StoryEditorOCM
Zadar plusLEUKEMIJA I LIMFOMI

U Zadar dolaze četiri ugledna liječnika kako bi u diskreciji razgovarali s pacijentima i članovima obitelji. Tko god želi može doći i dobiti pomoć

Piše L. Burčul
7. listopada 2022. - 17:15

- Kad čovjek sazna da ima teško oboljenje, sruši se svijet i njemu i njegovoj obitelji. Jasno mi je da smo na pravom putu kada i na ovaj specifičan način želimo pomoći našim sugrađanima – kaže Igor Blaslov, predsjednik zadarske podružnice Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL). Ova udruga u Zadar dovodi četiri vrhunska specijalista iz područja hematologije, koji će oboljelim Zadranima ponuditi razgovor o njihovim oboljenjima, nedoumicama, strahovima i konkretnim rješenjima.

U Zadar dolaze tri liječnika iz Zagreba, te jedan iz Splita: iz Zagreba prof.dr.sc. Boris Labar, specijalist hematolog u mirovini, dr. Marija Perić Bešlić, dr. Sandra Bašić Kinda, te dr.med. Viktor Blaslov iz Splita.

Oni će slijedećeg tjedna, u subotu, 15. listopada, u prostoru koncertne dvorane u Kneževoj palači održati kratka predavanja, nakon čega slijedi ono što je specifično i na čemu poznati Zadranin Igor Blaslov insistira da se događa: pojedinačni razgovori pacijenata s liječnicima, u potpunoj diskreciji. Kako u Zadar dolaze četiri liječnika, te su konzultacije njazvane „četiri kantuna.“

- Doslovno svatko može doći, po drugo mišljenje, ponijeti medicinsku dokumentaciju, izabrati s kojim liječnikom želi razgovarati. Jasno da se to odnosi primarno na hematološke, a i na onkološke pacijente. Mnogi od njih imaju dvojbe, dok se nose s teškim bolestima i psihičkim traumama. Samo jedan razgovor, k tome s uglednim, vrsnim specijalistima, može uvelike pomoći – kaže Igor Blaslov.

Da li to možemo kao shvatiti kao smjernicu, poruku, da bi tako trebali djelovati i zadarski liječnici?

- Iz razgovora s njima mislim da bi se i oni odazvali na ovakve konzultacije. Međutim, ne može se od njih očekivati da sami to i organiziraju. Mi to radimo kao udruga, sve „posložimo“, organiziramo pozvanim liječnicima smještaj i ručak, svi oni ovo rade bez novčane naknade. Ali organizacija nije jednostavna kako se na prvi pogled čini i mislim da bi, kad bi se netko tog posla primio, odaziv zadarskih liječnika bio jako dobar – kaže Igor Blaslov.

Blaslov je dodao da liječnici u bolnicama često nemaju vremena za razgovor s pacijentima, što oboljele dodatno traumatizira, jer imaju brojna pitanja.

- Pitanja nisu samo o bolesti, razgovor je nužan i kao psihološka podrška. Mi imamo i psihologa u udruzi. Našim liječnicima, s kojima surađujemo, uvijek kažem da je pacijentima svaka riječ zlata vrijedna i da za razgovor moraju pronaći vremena, unatoč preopterećenosti. To osobito vrijedi za onkološke pacijente, njima je psihološka pomoć nužna – navodi Blaslov.

Dr. Sandra Bašić Kinda, kaže Igor Blaslov, koja ljetuje na Viru s obzirom da je rođena Viranka, svakoga se ljeta volonterski, za vrijeme svoga odmora, sastaje s pacijentima u Zadru. Često se razgovori u diskreciji vode kod zadarskih franjevaca, gdje su mir, tišina i diskrecija sigurni.

- Ona nesebično pomaže. Pregleda medicinsku dokumentaciju, razgovara s oboljelima, savjetuje ih. Mnogima „uštedi“ barem jedan odlazak u Zagreb ili Split. Nemam riječi kojima bismo se, kao udruga, njoj zahvalili – kazao je Blaslov.

Ono na čemu zadarska podružnica HULL-a uzaludno radi je pronalaženje pedijatra hematologa.

- Roditelji moraju oboljelu djecu voditi u Zagreb, Rijeku ili Split. To je strašno, a mi ne nalazimo rješenje već godinama. Jako nam je žao zbog toga, jer znamo što prolaze i roditelji i djeca – kazao je Blaslov.

Konzultacijama koje će se održati u subotu ujutro u Kneževoj palači prethodi koncert Nene Belana i Fiumensa, koji će se, nazvan „Lijepi moj živote, srce mi se smije“, održati u HNK Zadar u petak, 14. listopada u 20 sati. U subotu ujutro će četiri liječnika održati kratka predavanja: prof.dr.sc. Boris Labar o anemiji, dr.med. Marija Perić Bešlić o Covid 19 infekciji kod hematoloških pacijenata, dr.med. Viktor Blaslov o liječenju akutne mijeloične leukemije, te prim.dr. Sandra Bašić Kinda o kroničnoj limfocitnoj leukemiji.

- Potom se svatko može s izabranim liječnikom odvojiti i razgovarati. To se ne odnosi samo na pacijente, već očekujemo i članove njihovih obitelji. Oni su u jednakim nedoumicama kako postupati u nekim stvarima, a osobito kako se u psihološkom smislu postaviti prema oboljelom članu obitelji – kazao je Igor Blaslov.

image

Prim.dr. Sandra Bašić Kinda

Cropix
image

Prof.dr. Boris Labar

Cropix
image

Igor Blaslov

Cropix
23. lipanj 2024 13:46