StoryEditorOCM
Zadar plusBOŽIDAR I MIRJANA

U gostima kod zadarskih šampiona Noćnjaka: isti dan slavili su dvije fešte, a njihova životna priča zanimljiva je i poticajna

Piše Nediljko Jusup
4. kolovoza 2022. - 20:07

U kategoriji pakovina glavna i najcjenjenija nagrada na ovogodišnjem 24. izdanju Noćnjaka pripala je zadarskom OPG-u Šoša. Ali malo je falilo da im šampionska odličja ne budu uručena, a razlog tome "Maslini" je povjerio Božidar Šoša (75), nositelj OPG-a i glava obitelji.

"Sticaj okolnosti. Datum dodjele nagrada u Supetru poklopio se s danom pričesti našeg najmlađeg unuka Petra u župi sv. Ante u Zadru", otkriva Božidar.

Dan, dva prije iz Zadružnog saveza Dalmacije, organizatora Noćnjaka, nazivali su ga najmanje pet puta, spominjali nagradu…

"Nema šansi. Meni se unuk pričešćuje. To je događaj jednom u životu. Važniji od ikakve nagrade", odgovarao je Šoša.

Na dva mjesta u isto vrijeme fizički se ne može biti. No, najstarija kćerka Marija, udana Anić, koja sa svojom obitelji živi u Svetoj Nedelji kod Zagreba, dosjetila se i predložila kako pričest i nagradu za maslinovo ulje mogu isti dan proslaviti i na Braču u Supetru i u Zadru.

Kako? Nakon pričesti i svečanog ručka ona će povesti majku Mirjanu u Supetar, a svi ostali članovi obitelji i rodbina neka, uz janjetinu s ražnja koju je pripremio Božidar, nastave proslavu Petrove pričesti u domu Šošinih na predjelu Crvene kuće u Zadru. Tako je i bilo.

"Krenule smo u tri ure popodne i u sedam i 15 stigle na odredište. U osam je počela dodjela u hotelu "Waterman Svpetrvs Resort", pojašnjava Marija. U pratnji se našla i njezina kćerka Nina, studentica treće godine FER-a. U tom trenutku još nisu znali koju nagradu će dobiti.

image


 

Napetost i neizvjesnost su rasle sve dok na samom kraju dodjele voditelj Joško Bonači nije objelodanio: "Najcjenjenija nagrada Noćnjak za kvalitetu pakovina ekstra djevičanskog maslinova ulja ide u Zadar, i to OPG-u Šoša, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte oblica."

Dvoranom se prolomio pljesak. Praćena ovacijama i vidno uzbuđena na pozornicu je kročila Mirjana da bi iz ruku Lordana Ljubenkova, predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije, primila šampionski pehar i diplomu.

– Do sada smo dobili dosta nagrada za naša ulja, ali nam je ova najdraža. Biti najbolji u ovakvoj velikoj međunarodnoj konkurenciji zaista je velika čast, zadovoljstvo i priznanje – kazala je Mirjana dok je primala čestitke sa svih strana.

Životna priča Mirjane i Božidara je zanimljiva i poticajna. Roditelji im potječu sa sela, još dok su bili djeca, tijekom školovanja kao i poslije, pomagali su im u radovima u polju pa je ljubav prema zemlji i prirodi ostala i u kasnijem životu. Oboje su intelektualci. Ona profesorica pedagogije i hrvatskog jezika, a on diplomirani inženjer elektrotehnike.

Radni vijek započeli su kao profesori u školama. No većinu su radnog staža stekli u vlastitoj tvrtki za proizvodnju elektrotehničkih sklopova i komponenti. Imaju troje odrasle djece Mariju (50), Anu (49) i Matu (43) te šestero unučadi. Posjeduju 1,6 hektara zemlje na kojoj su tri maslinika. Na tri lokacije je ukupno 230 stabala maslina.

Prvi maslinik su zasadili 1985. u Zadru i prvu berbu imali 1991. pod granatama. Tijekom te ratne godine obnovili su naslijeđeni i do tada zapušteni maslinik u Kalima na otoku Ugljanu. Otkad je obnovljen, taj danas stogodišnjak daje plodove.

"Vrlo smo ponosni na njega jer smo održali tradiciju obitelji Šoša", ističe Božidar.

Njegov djed se još 1922. doselio iz Kali u Zadar. Osim u Kalima, Šoše su obrađivale zemlju i u zadarskom zaleđu, u Smilčiću i Murvici Gornjoj.

Tu, na gotovo idealnom voćarskom položaju Božidar i Mirjana 1999. godine počinju podizati svoj treći po redu maslinik sa 100 maslina. Devet godina poslije na istoj lokaciji sade još 50 stupi. Pravodobno primjenjuju sve agrotehničke mjere, masline, kao i ostale svoje voćke, te usjeve prihranjuju domaćim stajnjakom uz dodatak mineralnih gnojiva. Imaju arteški bunar iz kojeg prema potrebi zalijevaju, pravodobno štite nasade od bolesti i štetnika.

"Maslinama se stvarno bavimo ozbiljno, uvažavamo savjete struke i na vrijeme reagiramo u prevenciji ploda maslina", kažu supružnici.

U njihova tri maslinika ima čak 25 sorti maslina. Otkrili su nam i tajnu pobjedničkog ulja od oblice. Brali su 20. listopada kad su plodovi bili u optimalnoj fazi zriobe: 1/3 zelenih, 1/3 prošaranih i jedna 1/3 crnih. "Danas beremo šampiona!" – proročanski je nagovijestila Mirjana. Oblice i inače beru ručno.

"Zbog krupnoće ploda. Tresačem se ošteti pa plod brzo počne oksidirati", pojašnjava Božidar.

Netom ubrane plodove odmah su preradili u Uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka. "Ulje čuvamo u inoks posudama u posebnoj prostoriji u podrumu i pazimo na vrijeme pretakanja", pojašnjavaju supružnici. Očito rade dobro jer ovo im je ukupno peta, a druga po redu šampionska titula na Noćnjaku.

Prvu od ove dvije također su osvojili na Braču. "Da, prije šest godina u Bolu", živo se sjeća Božidar. U kategoriji otvorenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja proizvod OPG-a Šoša tada je ocijenjen s čak 99,55 od ukupno mogućih 100 bodova.

Želimir Bašić, popularni Bašo, koji u malom prstu ima sve o vinu i ulju, pamti rezultate Sabatine i Noćnjaka, rekao je da se ne sjeća da je netko s tako velikim brojem bodova dotad pobijedio. Tada pobjedničko ulje nije bilo od oblice nego od sljubljenih sorti (50 posto coratina i 50 posto pendolino).

Pet šampionskih titula i "pun maštel" zlatnih medalja koje više i ne broje potvrda su kontinuiteta kvalitete. Rezultat upornosti i predanosti radu, što je vidljivo na svakomu metru njihova imanja. Ne samo u masliniku. Prije pet godina, otkad su u mirovini, krenuli su još žešće, sami frezaju i okopavaju. Kad uhvate vremena, u radovima na imanju pomažu i ostali članovi obitelji – sin, kćeri i zetovi.

"Motika kod nas nema samo simboličku nego i uporabnu vrijednost", zorno pokazuje Mirjana.

Okopava oko biljaka ono što ostane iza freze. Tako u Murvici, uz maslinik, uzgajaju i vinograd, od voćaka kruške, jabuke, šljive, breskve, trešnje, marelice i orahe. Od povrća krumpir, kupus, kelj, pomidore, batat, rajčicu, tikve, grah, slanutak, domaću "sikiricu"… Na imanju kod Smiljana u Lici također uzgajaju kruške, jabuke, šljive i krumpir.

Lički krumpir i šampionsko maslinovo ulje, ima li išta bolje? – pitam. "Nema", odgovaraju uz karakterističan osmijeh vrijedni supružnici.

Višak voća, povrća i ulja prodaju na kućnom pragu. Za novo ulje narudžbe već stižu, a ako je suditi po količini plodova na stablima i iduće rane jeseni bit će veselo. U berbi će se okupiti čitava obitelj, uključujući i unučad.

"Tome se najviše veselimo, zajedno uživamo u blagodatima našeg truda. Dok iz uljare čekamo rezultate dnevne berbe, obično se uz večeru kladimo na količinu ubranih maslina i postotak ulja", kaže Mirjana.

NAJBOLJI NA NOĆNJAKU

Na ovogodišnji Noćnjak dostavljene su ukupno 93 pakovine maslinova ulja, od čega 83 iz Hrvatske, a 10 iz inozemstva. Među uzorcima iz Hrvatske najviše ih je stiglo iz Istarske županije (39), zatim iz Splitsko-dalmatinske (16), Zadarske (10), Dubrovačko-neretvanske (6), Šibensko-kninske (6) i Primorsko-goranske (6). Uzorci inozemnih pakovina maslinova ulja stigli su i iz Slovenije (9) i Bosne i Hercegovine (1).

Za kvalitetu maslinova ulja u pakovini šampionska titula pripala je OPG-u Šoša iz Zadra. Za šampiona izgleda pakovine (boce i etikete) proglašen je OPG Birin iz Vodica. Priznanje za najbolje monosortno ekstra djevičansko ulje dobio je OPG Ivana Jelušića iz Pirovca, dok je priznanje za najbolje višesortno ekstra djevičansko ulje zaslužio Domen Drufovka iz Podsabotina iz Slovenije.

Priznanje za najbolji ekološki proizvod dobio je CENTAR MASLINOVA ULJA "SV. IVAN", Vodice, za ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti. Priznanje za najbolji Hrvatski otočni proizvod dobila je UDRUGA MASLINARA OTOKA ŠOLTE "ZLATNA ŠOLTANKA", Srednje Selo, otok Šolta, za ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte levantinka.

 

20. travanj 2024 06:40