StoryEditorOCM
Zadar plusFRIZ FACTORY NA DJELU

Upoznajte najbolju frizerku u Hrvatskoj, zadarsku majstoricu Ingu Petričević koja će nas predstavljati na svjetskom natjecanju u Parizu!

Piše Ana Vučetić Škrbić
4. travnja 2024. - 21:18

Na državno natjecanje najboljih hrvatskih frizera Inga Petričević došla je bez velikih priprema i bez puno očekivanja. A vratila se doma u Zadar sa zlatnom medaljom oko vrata u čak dvije kategorije! Što će tek biti u Parizu, gdje će kao državna prvakinja predstavljati Hrvatsku na svjetskom natjecanju na kojem svake godine snage odmjeri 50 najboljih frizera svijeta boreći se za status "Najboljeg frizera planeta". Jer, iako se ovo prestižno natjecanje održava se u listopadu, Inga je već sada u ozbiljnom treningu svečane frizure kojom će, bez sumnje, pokoriti svjetsku prijestolnicu mode. 

image
Zvonko Pavic/Cropix

Ova rođena Slavonka je nakon svega par ljetnih mjeseci odlučila da će Zadar postati njezina nova adresa, riskirala sve i doselila se u potpuno nepoznati grad bez ikoga svog. Bilo je to prije ravno 18 godina. A danas na zadarskom Bulavaru vodi uspješan frizerski salon Friz Factory u kojemu radi pet cura i četiri naučnika. Kaže, znalo ih je biti i 12. 

- Uvijek sam imala velike vizije- smije se Inga. 

- Iskreno, cilj mi je akademija u Londonu gdje bih nakon tri godine postala edukator i tome se posvetila. Pogotovo u onome što najviše volim,  u čemu uživam  i za što sam, u krajnoj liniji, nagrađena kao najbolja na državnom natjecanju. To su svečane frizure ili, kako se kategorija stručno naziva, Bridal Prestige. To je baš moje područje kojim se ne bavi puno frizera, ali ja sam se tu pronašla- govori nam Inga, iznimno simpatična i odlučna mlada žena koja je svojoj kreacijom oduševila na Zagreb Beauty & Hair Expo,  najreprezentativnijem domaćem sajmu posvećenom ljepoti i frizerstvu koji se održao od 8. do 10. ožujka 2024. godine ove godine. 

image
Zvonko Pavic/Cropix

No, Inga je natjecanje krenula puno ranije. Još 2005. i 2006. godine, prvo državno pa onda međunarodno, osvojila zlato, a onda se dogodila velika pauza do 2022. godine. Te se godine vratila u Pariz i na svjetskom natjecanju sudjelovala dvije godine za redom. Ova treća, kaže, bit ce njezina!

image
Zvonko Pavic/Cropix

- Frizerska natjecanja skup su sport koji zahtjeva puno vremena, odricanja, ali i financija. To su profesionalni treninzi kojima se moraš ozbiljno posvetiti, tako i financijski, ako očekuješ rezultat na vrhunskoj razini. Kod nas  još uvijek nije tako za raliku od, primjerice, Srbije koja ima svoju frizersku reprezentaciju. I moj trener je Dušan Ličina, svjetski poznat frizer i sudac na frizerskim natjecanjima s kojim se pripremam.  Prvo se zajednički odlučuje o frizuri, razrađuju svi detalji i elementi,a kad se vratim u Zadar kreće ozbiljan rad. Uzmi lutku i udri radit- slikovito će nam Inga.

image

Frizura by Inga

/Slobodna Dalmacija

- Teško je opisati koliko spektakularno izgledala to natjecanje u Parizu. Zamislite Fashion week, samo za najbolje frizere iz cijelog svijeta, iz 50 zemalja. Tu su Japanci i Koreanci kojima, primjerice, treneri oduzmu mobitele na samom dolasku kako bi bili koncentrirani isključivo na natjecanje. Mi Europljani imamo puno ležerniji pristup, ali ipak, to je creme de la creme u ovom poslu i svjestan si toga svakog trenutka. I na ovom natjecanju ostajem vjerna svojoj kategoriji Prestige Bridal i Prestige Gala- kaže nam Inga.

image
Zvonko Pavic/Cropix

Zadnjih nekoliko godina, pogotovo nakon vremena pandemije, odustalo se o rada sa živim modelima. Za početak, trening traje po nekoliko satu dnevno, za što je teško naći dobrovoljca, ma koliko mu friziranje bilo milo. Na samom natjecanju 40 minuta je vrijeme koje imate na raspolaganju za napraviti svečanu frizuru i to na lutki rađenoj od prave, ljudske kose koju cure od milja zovu "Đurđa". Cijena je prava sitnica- od 250 do 400 eura.

image

Frizura by Inga

/Slobodna Dalmacija

Pitamo je što je sada u trendu, što se nosi, a što mladenke najradije nose i traže.

- To su još uvijek romantične, niske punđe. Ali, osim ljepote, tu treba uzeti u obzir da frizura mora biti postojana i u dva sata ujutro kad mlada sa svatovima pleše na stolu- smije se Inga koja za Pariz ipak planira posebno, ekstravagantno izdanje. Otkrila nam je tek da će naglasak biti na šiškama, za ostalo ćemo morati sačekati kad se vrati s nekom medaljom iz Pariza. Jedva čekamo! 

image
Zvonko Pavic/Cropix

 

 

 

 

24. travanj 2024 22:33