StoryEditorOCM
Zadar plusOSTAVLJAJU BEZ DAHA

Zadarski astronomi satima se smrzavaju kako bi teleskopom snimili fotografije Mliječne staze s Velebita, Plitvica, Like... Rezultati su - čarobni!

Piše Mišel Kalajžić
16. travnja 2021. - 15:30

Čovječe pazi
da ne ideš malen
ispod zvijezda!

Pusti
da cijelog tebe prođe
blaga svjetlost zvijezda!

Da ni za čim ne žališ
kad se budeš zadnjim pogledima
rastajo od zvijezda!

Na svom koncu
mjesto u prah
prijeđi sav u zvijezde!

image
Milan Lakić Tulove grede i Mliječni put
Milan Lakić


Čuvena pjesma Antuna Branka Šimića kao da je napisana za članove Astronomske udruge Zadar, entuzijaste i zaljubljenike u promatranje noćnog neba pomoću teleskopa i – snimanja fantastičnih snimaka nebeskih objekata, zvijezda i galaksija. I to ne bilo kakvih snimki. Radi se o fotografijama koje nastaju satima u često prohladnim noćima i koje jednostavno ostavljaju promatrača bez daha, jer povezuju poznate prizore iz prirode s veličanstvenim zvjezdanim nebom.

Uostalom, neka fotografije Mliječne staze, Andromede, kometa Neowise, Mjeseca, Sunca... same govore. Toliko su lijepe da ih je nemoguće opisati. Treba ih samo gledati i uživati u trudu njihovih autora koji su pojedinačno ekskluzivno dali prava Slobodnoj Dalmaciji da ih objavi za svoje čitatelje.

image
Šime Barešić - Mliječna staza Štikada
Šime Barešić

- Astro fotografije nastaju izričito detaljnim planiranjem. Za svaki pojedini kadar treba se pripremiti tj. isplanirati taj dan, večer, noć u detalje. Točno treba znati kada u koji sat se nalazi koji planet, galaksija, Mliječni put... na odnos kadra koji se želi fotografirati. Treba pratiti i izlazak Mjeseca i zalazak jer najbolji rezultati nastaju kad je potpuni mrak. Također treba otići u mračnije krajeve sa što manje svjetlosnog zagađenja. Veliku ulogu igra i vrijeme koje mora biti suho i mirno, bez puno vlage u zraku da bi fotografije bili kristalno čiste i zvijezde oštre, najbolje poslije bure – kaže nam jedan od astrofotografa Milan Lakić.

Od opreme koristi objektive velikog otvora blende f1.4 ili f2.8 da aparat tj, senzor primi što više svjetla, a za planete i
galaksije teleobjektive. Ali kako se slika ne zamuti s obzirom da se zvijezde kreću, odnosno pravilnije kazano, zemlja se okreće?

image
Bruno Fantulin - Mliječna staza i kanjon Zrmanje
Bruno Fantulin

- Koristim i motor za praćenje zvijezda da se postigne što duža ekspozicija tako da zvijezde ostanu oštre. Sve to iziskuje dosta vremena i planiranja. I odricanja – kaže Lakić.

Među članovima udruge ima i žena koje su, normalno, potpuno ravnopravne astrofotografkinje svojim muškim kolegama i imaju istu strast za zvijezdama i dobrim kadrom.

- Astrofotografijom sam se počela baviti u 3 mjesecu prošle godine. Sve fotografije do danas su snimljene iz Zadra. To predstavlja određeni izazov obzirom na svjetlosno zagađenje, ali korištenjem posebnih filtera koji blokiraju svjetla grada, mogu se postići dosta dobri rezultati – ističe Martina Jelić.

image
Martina Jelić - Orion
Martina Jelić

Fascinantne rezultate ima Šime Barešić. Kako nastaje njegova astrofotografija?

- Samo ću vam reći ukratko, više informacija o načinu kako nastaje astrofotografija moći ćete uskoro i na novom web portalu kozmos.hr opširnije saznati... Uglavnom četiri dana prije pratim prognozu, odredim lokaciju (90 posto je to Lika), posljednji izlaz prognoze određuje kreće li se ili ne. Kad se krene u Liku ide se sa saznanjem da postoji mogućnost da budem mokar do kože, smrznut i umoran... Naročito postoji mogućnost velike vlage, magle ili nekog oblačića koji bi se stvorio baš na glavu Mliječne staze i ne bude ništa od fotografiranja. Kad se dođe na odredište otprilike jedan do dva sata fotografiram i onda se vratim svojem domu. Sutradan kad se naspavam znam provesti 8 do 10 sati na obrađivanju fotografije preko kompjutera i onda ih „izbacim” na društvene mreže – kaže Šime koji je snimio posebno dojmljivu panoramu Mliječne staze iznad jezera Štikada kod Obrovca s kometom Neowise, sve na jednoj fotografiji koju je, lako moguće, napravio prvu takvu na svijetu.

image
Šime Barešić - Mliječna staza Štikada
Šime Barešić

Predsjednik udruge Dalibor Bučić ističe kako su vjerojatno najmlađa astroudruga u Hrvatskoj, stara svega 15 mjeseci, ali vrlo dinamična, imaju 18 redovnih članova i još više pridruženih. Svi rade s vlastitom opremom koja nije jeftina za nabaviti, pogotovo za astrofotografiju, međutim radi se o hobiju koji se radi iz čistog gušta, mada često na temperaturama ispod ništice.

- Upala sinusa je redovna pojava bavite li se astronomijom – kaže Dalibor.

image
Milan Lakić Mliječni put i Vransko_Jezero
Milan Lakić

Ali rezultati su – čarobni. Bruno Fantulin, Harold Hajnal, Dalibor Bučić, Ivan Petričević, Martina Jelić, Milan Lakić, Šime Barešić, Dalibor Lovrić...

Uživajmo.

20. travanj 2024 08:59