StoryEditorOCM
GastroDobro je znati

Ne stvarajte zalihe hrane koja ne može dugo potrajati: pogledajte koje su namirnice najdugotrajnije i koliko možete čuvati, brašno, ulje, jabuke, grah i zašto je baš med top 1

Piše dv
16. ožujka 2022. - 20:11

S početkom ruske invazije na Ukrajinu, i padom drona na Zagreb dobar dio građana odlučio je pojačati zalihe hrane. Dok se jedini smiju paničarima drugi pune kolica brašnom, šećerom, uljem, mlijekom, tjesteninom, toalet papirom, rižom, konzerviranom hranom … Da ne bi većina toga završila u smeću zbog kratkog roka trajanja, prije kupnje proučite koje namirnice mogu duže trajati. Jeste li primjerice znali da med nema uopće rok trajanja?

MED

Med prirodno ima visoki stupanj kiselosti, njegov Ph je približno od 3 do 4,5 i ta kiselost ubit će gotovo sve što bi se u njemu moglo razmnožavati. Ima neograničen rok trajanja, zdrav je da zdraviji ne može biti, a jestiv i kad se kristalizira, donosi Slobodna Dalmacija.

OCAT   

Jabučni, bijeli, balzamični, malinov, rižin ili vinski ocat nemaju roka trajanja. Zbog svoje kiselosti ocat je samoodrživ i ne treba mu hlađenje. Koristi se da se druga hrana ne pokvari, a i kao sredstvo za čišćenje.

SOL

Čisti natrijev klorid često se koristi za zaštitu hrane od plijesni i bakterija, tako da se duže čuvaju. To se događa uslijed osmoze - kada sol izvlači vodu iz hrane stvarajući suho okruženje u kojem plijesan i bakterije ne uspijevaju. Ni morska ni kamena sol se ne kvare.

image
CHASSENET/BSIP/BSIP via AFP

GRAH

U kriznim vremenima grah je među top namirnicama koje ulaze na popis zaliha. Suhi grah traje više godina bez da gubi nutritivnu vrijednost, a onaj koji je konzerviran također ima dugi rok trajanja. Naravno što duže stoji, on je tvrđi treba ga duže kuhati, ali nije nejestiv.

ULJE

Maslinovo ili biljno ulje trajat će dulje od svih ostalih vrsta. Čak i otvorena, ova će ulja spremljena u tamnoj i hladnijoj prostoriji potrajati i do dvije godine. Ulja na bazi sjemenki grožđa i sezama nakon otvaranja je potrebno čuvati u hladnjaku u kojemu će potrajati do godinu dana. Ulja poput avokadova ili orahova najosjetljivija su. Ona će, nakon što ih otvorite, u hladnjaku potrajati šest do osam mjeseci.

ŠEĆER

Slično kao i sol, šećer može trajati beskrajno dugo ako se drži podalje od vlage i izvora topline.

TJESTENINA

Rok trajanja osušene tjestenine je između jedne i dvije godine.

image
Ante Cizmic/Cropix

JABUKE

Jabuke koje se čuvaju u posudi s voćem na sobnoj temperaturi obično će trajati pet do sedam dana, no ako se čuvaju na vlažnom mjestu pri temperaturi od -1° C do -4° C, mogu ostati svježe šest mjeseci.

BRAŠNO

Na ambalaži brašna obično piše da je trajnost oko godinu i pol dana, no ono se može koristiti daleko duže. Ako se brašno pokvari, mirisati će užeglo, onako poput orašastih plodova ili ulja, a mogu ga napasti i ličinke žiška. No, i tome se može stati na kraj, ako se zamrzne na četiri dana. Brašno je dobro čuvati u staklenim, metalnim ili plastičnim posudama, a ako su se žišci jako razmnožili onda ga je najpametnije baciti.

image

riža 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Konzervirano voće i povrće

Rok trajanja je između jedne i dvije godine. Ako se konzervirana hrana ne izlaže jakoj vrućini, sadržaj bi trebao ostati dobar dvije godine ili više. Ako su limenke zgužvane ili su se napuhale, bacite ih. To može značiti prisutnost bakterija.

TUNA U KONZERVI

Tuna je otporna riba koja dobro podnosi konzerviranje (i u novije vrijeme vakumiranje u vrećicama). Za optimalan okus i teksturu, dobro bi je bilo konzumirati najkasnije 3 godine od datuma „najbolje upotrijebiti do“.

RIŽA

Čak i ako je kutija već puna prašine, riža unutra uvijek je jednako dobra kao i kad je kupljena. To vrijedi za sve tipove osim za smeđu rižu koja je zbog većeg udjela ulja sklonija kvarenju. Jedino na što moraš paziti kod skladištenja riže je da ju čuvaš od insekata.

TAMNA ČOKOLADA

Budući da mliječna čokolada sadrži mlijeko, pokvarit će se brže nego čokolada s visokim udjelom kakaa i malo mlijeka (ili uopće bez mlijeka). Toplina je neprijatelj tamne čokolade. Dok bi trebala trajati nekoliko godina na temperaturama do 23° C, trajat će čak pet godina ako termometar počiva između 15° i 18° C.

29. travanj 2024 02:47