StoryEditorOCM
GastroZa dobro jutro

Doručak za ravan trbuh: evo čime trebate započeti dan, ako želite uži struk! Dio sigurno već imate u kuhinji, po ostalo svratite poslije posla. Isplati se

Piše M.P.
1. prosinca 2021. - 08:22

Ravan trbuh je neostvarena želja mnogih, o njemu se obično govori kao teško dostižnom, posebice za žene, no uz pravilan odabir namirnica možete puno toga učiniti po tom pitanju, prenosi Slobodna Dalmacija.

Isto tako, važno je znati da doručak ne smijete preskakati, on ne samo da je važan za naše cjelokupno zdravlje već je uistinu važan za metabolizam i postizanje ravnog trbuha.

Ako želite kvalitetan doručak, započnite svoj dan uz velike količine vlakana i proteina, koji su važni za upravljanje težinom. Ali ako niste sigurni što točno konzumirati, nekoliko stručnjaka je dalo svoju listu namirnica za doručak za ravniji trbuh, a prenosi ih živim.hr.

Zobena kaša

Ne, ne trebate se bojati ugljikohidrata, posebno ako se radi o zobenim pahuljicama, jer osim što su jedna od najboljih vrsta doručka za ravniji trbuhu, one se smatraju najzdravijim ugljikohidratom na svijetu.

- Vlakna u zobenim pahuljicama pomažu nam da duže osjećamo sitost jer su to ugljikohidrati koji se sporo razgrađuju, što znači da daju energiju, ali ne povećavaju šećer u krvi.

Energija iz ugljikohidrata koja se sporo oslobađa daje vam dovoljno energije tijekom dana bez da se osjećate tromo - objasnila je registrirana dijetetičarka Paula Doebrich za "Eat This, Not That".

Kada vaša probava radi kako treba, trbuh će vam biti zahvalan i postat će ravniji.

Časopis Journal of the American College of Nutrition objavio je 2016. studiju o benefitima zobene kaše. Naime, sudionici koji su jeli zobenu kašu su smanjili ukupni kalorijski unos i bili su duže siti u odnosu na skupinu koja je jela sličan kalorijski obrok, ali njihove pahuljice nisu bile na bazi zobi.

Uz to, zobena kaša sadrži vitamin B, magnezij, cink i fosfor.

image
AFP


Jaja

Namirnica bogata proteinima i brojnim drugim nutritivnim tvarima, jaja su odličan način da započnete dan i osigurate si ravan trbuh.

Jaja su izvrstan izvor proteina koji će pomoći u održavanje jutarnje ravnoteže šećera u krvi, a istovremeno pomažu u održavanju mišićne mase za poticanje metabolizma. Jaja pomiješana s povrćem bogatim vlaknima izvrsna su za postizanje ravnog trbuha.

Američki znanstvenici došli su do zaključka da ćete gubiti težinu dva puta brže ako kombinirate niskokaloričnu dijetu i kokošja jaja za doručak. Ovaj doručak će vas zasiti i omogućiti da smanjite unos hrane tijekom dana.

Proteinski napitak

S obzirom na to da su proteini odlični za početak dana, proteinski napitak također mogu biti odlična opcija. Jutarnji proteinski shake pomoći će vam da postignete ravniji trbuh tako što ćete držati pod kontrolom kalorije tijekom doručka te osigurati 20 do 30 grama proteina potrebnih tijelu za pravilan metabolizam.

Isto tako, kad u svoj proteinski shake dodate voće i povrće, još ćete učiniti veću uslugu svom tijelu jer ćete povećati dnevni unos vlakana te poboljšati probavu.

image
AFP


Osim za doručak, proteinski napitak vam može biti odličan saveznik u mršavljenju ako ga popijete prije spavanja. Naime, napitak s oko 30 grama proteina pomaže povećati broj kalorija koje tijelo troši dok je u stanju mirovanja, odnosna spavanja. Proteini su korisni za oporavak mišića, a što je mišićna masa veća, više kalorija se sagorijeva spavajući.

Grčki jogurt

Ako poželite doručkovati nešto slatko, probajte u grčki jogurt dodati malo voća i orašastih plodova. Jedna čašica jogurta grčkog tipa sadrži 15 do 20 grama proteina, što je otprilike kao i u 60 grama krtog mesa.

- Grčki jogurt je prikladan doručak koji je ukusan i bogat proteinima. Zapravo, istraživanja su pokazala da oni koji redovito konzumiraju grčki jogurt imaju manje kilograma - navodi registrirana dijetetičarka Melissa Mitri.

Uz to, ima nizak glikemijski indeks što znači da pomaže u održavanju razine glukoze u krvi pod kontrolom nekoliko sati nakon što ga pojedete.

Svi su jogurti odličan izvor kalcija, kalija, proteina, cinka te vitamina B6 i B12, ali grčki sadrži i probiotske kulture.

24. travanj 2024 02:25