StoryEditorOCM
GastroIvana Đilas i Marin Radovanović otvorili prvi korčulanski pub

Iako kao i svaki drugi ima pub hranu i craft pivo, ime Nordes dobio je po - ginu! A koji su im tek planovi za zimu...

Piše Dora Lozica Foto: Dora Lozica, Nordes Pub
12. kolovoza 2022. - 14:07
Otvoren je prvi pub Nordes u korčulanskoj starogradskoj jezgri, a vlasnici su ga odlučili nazvati po ginu! Dobar pubovski meni s lokalnim sastojcima, probrano craft pivo i naša vrhunska vina za njih su pravi putNordes Pub/

Iako je adresa Korčulanima i više nego poznata, ponuda je iznenadila, ali i oduševila svih, kako strane, tako i domaće goste. Nakon nekoliko desetljeća, nekad kultni riblji restoran preko noći je postao prvi korčulanski pub u srcu starogradske jezgre, a novi vlasnici Ivana Đilas i Marin Radovanović uz jednostavnu, ali kvalitetnu pub spizu nude i široki izbor domaćih i stranih craft piva.

Nordes je ime dobio po vlasnicima omiljenom ginu iz Galicije, a njegovo ime odjeknulo je Korčulom kao mjesto gdje možete isprobati nešto novo, pojesti dobar burger, ali i popiti pivo kojeg ne možete pronaći u dućanima. Ivana radi u turizmu godinama, Marin je ugostitelj s dugogodišnjim iskustvom, a ideja o otvaranju puba u moru restorana i konoba došla je spontano.

image

Otvoren je prvi pub Nordes u korčulanskoj starogradskoj jezgri

Nordes Pub/

-Kad smo ušli u prostor odmah smo znali da nećemo konobu, nećemo restoran, ajmo otvoriti nešto novo, zašto ne bi to bio pub!? Naglasak naše ponude je na tzv. craft pivu, ideja je bila strancima ponuditi domaći, hrvatski craft, a domaćima strani craft kojeg nemaju priliku često popiti. Na kraju nam se čini da svi više naginju kvalitetnom, hrvatskom craftu, u prvom redu Pulfer, Primariusov Katapult ili Ringišpil, glasovita Bura te Vuk pivovare Međimurski Lepi Dečki. Naravno, nudimo i strani craft i to iz Engleske, Belgije, Njemačke i Austrije", priča nam Ivana.

image

Otvoren je prvi pub Nordes u korčulanskoj starogradskoj jezgri, a vlasnici su ga odlučili nazvati po ginu! Dobar pubovski meni s lokalnim sastojcima, probrano craft pivo i naša vrhunska vina za njih su pravi put

Nordes Pub/

Prijateljska degustacija pa otvorenje

Budući da je selekcija piva pomno birana, ni hranu nisu prepuštali slučaju. Ideja je bila osmisliti jednostavan, ali kvalitetan pub jelovnik na kojem se danas može pronaći nekoliko vrsta burgera, salate i plate, neizostavna pulled pork ili odležani ramstek te vrlo popularna sticky wings, pileća krilca u umaku od meda. Peciva za burgere, marmelade i umake rade sami, a meso je od stopostotne junetine, otkriva nam Ivana. Recepte za jela smišljali su mjesecima, peciva i umake degustirali su njihovi prijatelji i obitelji, a na pjatu se gostima našlo ono što su ocijenili najboljim. Ukoliko niste ljubitelj piva, imate i sasvim pristojan izbor najboljih lokalnih vina kao i njihovu vlasitu etiketu Nordes iza koje se krije Pošip i Plavac mali uzgajan na južnim padinama Defora.

image

Otvoren je prvi pub Nordes u korčulanskoj starogradskoj jezgri

Nordes Pub/

Pomno osmišljena ponuda Nordes puba oduševila je za sad većinom stranu publiku, iako se sve češće za njihovim stolom nađu i domaći gosti. Osim dobre spize, presudan je i pristup gostu, ističe Ivana, ne žele raditi u fast foodu kao na traci, svakome posjetitelju pristupe osobno, a oni uzvraćaju ponovnim dolaskom. Nećemo gostima nuditi kupovne stvari, odlučna je, želimo im na pjat staviti ono što sami napravimo svojima rukama. Sličan princip koristili su i prilikom odabira radne ekipe s kojom su obiteljski ili prijateljski povezani. Okosnicu kuhinje čine Ivan i Jaca, Mara je simpatična, mlada konobarica, uskače i Marin, a za šank je zadužen Daniel. Ivana je u back officu, kaže nam uz smijeh, a radi i peciva i kolače.

Ipak, glavna pokretačka snaga je Marin, rođeni Žrnovac koji se nakon šest godina uspješnog vođenja restorana u Dubrovniku odlučio vratiti na otok. Dubrovačku starogradsku jezgru odlučio je zamijeniti korčulanskom, prvo je pobjegao iz Korčule u Dubrovnik, a onda iz Dubrovnika nazad u Korčulu, priznaje uz smijeh.

Moramo se ugledat' na Dubrovnik

-Nakon pandemije odlučio sam zatvoriti restoran i vratiti se na Korčulu, tu sam doma, opušten sam, svi su mi prijatelji na otoku, ako treba 'dat ruke' svi su uz mene. Ipak, moram naglasiti, u Dubrovniku imam nekoliko prijatelja, dragih ljudi koje ne bih nizašto mijenjao, no dođeš u neke godine i čovjeku je potreban mir. Biti ugositelj u Dubrovniku je puno zahtjevnije nego u Korčuli. U prvom redu zbog strogih pravila kojih se moraš pridržavati, sve je jasno definirano, nema reklama, natpisa, bezbroj odluka koje su obavezne. U Korčuli je još uvijek dosta opuštenije, volio bih da naš grad nauči i preuzme takve stvari od Dubrovnika. Nije lako poštivati te odluke, ali one su zapravo fenomenalan način kako naučiti poštovati i cijeniti ono što imamo", priča nam Marin.

image

Otvoren je prvi pub Nordes u korčulanskoj starogradskoj jezgri

Nordes Pub/

U uspjeh puba ne sumnja, iza njega je dovoljno godina iskustva, znanja i navike truditi se i raditi i s takvim stavom uspjeh je zagarantiran. Važno je, kaže, raditi srcem, prilagoditi se ljudima ono vrijeme kad je pub otvoren, kad nije, raditi na pripremi. Dati sebe u posao najednostavnija je, ali i najuspješnija filozofija uspjeha, sezona je za ekipu Nordesa za sad jako dobra.

Unatoč dobrim sezonama, korčulanski se turizam još uvijek odvija stihijski, uvjerena je Ivana. Otok se još uvijek nije odlučio je li obiteljska destinacija, destinacija za elitne goste, mlade ili one malo starije, za nikoga, ističe, još nismo ponudili nešto konkretno. Što se tiče puba, puna je ideja, a neke će od njih pokušati realizirati već sljedeću zimu.

-U planu nam je raditi i zimi i to vikendima. Pub je idealno mjesto za pub kvizove i društvene igre tijekom dugih zimskih mjeseci, imamo lijepi, ugodni i veliki prostor unutra pa se nadamo ponuditi lokalcima ležerniji, zimski đir uz posebne jelovnike i cijene te svirku uživo. Osim toga, u planu nam je osmisliti i korčulanski Oktoberfest, ako ne uspijemo ove jeseni, onda sljedeće", najavila je Ivana.

25. travanj 2024 01:32