StoryEditorOCM

Umjesto stečaja Cetinku čeka novi uzlet

Piše PSD.
22. ožujka 2009. - 14:11

Ako centrala Hypo leasinga u Klagenfurtu potvrdi odluku vodstva svoje ispostave u Zagrebu, prošlotjedni opravdani prijedlog radnika Cetinke international da se nad ovom tvrtkom otvori stečaj postat će bespredmetan, a triljska tvornica će poput mitskog feniksa doživjeti svoj novi uzlet.

Cetinku bi trebala preuzeti i ponovno pokrenuti tvrtka Oporaba koja je u triljskoj radnoj zoni Čaporice izgradila proizvodne pogone za reciklažu PET-ambalaže i starih auto-guma. S Cetinkinim PVC-om Oporaba namjerava Trilj pretvoriti u hrvatski centar proizvodnje polimera.

- Uprava Hypo leasing Hrvatska, koja je najveći vjerovnik i zapravo hipotekarni vlasnik Cetinke international, prihvatila je naš program u kojem smo ponudili preuzimanje tvornice, svih financijskih obveza, svih radnika i njeno tehnološko unapređenje. Sada čekamo odgovor iz centrale Hypo leasinga u Austriji koji bi trebao stići najkasnije za tri tjedna. Ako odgovor bude pozitivan, a uvjereni smo da hoće, odmah krećemo s tehničkom pripremom pogona, a najkasnije početkom svibnja ponovno će se pokrenuti proizvodnja - s puno optimizma kaže Tea Radić, direktorica tvrtke Oporaba.

- Na ovom projektu radimo nekoliko mjeseci. U Hypo leasingu Hrvatska u Oporabi su prepoznali partnera koji ulijeva povjerenje. Josip Delaš, član uprave Hypo leasing Hrvatska, izvijestio nas je da je program preuzimanja Cetinke kojega je ponudila Oporaba prošao sve njihove razine odlučivanja. Kako se radi o značajnim sredstvima potrebna je verifikacija Hypo centrale u Klagenfurtu – kaže mr. Gordan Arambašić, direktor Cetinke international koji je zajedno s ljudima iz Oporabe izradio program restrukturiranja i konsolidacije triljske tvornice.

Osim pokretanja dosadašnje proizvodnje PVC folija, koje namjerava finalizirati u dohodovno atraktivnije proizvode, Oporaba odmah po preuzimanju triljske tvornice u dijelu sada praznih pogona najavljuje uvođenje novih tehnologija i novih proizvoda. To će biti proces od nekoliko mjeseci u kojemu će se postupno povećavati broj zaposlenih koji bi se, prema sadašnjim planovima, trebao zaustaviti na oko 150. Među njima bi bilo i dosadašnjih 67 zaposlenika Cetinke international, koji već 7 mjeseci nisu dobili plaću.

Njima bi Oporaba od dana preuzimanja Cetinke svakoga mjeseca uz redovnu isplaćivala i jednu zaostalu plaću.

Toni Paštar / EPEHA
foto: arhiv cropix  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 23:46