StoryEditorOCM
Zadar plusBOGATA KARIJERA

Zadranka koja je osvojila svjetsko nebo: priča o Mirjani Grčić - jedinoj ženi iz Jugoslavije s medaljom i 3.000 skokova iznad Zadra

Piše ŠZGZ/Zadarski.hr
10. rujna 2024. - 14:47

Kada je imala samo 16 godina, Mirjana Grčić, poznata kao Mira, odlučila je zakoračiti u svijet padobranstva.

Bez znanja roditelja, upisala se na tečaj u Aeroklubu Zadar, smještenom samo nekoliko koraka od njezina doma u zgradi "Lipotica". Tek kad je došao trenutak za prvi skok, morala je otkriti svoju tajnu i zatražiti roditeljski pristanak piše Športska zajednica Grada Zadra

- Nakon kratke rasprave, tata je potpisao - prisjeća se Mirjana s osmijehom.

Iako je već bila uspješna sportašica u stolnom tenisu i atletici, padobranstvo je bio izazov kojem nije mogla odoljeti.

U dobi od 18 godina, postala je najmlađa sudionica na Svjetskom prvenstvu u skokovima na cilj u Ankari, 1986. godine. Klub joj je savjetovao da svoje vještine razvija u Sloveniji, što ju je dovelo do studija strojarstva u Ljubljani, ali ljubav prema nebu nije nestala.

image

Mirjana Grčić

Privatni Album/Šzgz/

Kratko vrijeme provedeno u Aeroklubu Zadar obilježile su sjajne godine ispunjene podrškom trenera poput Velida Jakupovića Gricka i Bjanke Pavin.

Njezin entuzijazam i predanost doveli su je do brojnih natjecanja, unatoč staroj opremi koju je koristila. Na Svjetskom padobranskom kupu u Zadru 1987. godine, osjećala je poseban ponos dok je skakala s padobranom koji je nosio natpis "Hotels Borik Zadar".

Vrhunac njezine karijere došao je 1990. godine na Bledu, kada je osvojila srebrnu medalju u skokovima na cilj, postavši prva Zadranka, Hrvatica i žena iz bivše Jugoslavije s takvim uspjehom.

Uz 3.000 skokova iza sebe, Mira je nastavila živjeti aktivnim životom, penjući se na Mont Blanc, trčeći polumaratone, i radeći kao inženjer strojarstva.

image

Mirjana Grčić

Privatni Album/Šzgz/

Danas, nakon bogate karijere, Mirjana se vratila u Zadar i želi doprinijeti svom rodnom gradu.

Zalaže se za obnovu padobranstva u Aeroklubu Zadar i s nadom gleda prema budućnosti, vjerujući da se sport može ponovno oživjeti.

- Skočila bih još koji put, bez brige - kaže ona s entuzijazmom, ne krijući svoju ljubav prema nebu i izazovima koji ga prate piše ŠZGZ.

image

Mirjana Grčić

Privatni Album/Šzgz/
27. rujan 2024 13:50