StoryEditorOCM
S mora i krajaOPREZNO NA MORU

Nakon toplotnog udara slijedi osvježenje; uključen narančasti meteoalarm za jedan dio Jadrana

Piše M. G.
23. lipnja 2024. - 14:19

U Dalmaciji će danas biti uglavnom suho i sunčano s najvišim dnevnim temperaturama na Jadranu između 29 i 34 Celzijeva stupnja, kažu u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ). Vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima. Popodne na jugu uz obalu jugozapadnjak. 

Umjerena do jaka bura

Sutra se na srednjem i južnom Jadranu očekuje sunčanije i uglavnom suho vrijeme. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a u ostatku Dalmacije većinom umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Jutarnja temperatura zraka na Jadranu će biti između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva, a najviša dnevna uglavnom između 26 i 31.  

Sigurna luka

Za područje Velebitskog kanala uključen je narančasti meteoalarm zbog moguće jake i olujne bure koja bi prema večeri trebala oslabjeti.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", savjetuju iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 14:29