StoryEditorOCM
GastroSUPERNAMIRNICA

Ova dostojna i zdrava zamjena za meso štiti stanice te sprečava rak i aterosklerozu

Piše Suzana Ciboci/Živim
30. kolovoza 2022. - 07:30

Sa svojom sposobnošću da upija okuse, patlidžan, iako ne toliko nutritivno bogat, omiljeno je povrće koje se uzgaja diljem svijeta. Procjenjuje se da se godišnje proizvede oko 60 milijuna tona, najviše u Kini i Indiji. Njegovo bijelo meso s naznakom zelene ili žute boje, prošarano malim grozdovima smećkastih sjemenki, omiljena je namirnica u mnogim kuhinjama te se od njega može napraviti pregršt ukusnih jela. Unatoč svemu nije zanemariva ni njegova dobrobit za zdravlje. Niskokalorična je namirnica bogata vlaknima i kalijem, a vrlo često je dostojna zamjena za meso, piše Živim.

image
Shutterstock

Patlidžan je povrće iz skupine velebilja, poput krumpira, rajčice i paprike. Izvorno dolazi iz Indije i Azije, gdje je još uvijek samonikla biljka. Patlidžani su se s Otomanskim Carstvom u 7. i 8. stoljeću probili u Europu, gdje se danas uobičajeno sade u vrtovima s drugim povrtnim sadnicama. Ako ste posadili sadnicu patlidžana, dobit ćete plodove između 65 i 80 dana nakon sadnje. Kada ste počeli od faze sjemena, trebat će vam do 100 ili 120 dana prije nego što budete mogli očekivati prve plodove. Ako biljku redovito zalijevate i pričvrstite uz oslonac kako bi se plod mogao razvijati a da ne slomiti stabljiku, imat ćete lijepe plodove sjajne kore tijekom ljetnih mjeseci. Uglavnom su plodovi ljubičaste kore, u obliku suze, jedina vrsta patlidžana koju poznajemo, no ovo svestrano povrće dolazi u različitim bojama i oblicima - ovalni, dugački, u obliku dinje s crnom, bijelom, zelenom, ružičastom, narančastom, pa čak i prugastom korom.

Hranjivost po obroku

Sirovi patlidžan sadrži 92 posto vode. Porcija patlidžana od sto grama ima 25 kalorija, 1 gram proteina, 6 grama ugljikohidrata, 0,2 grama masnoća i 3 grama vlakana. Sadrži i folate, vitamine A, C, K, kalcij, željezo, magnezij, fosfor i najviše kalija i mangana. Vitamini A i C su antioksidansi koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja. Također je bogat prirodnim biljnim tvarima polifenolima koje mogu pomoći stanicama da bolje prerađuju šećer. Stoga se patlidžan preporučuje dijabetičarima kako bi lakše regulirali šećer u krvi. Rane laboratorijske studije sugeriraju da patlidžan štiti od oštećenja DNK koja dovode do raka, no istraživači još trebaju potvrditi ovu korist kod ljudi.

image
Shutterstock

Narodna medicina

Patlidžan je tisućama godina lijek tradicionalne medicine. U drevnoj indijskoj ajurvedskoj medicini praktičari su koristili meso patlidžana za liječenje dijabetesa, a njegov korijen rabili su za ublažavanje astme. Kao i kod većine plodova kora je najhranjivija. Ljubičasta boja patlidžana dolazi od antocijanina nasunina, jedinstvenog antioksidansa za koji stručnjaci vjeruju da može sačuvati i zaštititi stanične membrane. Rane studije pokazuju da može zaštititi masti u membranama koje su odgovorne za zaštitu stanica od štetnih slobodnih radikala, koje proizvodi naše tijelo, ali mogu doći i iz vanjskih izvora poput zračenja, dima cigareta ili određenih industrijskih kemikalija.

Vjeruje se da slobodni radikali dovode do većeg rizika za razvoj raka i ateroskleroze, odnosno nakupljanja plaka u arterijama što predstavlja značajan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Nasunin također pomaže u smanjenju količine željeza u krvi kada ga ima previše. Velike količine željeza su faktor rizika za srčane bolesti, osobito kod muškaraca i žena u menopauzi. Osim antioksidativnog nasunina, patlidžan ima i druge antioksidanse koji mogu pomoći u obrani od oštećenja slobodnim radikalima koja mogu dovesti do raka i drugih bolesti. Klorogenska kiselina, koja se također nalazi u patlidžanu, antioksidans je koji ne samo da pomaže u sprečavanju raka nego djeluje antibakterijski i antivirusno. Uza sve to dobra je za snižavanje lošeg, LDL kolesterola.

image
Shutterstock

Kako ga pripremiti

Kora patlidžana je jestiva, no teška je za žvakanje. Prije nego što ga počnete pripremati, operite ga i odrežite mu oba kraja. Patlidžan je prirodno malo gorak, a ako ga posolite i ostavite tako 30 minuta, sol će izvući dio gorčine. Također će spriječiti da meso patlidžana upije previše ulja i postane masno. Isperite sol prije nego što počnete s pripremom jela. Patlidžan se može peći, kuhati na pari ili pirjati. Kada se izreže, dobar je dodatak curryju i juhama.

Omiljeni način pripreme je pohanje, ali imajte na umu da će krušne mrvice i prženje u ulju dodati kalorije i masnoće. Da biste napravili zdraviju verziju, pecite patlidžan umjesto da ga pržite. Ako želite ispeći cijeli patlidžan, prvo mu probušite koru vilicom. Nakon 30-ak minuta pečenja u pećnici možete izdubiti meso te napuniti koru nekim nadjevom ili pak zgnječiti meso u juhu, gulaš ili namaz. Nemojte rezati patlidžan puno prije pripreme jer brzo posmeđi, što je posljedica oksidacije polifenola, odnosno klorogenske kiseline, koja je najzastupljeniji fenolni spoj u ovom plodu. Ako ga ne namjeravate odmah pripremiti, stavite ga u hladnjak, gdje ga možete sigurno čuvati do tjedan dana, piše Živim.

27. travanj 2024 20:31