StoryEditorOCM
Gastro‘Kontra svega’

Britanka iz Molunta odgovara na pitanje zašto je naša prehrana idealna: ‘Jesti i živjeti s prirodom je jedini pravi izbor, to je ‘hrvatski način!‘

Piše Gillie Sutherland
26. siječnja 2023. - 21:43

Dok većina ljudi koristi ovo post-blagdansko vrijeme da se baci na dijetu, detoks i muči se vježbanjem, Britanka koja već dulje vrijeme živi i radi u Moluntu, Gillie Sutherland odlučila se na potpuno suprotan put. Sve to zove ‘Hrvatski način‘ i radi se o prehrani, a ne kažnjavanju.

-Jedem kroz taj put i obožavam svaki zalogaj, a što je najbolje, znam da je to dobro za mene" - kaže Gillie koja i inače u hrvatskom načinu prehrane i namirnicama pronalazi inspiraciju i to onu životnu, ali i najbolju moguću dijetu, onu polu-mediteransku, jadransku, koju liječnici diljem svijeta prepisuju drugima. Zanimljivo, treba nam netko tko nije rođen ovdje, da bi nam objasnio stvari kakve jesu, a mi ih ne vidimo.

Gillie ima popularni blog koji se bavi svime i svačime, ali ishrana i uživanje da bi se živjelo zdravo njezin je fokus.

image

Britanka Gillie Sutherland živi u Moluntu

Privatni Album/

Nema izmišljenog pritiska

-Upravo sam prošla kroz duplu porciju sarmi i moje tijelo mi govori ‘hvala ti, točno mi je to trebalo‘. Bez krivnje, bez srama, bez onoga ‘otrčat ću ove kalorije sutra‘. U međuvremenu, još uvijek me stranci bombardiraju pitanjima u potrazi za ‘zdravom hranom‘, ali to su oni proizvodi koje su kao zdrave ocijenili dovitljivi prodavači i marketinški stručnjaci. Gdje je salad bar, gdje ću kupiti tortilje bez glutena, gdje ću naći kavu od soje bez kofeina.... Uzdahnem i moram im reći vrlo jednostavnim jezikom, bez da se uzrujam: U Hrvatskoj ste. Slušajte, gledajte i živite kao lokalci. Nikad ne znate, možda nešto i naučite..." - piše Gillie ne vjerujući da se svi stranci ili oni koji se u nekom dijelu života nađu u Hrvatskoj na dulje vrijeme nisu te iste stvari koje im je savjetovala i sami primijetili, već se drže onih nekih njima zadanih u ‘zapadnom‘ svijetu, onome konzumerističkom koji često vara i laže zbog svoje dobiti. A pred njima je, dodaje Gillie, nešto toliko zdravo, normalno i netaknuto da je pravo čudo da su slijepi pored zdravih očiju.

-Mnogi koji su slijedili ovaj moj savjet otkrili su da zapravo nemaju problema s tolerancijom na kruh, otkrivaju da nije gluten ono što im zapravo smeta i čoini probleme sa zdravljem, nego činjenica da jednostavno jedu krivu vrstu kruha.

image

Britanka Gillie Sutherland o životu u Hrvatskoj i idealnoj prehrani

Mark Thomas/

Mnogi otkriju da im problemi s probavom nestaju ako ne žure dok jedu, ako ne jedu ‘u prolazu‘, nego sjednu, odvoje glavu od posla i jednostavno obrate pažnju na svaki zalogaj i uživaju u obroku. Shvate i da su, najvažnije od svega, jednostavno bliži prirodnom načinu života i ishrane.

-Zaista je jednostavno, ako je to čovjek napravio, nije stvoreno da se jede. Sve što nam treba je u prirodi, ali što se više u nju petljamo, više ćemo problema imati s vlastitim tijelom." - kaže Gillie koja je već odavno, dolaskom u Molunat, shvatila da je tu sve što joj treba i odmah se prilagodila podneblju, ljudima, kulturi i hrani. Prvo joj se činilo da tu nešto ne štima.

Siječanj za odmor duše i tijela

-Na prvu mi se činilo da ovdje svi kuhaju jednu te istu stvar. Sarma, na primjer, listovi kupusa napunjeni mesom i povrćem, jedu se u svakom hrvatskom domu u ovo zimsko doba. Zašto? Zato jer je to upravo ono što tijelu treba u ovo doba godine! Kupus djeluje kao probiotik, meso osigurava najvažnije proteine i zdrave masti, i s krumpirom sa strane, imamo injekciju serotonina koji nam drži raspoloženje na visokom nivou u hladnim, mračnim i kratkim danima. Pomaže nam sve to i da spavamo bolje. Salatama nije mjesto u siječnju kao ni, u mom svijetu barem, nikakvo luđačko detoksiciranje organizma. Zahvalna sam za čašu vina za objedom preko tjedna, što je u Hrvatskoj normalno i potpuno prihvatljivo. Otkad sam ovdje nikad nisam čula izraz ‘suhi siječanj‘, i to mi je takvo olakšanje..." - priča Gillie u svom blogu koji zaista savršeno opisuje način života kojeg ovdje zaista većina ljudi vodi. Istina, Hrvatska ima sve više pretilih ljudi, no ti se porazni podaci zasad uglavnom odnose na kontinent, dok se ljudi na obali rijetko nađu u situaciji da imaju problema s težinom.

image

Britanka Gillie Sutherland o životu u Hrvatskoj i idealnoj prehrani

Hiking Parents/

Gillie zato savjetuje, ako i želite olakšanje organizma i neku vrstu laganog detoksa, pričekajte proljeće!

-Ako išta znate o tome kako naši organizmi funkcioniraju, poslušat ćete taj savjet, jer to je i normalan ritam prirode. Siječanj je mjesec kad nam mora biti ugodno i udobno u svakom smislu, moramo uživati u jelima za dušu koja su puna nutrijenata, u večerima s dobrim društvom, raditi ono što nas veseli da bismo bili zdravi i sretni. Zar siječanj nije dovoljno depresivan da bismo još sebi uskraćivali sve što volimo?" - pita se Gillie i dodaje kako je možda i jednako važno kao ishrana, druženje i izlazak vani, u šetnju, u prirodu, u šumu, kraj mora...

-Uza sve to, izbjegavate procesuiranu, polugotovou i gotovu hranu koju naše tijelo ne prepoznaje kao hranu pa je i ne zna pretvoriti u energiju. Jedite ono čemu je sezona, slušajte svoje tijelo a ne prodavače, trgovce i PR stručnjake za hranu, jer jedino vaše tijelo i zna što vam treba. Samo treba malo usporiti i poslušati" - savjetuje ova Britanka koja je sve pono što mi živimo prihvatila kao svoje, najzdravije i najprirodnije, sretna i zahvalna što živi gdje živi i što je, baš kad je trebala, promijenila mjesto za življenje, pa automatski i cijeli život.

Njezin je moto jednostavan:

-Ne oduzimajte sebi zadovoljstva, stvari i hranu koju volite, društvo i malo prirode. Samo pomalo, to je jedini način".

16. studeni 2024 19:22