StoryEditorOCM
GastroTALIJANSKI KLASIK-MINESTRONE

Napravite bogatu, gustu i zasitnu juhu s proljetnim povrćem, tjesteninom i grahom

Piše Lidija Lončarić/DH
27. travnja 2022. - 10:43

Vjeruje se da se minestrone u današnjem obliku prvi put pojavio oko 1700. godine, kada su dostupni postali grah, rajčica i kukuruz. Upravo su nabrojene namirnice najčešće temelj omiljenog proljetnog jela na žlicu. Uz povrće, poput mrkve, poriluka, tikvica, kelja, celera i graška, jedan od glavnih sastojaka juhe je i grah, koji jelo čini bogatijim i zasitnijim. Ponekad ga može zamijeniti i slanutak, a juha se može pojačati dodatkom tjestenine ili, kao što je to običaj na sjeveru Italije, ječma, donosi Dobra hrana.

Treba vam:

3 žlice maslinova ulja

1 luk

1 režanj češnjaka

2 mrkve

2 komada celera

sezonsko povrće po želji (kelj, grašak, čak i šparoge)

1 krumpir

100 g kuhanog graha

tjestenina ili riža

1,5 litra temeljca

ribani parmezan i začinsko bilje

sol i papar

Priprema:

U većoj posudi najprije zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno sjeckani luk, a zatim i češnjak. Pirjajte oko pet minuta uz stalno miješanje. Pripazite da češnjak ne zagori. Dodajte sitno sjeckanu mrkvu i celer. Pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte ostatak povrća, ali pazite da najprije dodajete povrće koje se kuha dulje. Dodajte i krumpir nasjeckan na kockice. Dodajte grah i rižu ili tjesteninu. Kuhajte dok ne zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte još 15 minuta, dok krumpir i mrkva ne omekšaju, a tjestenina ili riža ne budu dovoljno kuhane. Začinite soli i paprom te dodajte začinsko bilje po želji. Na kraju pokapajte s još malo maslinova ulja i naribajte parmezan.

24. studeni 2024 11:15