StoryEditorOCM
S mora i krajaSRCE U SMOKVICI

Korčula je najglazbeniji otok Mediterana, otočani se s glazbom rađaju i umiru, evo kako je bilo na susretu 200 izvođača

Piše Dora Lozica
11. srpnja 2024. - 15:35

Smokvica je bila domaćin preko 200 amaterskih glazbenika okupljenih u osam otočnih društava koji su sviranjem, pjevanjem i druženjem još jednom dokazali da je Korčula najglazbeniji otok Mediterana.

Na drugi susret glazbi otoka Korčule brojni su članovi puhačkih orkestara i društava čekali čak pet godina. Prvi je organiziran 2019. u Lumbardi i to besprijekorno, no Smokvičani su iznenadili ponudivši ono najbolje što imaju, veliko domaćinsko srce i autohtonu sortu bijelog vina pošip. Već je u poslijepodnevnim satima malo mjesto u središtu otoka vrvjelo brojnim posjetiteljima, veselim žamorom i pobjeglim tonovima limenih instrumenata svih boja i veličina u sklopu Harmonije otoka – Susreta glazbi otoka Korčule.

Dragovoljna obveza sviranja

Narodne glazbe, odnosno amaterski puhački orkestri koji djeluju samostalno ili kao dio kulturnih društava, mjesto su odrastanja otočnih generacija, središte okupljanja i njegovanja otočne tradicije i bogate kulturne baštine. Dragovoljna obveza sviranja najčešće se obiteljski prenosi s koljena na koljeno, jednom kad otočani postanu dio tzv. mužike, a to je najčešće u dječjoj dobi, ostaju dio mužike do kraja života dajući tako dio sebe kako precima, tako i nadolazećim generacijama.

image
Lujo Frlan/Frlan Media

Stariji se glazbari još uvijek sjećaju 1979. kad je održan posljednji susret otočnih glazbi tog doba. Tad je Korčula brojila tek šest mužika, a susret se tradicionalno održavao svake godine u drugom mjestu. Narodna glazba Lumbarde odlučila je 2019. biti domaćin i evocirati modu s kraja 70-ih, no čak je pet godina trebalo da se neko drugo otočno mjesto ohrabri i odluči na domaćinstvo.

Možda je do imperativa turističke sezone i orkestara koji su sve angažiraniji u komercijalne svrhe, no Katarina Pecotić, direktorica Turističke zajednice Smokvica, ujedno i glavna inicijatorica susreta, pronašla je način kako organizirati njegovu drugu epizodu i to vrlo uspješno.

image
Lujo Frlan/Frlan Media

- I lani sam razmišljala o susretu budući da sam svirala u glazbi desetak godina, no inicijativa se pokrenula dolaskom novih članova Uprave Narodne glazbe Smokvica. Novi predsjednik Alen Salečić s članovima se uključio u organizaciju, a ja sam pripremila prijavu na Javni poziv Hrvatske turističke zajednice za potpore manifestacijama. Dobili smo 90 posto traženih sredstava, odnosno oko 16 tisuća eura - prisjetila se direktorica Pecotić.

Uključili su se i članovi Viteškog udruženja Kumpanjija iz Smokvice, u nošnjama i s tablama s nazivima glazbi dočekali su u osam puhačkih orkestara te su ih ispratili do vinarija koje su taj dan bile domaćini.

Budući da je Smokvica domovina pošipa, vrhunske kapljice nije nedostajalo, no više od toga mužikante je zadivila smokviška gostoljubivost. Limene su glazbe dočekane s puno truda, svečano i srdačno, osjećali su se kao važni gosti, a kako su Lumbarjani poručili - "nije im falilo ni ptičjeg mlika“. Vinarije domaćini bile su redom Petrušac, Barbazza, Kunjas, Baran, Toreta, Grošić, Car i Didovinka.

image

Gledalište je bilo puno

Lujo Frlan/Frlan Media

Nakon sviranja, druženja i zagrijavanja po vinarijama, svečani mimohod je krenuo prema Velikoj pijaci i to redom od istoka prema zapadu, Narodna glazba Lumbarda, HGD Sveta Cecilija iz Korčule, KUD Moreška iz Korčule, GU Crnomiri Čara, Narodna glazba Smokvica, HGU Svetog Vicenca iz Blata, Narodna glazba Blato, Narodna glazba Vela Luka.

Oko 20 sati je započeo koncert ispred velebnog zdanja smokviške župne crkve Očišćenja Marijina. Svaki je orkestar imao repertoar u trajanju od desetak minuta, a izborom skladbi pokušali su zadiviti puno gledalište, ali i kolege mužikante iz drugih glazbi.

Nestao otočni animozitet

Poznati otočni animozitet među mjestima iznjedrio je u Smokvici raskošno glazbeno nadmetanje, a Velika se pijaca pretvorila u ring nota i tonova, dahova i udaraca u bubanj, dinamike i harmonije s velikim video zidom u pozadini na kojem su se vrtjele fotografije starih i mladih mužikanata diljem otoka.

Službeni dio koncerta zaključili su zajedničkom izvedbom poznate koračnice Pozdrav s Jadrana, a da su direktorica Pecotić i predsjednik Salečić mislili na sve, svjedoči i činjenica kako su dirigenta svih mužika pozvali Ljubomira Pecotića, umirovljenog profesora Glazbene kulture, voditelja Narodne glazbe Smokvica dugih 25 godina s više od 650 nastupa kroz čiju je dirigentsku palicu prošlo osamdesetak glazbara.

image
Lujo Frlan/Frlan Media

Bio je to posebno emotivan trenutak za Smokvičane, ali i sve ostale mužikante koji dobro poznaju Pecotićev lik i djelo budući da je kratko bio voditelj i drugih otočnih mužika, npr. KUD-a Moreške.

Ako ste mislili da su mužikanti nakon koncerta produžili svojim kućama, onda još niste upoznali Smokvičane. Druženje se nastavilo do dugo u noć u prekrasnom ambijentu vinarije Black Island/Merga Victa gdje je direktorica Pecotić svim sudionicima osigurala nepresušni izvor vina, ali i odličnu spizu.

Iz obližnjeg Aminess Lume hotela u Brni stigao je crni rižot i kolači dok su lovci otočnih lovačkih društava pripremili gulaš od divljači poslužen s makarunima. Za pjesmu je bio zadužen omiljeni otočni Trio Marinero, a glazbari su se opušteno družili, razmjenjivali iskustva, planove i nadanja, probleme i izazove.

image
Lujo Frlan/Frlan Media

- Organizacijski mi je bilo jako zahtjevno, da nije bilo logističke potpore Narodne glazbe Smokvica, ne bih uspjela sve sama, a neke bih stvari danas napravila drugačije - priznala nam je direktorica Pecotić te je nastavila.

- Međutim, jako smo ispunjeni i zadovoljni, obradovali su me pozitivni komentari ne samo članova limenih glazbi, već i ljudi u publici. Željeli smo pokazati što nama otočanima znači glazba, za nas je muzika stil života, ljubav, nepresušan izvor motiva i inspiracije - rekla je Pecotić.

Lumbarjani i Smokvičani svoj su dio odradili i to na visokoj razini, otočani se pitaju tko je sljedeći? Jedna od dvije glazbe iz Korčule ili Blata, Čarani su također poznati domaćini, a nismo se davno okupili u Veloj Luci? Ono što je sigurno jest da se nikome ne čeka pet godina do sljedećeg susreta.

image
Lujo Frlan/Frlan Media
image
Lujo Frlan/Frlan Media
image
Lujo Frlan/Frlan Media
image
Lujo Frlan/Frlan Media
image
Lujo Frlan/Frlan Media
image
Lujo Frlan/Frlan Media

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 05:52