StoryEditorOCM
DalmacijaTVRTKA OPORABA ODUSTAJE OD PREUZIMANJA POSRNULE TVORNICE

Cetinku čeka stečaj, a radnike Zavod za zapošljavanje

Piše PSD.
16. travnja 2009. - 00:46

Nada preostalih 57 radnika triljske Cetinke international da njihovu tvrtku u teškoćama čeka razvojno-proizvodni uzlet, raspršila se poput mjehura od sapunice.

Umjesto uzleta, Cetinku čeka stečaj, a njezine zaposlenike koji su već mjesecima bez plaće - Zavod za zapošljavanje.

Hipotekarni većinski vlasnik triljske tvornice je Hypo leasing s potraživanjima od 4,5 milijuna eura. Tvrtka Oporaba ponudila je Hypo leasingu preuzimanje toga duga u okviru poslovnog plana koji je uključivao ulaganja u novu proizvodnju i nove proizvode.

Za realizaciju cijelog projekta Oporaba je, uz reprogramiranih 4,5 milijuna staroga duga, tražila novi kredit od 20 milijuna eura. Iz Hypo leasinga u Zagrebu na taj su zahtjev, kako nam je nedavno rekla Tea Radić, direktorica Oporabe, odgovorili podrškom, ali kako se radilo o većem kreditnom iznosu, zatražili su verifikaciju iz centrale Hypo leasinga u Klagenfurtu.

- Od odgovornih iz Hypo leasinga u Zagrebu putem telefona saznali smo da su nam voljni samo reprogramirati svoj dosadašnji kredit od 4,5 milijuna eura, s tim da od nas traže dodatne instrumente osiguranja. Nude nam preuzimanje obveza po ovom njihovom rizičnom potraživanju.

- To nas ne zanima i mi u takvim okolnostima od Cetinke dižemo ruke. Naš poslovni plan oslanjao se na proizvode koje Hrvatska uvozi, kao što su hidroizolacijske folije, vreće za umjetna gnojiva i drugo.

- Nastavili bismo, naravno, i dosadašnju proizvodnju PVC folija i finalizirali je kroz termooblikovanje. Uz traženih 20 milijuna eura novog bančinog kredita, koji se iznos razradom dinamičkog plana mogao ‘rastegnuti’ na dogovoreno vrijeme, Oporaba je od svoga inozemnog partnera osigurala još 65 milijuna kuna.

- Realizacijom cijelog projekta Cetinka bi narasla do 220 radnika, a deseci milijuna eura kojima danas te proizvode plaćamo inozemnim dobavljačima, ostajali bi u Hrvatskoj. Takvo nešto u Hrvatskoj se, očito, još ne podržava - kaže Tea Radić.

Nakon odustajanja Oporabe od preuzimanja, budućnost triljske tvornice potpuno je upitna. Cetinka i njezina proizvodnja PVC folija zapravo su bez budućnosti.

Čeka se tek odluka Trgovačkog suda u Zagrebu da se po prijedlogu radnika nad Cetinkom international otvori stečaj i da preostala imovina ode na bubanj.

Toni Paštar/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 17:54