pripremljeno povrće i začine, a po potrebi dodajte još malo vode u kojoj su se kuhala rebra da biste postigli željenu gustoću. Promiješajte.

01. svibanj 2024 18:14