StoryEditorOCM
GastroKLJUČNA STVAR

Ako se spremate raditi pire, evo s kojim predmetom će vam ispasti - besprijekoran! Konačno je i riješena dvojba je li za njega bolji crveni ili bijeli krumpir

Piše Nina Čiča/živim
8. prosinca 2021. - 14:19

Pire krumpir je jedan od najukusnijih priloga uz mesna jela, no samo ako znate sve tajne prave pripreme, donosi Slobodna Dalmacija.

"Vrijeme je sarmi", a što bolje uz njih ide od sočnog pirea? Tako da je - pravi trenutak za ove savjete.

Koji krumpir je najbolji?

Crveni krumpir

Ima nizak udio škroba i čvrsto meso te nije prikladan za pire. Ta vrsta krumpira najbolja je za pečenje u pećnici, na grilu ili za prženje.

image
Potato 'Cherie' (Solanum tuberosum) (Photo by Frederic Didillon/Biosgarden/Biosphoto via AFP)
Frederic Didillon


Bijeli krumpir

Ima brašnasto meso koje lako puca prilikom kuhanja. Prikladan je za pripremu kroketa, okruglica i pirea.

image
Yukon Gold potatoes in net (Photo by Foodcollection GesmbH/foodcollection/foodcollection via AFP)
Foodcollection Gesmbh


Mladi krumpir

Sitan bijeli krumpir, odličan je za kuhanje, ali treba ga kuhati s korom kako se ne bi raskašio.

Potreban pribor

Nakon što odaberete odgovarajući krumpir, sljedeći korak je odabir odgovarajućeg pribora kojim ćete skuhani krumpir pretvoriti u pire.

Jedna mogućnost je klasična gnječilica, kojom se dobiva pire nešto grublje konzistencije s malim komadima krumpira. Takav je pire prikladan za razne umake, jer dobro upija i zadržava tekućinu.

Za pripremu savršeno kremastog i jednoličnog pirea treba upotrijebiti pasirku, dok je upotreba miksera dopuštena samo u krajnjoj nuždi i velikoj žurbi.

image
AFP


Ako se odlučite za tu varijantu, stavite samo jedan nastavak za miješanje i uključite mikser na najmanju brzinu kako se krumpir ne bi previše raskašio.

Aparati za frape, sokovnici i kuhinjski roboti su apsolutno nepoželjni! Pire je u tom slučaju pregnjecav i ljepljiv.

Trikovi majstora

Ako očekujte goste na večeri i želite izbjeći paniku, pire možete pripremiti već ujutro i navečer ga samo podgrijati. Kako to postići, a da ne pokvarite okus?

• Ako ga trebate poslužiti za manje od jednog sata, stavite pire u zdjelu i pokrijte aluminijskom folijom. Položite zdjelu na lonac manjih dimenzija do polovice ispunjen vrelom vodom. Pire će zadržati toplinu dok vi pripremate ostala jela.

• Ako ga trebate poslužiti za više od jednog sata, pripremite pire i ostavite da se ohladi. Stavite ga u zdjelu i pokrijte prozirnom kuhinjskom folijom te ga trenutak prije posluživanja podgrijte u mikrovalnoj pećnici ili u loncu na laganoj vatri, no u tom slučaju morate neprestano miješati pire te dodati još malo mlijeka kako bi ponovo dobio punoću i rahlost.
 

Četiri jednostavna pravila za pripremu laganog pirea bogatog okusa

1. Krumpir skuhajte u kori

Kora sprečava da se krumpir raspadne te da tijekom kuhanja upije previše vode. Dakle, najvažnije pravilo za kuhanje jest: neoguljeni krumpir stavite u lonac s hladnom vodom, a što mnogi ne rade.

2. Osušite krumpir

Nakon što ogulite i propasirate ili zgnječite krumpir, stavite ga u veliki lonac i kuhajte na umjerenoj vatri desetak minuta kako bi višak vode ispario. Kad se pire osuši, bolje će upiti maslac.

image
AFP


3. Dodajte maslac

Maslac treba dodati u pire prije mlijeka (a ne istovremeno) te miješati dok se potpuno ne upije. Na taj način pire će dobiti potrebnu pjenušavost, a neće biti gnjecav.

4. Dolijte toplo mlijeko

Važno je da mlijeko bude toplo kako se pire ne bi ohladio ili postao ljepljiv. Količinu mlijeka odredite po vlastitom ukusu, ovisno o tome volite li da je rahliji ili ne.

TRADICIONALNI PIRE

Sastojci za 6 osoba: 1 kg krumpira, 1,2 dl punomasnog mlijeka, 6 dag maslaca, sol

Priprema

1. Krumpir stavite u veliki lonac, prekrijte vodom te kuhajte dok voda ne zavrije. Smanjite plamen i kuhajte još 20 minuta dok krumpir ne omekša.

2. Obrišite krumpir i ostavite da se ohladi, zatim ga ogulite i propasirajte te vratite u lonac. Kuhajte ga na umjerenoj vatri 2 minute neprekidno miješajući.

3. U međuvremenu zagrijte mlijeko. U pire prvo dodajte maslac, a tek potom mlijeko te miješajte dok se posve ne upije.

Kad ugasite plamen, dodajte malo soli i, ako volite intenzivniji okus, 5 dag parmezana.

28. travanj 2024 21:44