StoryEditorOCM
ZdTubeSNIMKE BURE

"Zvijer s Istoka" pokazuje zube, iz Senja stižu apokaliptični prizori: ‘Pogledajte što radi more!‘

Piše Hina, JL
26. veljače 2023. - 19:14

Nakon što je u petak u popodnevnim i večernjim satima u Hrvatsku stigla najavljivana "zvijer s istoka", i sa sobom donijela snijeg, susnježicu, kišu te snažne vjetrove, u subotu su zimski uvjeti isprovocirali zatvaranje svih cesta iz Dalmacije prema unutrašnjosti.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici i Gorskom kotaru, uključujući autoceste A1 između čvorova Gospić i Maslenica (Rovanjska), A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državnu cestu DC3 Karlovac-Vrbovsko-Delnice-Kikovica (stara cesta kroz Gorski kotar).

U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije.

Olujni i orkanski udari bure na širem riječkom području tijekom nedjeljnog jutra i ranog poslijepodneva uzrokovali su rušenje stabala i grana te oštećenja automobila, kao i manja oštećenja krovova.

Najjači udar bure u nedjelju na ovom području zabilježen ja na Krčkom mostu i to 168 kilometara na sat, doznaje se od meteorološke stanice Rijeka.

Bura izaziva probleme u prometu na kvarnerskom području i zaleđu Rijeke. Tako je samo za osobna vozila otvorena autocesta Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, riječka obilaznica između Škurinja i Orehovice te Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Senja, kao i Krčki most.

Čitateljica iz okolice Senja poslala je Jutarnjem videozapis spomenute bure koja ometa promet na ličkom priobalju: ‘Pogledajte što radi more!", rekla je.

Državni hidrometeorološki zavod kaže da će u ponedjeljak u unutrašnjosti zemlje biti pretežno oblačno te da će mjestimice padati susnježiva i snijeg, osobito u prvom dijelu dana, i to ponajviše u gorju.

Na Jadranu će biti promjenjivo oblačno uz mjestimičnu kišu ili pljuskove, uglavnom u Dalmaciji. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jaka i olujna bura, na krajnjem jugu umjereno do jako jugo.

Minimalna temperatura zraka kretat će se između -4 i 0, a na Jadranu 3 i 9 °C. Najviša dnevna bit će od -1 do 4, na Jadranu od 6 na sjeveru do 13 °C na jugu.

19. travanj 2024 21:30