StoryEditorOCM

Trilj: Cetinka pred još jednim i(li) konačnim krajem

Piše PSD.
11. lipnja 2009. - 12:22

Nakon što je Trgovački sud u Zagrebu u ponedjeljak zaključio da su ispunjeni zakonski preduvjeti za otvaranje stečaja nad tvrtkom Cetinka international, pred tvornicom za preradu plastičnih masa iz Trilja još jedan je početak kraja agonije, a možda i definitivni kraj.

Ako se triljska tvornica konačno ugasi bit će to kraj posljednje karike iz nekada snažnog vinilnog lanca Hrvatske. Da tragedija bude veća, u tvorničkim halama u Trilju instalirana je tehnološka linija kakve koriste mnoge uspješne tvrtke koje se u Europi bave takvom proizvodnjom.

Odgovor na pitanje zašto takvi strojevi mogu uspješno proizvoditi u svijetu, ali ne i u Hrvatskoj mogli bi i trebali dati tvorci hrvatskog “industrijskog čuda” koji su učinili sve da se u ovoj državi ne isplati proizvoditi gotovo ništa.

Cetinka je započela ranih 60-ih godina prošlog stoljeća manufakturnom proizvodnjom češljeva. U narednim desetljećima doživjela je bujajući rast proizvodnje i zaposlenost od preko tisuću radnika. Raspadom bivše države doživjela je gubitak velikog dijela dotadašnjeg tržišta i unutarnje rastakanje - najprije ljudi a onda i svega ostaloga.

Poslije dugotrajnog stečaja Cetinka je prije 6 godina prodana dvijema tvrtkama. Dio je kupio SMS Srđana Mladinića koji je u Trilj preselio svoju dotadašnju proizvodnju s više lokacija. Drugi dio koji je predstavljao tehnološku cjelinu proizvodnje PVC folija kupila je tvrtka Gibli international iza koje je stajala grupa hrvatskih poduzetnika. Oni su u Trilju utemeljili tvrtku Cetinka international i najavili posve novi organizacijski ustroj i potpunu tehnološku obnovu tvornice.

Novi vlasnici ispunili su obećanja. Velikim ulaganjima proizvodni proces doveli su do najviše razine, dobili su sve moguće certifikate poput ISO 9 i 14 tisuća, a rasla je i proiuzvodnja jer su se vraćala nekadašnja i(li) osvajala nova tržišta.

Na putu potpunog ozdravljenja triljsku tvornicu presreli su svjetski potresi s cijenama nafte koja je sirovinska baza za dobivanje PVC praha. Počelo je urušavanje, pa kada je nafta ponovno pojeftinila, a PVC prah s cijenom došao do rekordno niske razine tvrtka je već bila na koljenima i nije imala snage za novi početak. Cetinka international izdiše zamalo godinu dana. Sva obećanja koja su hranila nadu za njenih preostalih 60-ak radnika o novom početku raspršila su se poput mjehura od sapunice.

Cetinka international stečaj je dočekala s oko 40 milijuna kuna duga. Glavni vjerovnik je Hypo leasing koji potražuje 80 posto toga iznosa. Slijedi HABOR s oko 4 milijuna. Ta dva vjerovnika su i fiducijalni vlasnici gotovo cijele imovine tvrtke.

O njima, zapravo, ovisi hoće li se pronaći novi strateški partner koji bi u Trilju ponovno pokrenuo proizvodnju PVC folija ili će se tvornica rasprodati na peci-bokune, uključujući i kapitalizaciju njenih oko 4 hektara atraktivnog zemljišta u samom središtu Trilja.

Toni Paštar/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 23:00