StoryEditorOCM
GastroVažan popis

Ovih šest namirnica mogu usporiti starenje nakon 40. godine

Piše Ana Dukić/Živim.hr
23. veljače 2023. - 07:00

Starenje je lijepo i nešto na čemu možemo biti zahvalni jer, nažalost, nemaju svi tu privilegiju. No, činjenica je da ponekad može biti izazov. Tijelo prolazi kroz mnoge vrste promjena, kako izvana tako i iznutra, a to može biti frustrirajuće, posebno zato što starenje može biti faktor rizika za mnoge bolesti. Srećom, postoje supernamirnice koje možete redovito jesti kako biste usporili ovaj proces, piše Živim.hr.

Često čujemo pojmove kao što su „superhrana” ili „supernamirnice”, no što to znači? Prema Klinici Cleveland, ne postoji objašnjenje, ali to je u biti hrana koja pruža brojne nutrijente, a ima malo kalorija. Iako je superhranu sjajno uključiti u svoju prehranu u bilo kojem trenutku, postoje određene namirnice čije su hranjive tvari povezane s usporavanjem procesa starenja.

- Neke naše prehrambene potrebe mogu se promijeniti kako starimo tako da uključivanje određenih supernamirnica u prehranu može pomoći ljudima da zdravo žive kako stare- rekla je Lauren Manaker, registrirana dijetetičarka.

Vaše 40-e su savršeno vrijeme da počnete stvarati zdrave navike kako biste te promjene mogli prenijeti u kasnija desetljeća. Također, tada tijelo počinje prolaziti određene promjene, kao što su gubitak mišićne mase, hormonske promjene povezane s menopauzom i promjene u vašoj visini povezane s promjenama kostiju i mišića. Evo koje namirnice vam mogu pomoći u tome:

Pistacije

- Slobodni radikali napadaju zdrave tjelesne stanice, a smatra se da to oštećenje doprinosi upali i nakupljanju oksidativnog stresa. Zajedno, ovo može ubrzati starenje na staničnoj razini, a može igrati i glavnu ulogu u poticanju kroničnih zdravstvenih stanja, uključujući bolesti srca i rak. Liječnici preporučuju hranu bogatu antioksidansima kako bi zaštitili zdrave stanice od oštećenja slobodnih radikala u tijelu - navodi Manaker.

Ona ističe da pistacije mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala.

- Studija koju je provelo Sveučilište Cornell objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da pistacije imaju visoku antioksidacijsku sposobnost, a antioksidativni kapacitet pistacija se može usporediti s popularnom hranom bogatom antioksidansima, poput borovnice, šipak, itd - dodala je.

Uz to, mnoge studije pokazuju da redovito jedenje samo šake pistacija može smanjiti starenje stanica te potaknuti dugovječnost među onima koji su u preddijabetesu. Isto tako, pistacije sadrže lutein, antioksidans koji pomaže u održavanju zdravlja očiju.

Losos

Ovo je još jedna namirnica koja usporava proces starenja, kao i mnoge druge vrste masne ribe.

- Losos je odličan izvor nemasnih proteina, nutritivnog sastojka važnog za održavanje mišićne mase, a posebno je važan za starije odrasle osobe. Uz to je bogat omega-3 masnim kiselinama koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti - kaže Lisa Young, registrirana dijetetičarka.

Zapravo, jedna studija objavljena u časopisu Neurology otkrila je da su oni u 40-im i 50-im godinama čija su crvena krvna zrnca sadržavala više razine omega-3 masnih kiselina imali bolje kognitivne sposobnosti i ukupnu strukturu mozga od onih koji su imali niži udio omega-3 masnih kiselina.

Brusnice

Ako volite brusnice ili sok od njih, imamo odlične vijesti za vas, otkriveno je da ova supernamirnica usporava starenje.

- Podaci pokazuju da konzumacija onoga što je ekvivalentno jednoj maloj šalici brusnica svaki dan tijekom razdoblja od tri mjeseca može poboljšati pamćenje i neuronske funkcije - kaže Manaker.

Bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini B skupine, vitamini C i A, minerali kalcij, kalij, magnezij, željezo, mangan, bakar. Bogata je bioflavonoidima i drugim antioksidansima koji imaju snažna ljekovita svojstva.

Brusnica povoljno djeluje i kod osoba koje pate od gihta ili reume. Može se piti i za prevenciju nastanka krvožilnih i tumorskih oboljenja. Također, dokazano usporava procese starenja, jača memoriju i osnažuje organizam.

Rajčice

Prema Youngu, rajčice su važna superhrana u usporavanju starenja.

- Određena crvena hrana, poput rajčice, sadrži antioksidans likopen, koji se bori protiv slobodnih radikala koji dolaze sa starenjem - kaže ona.

Likopen, biljni spoj koji se također nalazi u lubenici i ružičastom grejpu, poznat je po svojim brojnim zdravstvenim prednostima.

Utvrđeno je da visok unos likopena pomaže sniziti kolesterola, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, pa čak i pomaže u smanjenju rizika od raka prostate kod muškaraca. A uz sve te dobrobiti, poznato je da likopen pomaže u smanjenju fotooštećenja kože. Pa ako želite mladoliku kožu, samo navalite.

Jagode

- One su izvor vitamina C i biljnih spojeva - kaže Manaker.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Alzheimer‘s Disease, unos preporučene količine vitamina C može vam pomoći u zaštiti od kognitivnog pada povezanog sa starenjem. No, istraživači ističu da je puno učinkovitije unositi ga kroz prehranu nego kroz suplemente.

- Pet velikih jagoda sadrži gotovo 100 posto dnevne preporuče doze vitamina C. Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena, koji održava kožu mekom i gipkom. Vitamin C u jagodama, kao i njihovi polifenoli (antioksidansi), pomažu u borbi protiv oštećenja i upala uzrokovanih slobodnim radikalima, tako pomažu koži da izgleda sjajno i mladoliku te pomažu u smirivanju akni za blistaviji ten - objasnile su nutricionistice Tammy Lakatos i Lyssie Lakatos za Eat This, Not That!

- Neki podaci pokazuju da konzumacija bobičastog voća više od dva puta tjedno može odgoditi kognitivno starenje do 2,5 godine - kaže Manaker.

Young dodaje da bobičasto voće može pomoći i u zaštiti naših stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima te može smanjiti rizik od bolesti srca i raka.

Tamnozeleno lisnato povrće

- Lisnato povrće poput kelja i špinata bogato je vitaminima E i K, koji mogu spriječiti gubitak pamćenja i pomoći u smanjenju starenja našeg mozga - kaže Young.

Istraživanja to svakako podupiru. U studiji koju je objavila Američka akademija za neurologiju, zaključeno je da je jedna porcija lisnatog povrća dnevno povezana s manjim kognitivnim padom povezanim sa starenjem.

Ali dobrobiti tamnog lisnatog povrća ne prestaju tu. Ne samo da tamno lisnato povrće pomaže vašem kognitivnom zdravlju kako starite. Ovo povrće sadrži karotenoide, koji mogu pomoći u zaštiti očiju od oksidativnog oštećenja, a posebno špinat koji je bogat antioksidansima vitaminima A i C, koji mogu zaštiti srce.

25. travanj 2024 03:35