StoryEditorOCM
Zadar plusU PETAK

U atriju Providurove palače održana završna svečanost 28. Edukativne muzejske akcije Za(jedno): svi za muzej

Piše Zadarski.hr
22. svibnja 2023. - 14:29

U petak, 19. svibnja 2023. godine u atriju Providurove palače održana je završna svečanost 28. Edukativne muzejske akcije Za(jedno): svi za muzej.

Edukativnu muzejsku akciju (EMA) organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva već 28 godina zaredom na području Republike Hrvatske. Započela je kao zajednička igra zagrebačkih muzeja kako bi privukla učenike u muzejske prostore „davne“ 1996. godine.

S obzirom na uspjeh i velik odaziv zagrebačkih osnovnoškolaca nastavila se i sljedeće godine s većim brojem muzeja sudionika. Igra se ubrzo proširila na područje cijele Republike Hrvatske i s vremenom je dobila današnji naziv Edukativna muzejska akcija (skraćeno EMA) i lik „maskotu“ djevojčice. EMA se organizira u povodu Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja), u trajanju od mjesec dana.

image

Radionice muzej

/Slobodna Dalmacija

Obično počinje 18. travnja, a završna svečanost se organizira neposredno pred ili na sam Međunarodni dan muzeja. Svaku godinu se odabire muzej domaćin, odnosno voditelj EMA-e za tu godinu. Voditelj predlaže temu i bira motiv za knjižicu u kojoj su sažeci svih programa prijavljenih sudionika.

Ovogodišnja 28. po redu EMA se održala pod temom Za(jedno): svi za muzej. Cilj teme i programa unutar EMA-e je bio aktivno uključiti posjetitelje svih dobnih skupina u rad muzeja. Posjetitelji su kreirali sadržaj muzejskih programa u dogovoru i uz stručnu pomoć muzejskih djelatnika te su tijekom mjesec dana preuzeli ulogu kustosa, kustosa pedagoga, voditelja marketinga i dr. U ovogodišnjoj EMA-i je sudjelovalo 60 muzeja i galerija s područja Republike Hrvatske, a neki do njih su se po prvi puta uključili u Akciju.

image

Radionice muzej

/Slobodna Dalmacija

Svaki prijavljeni sudionik je u svom muzejskom/galerijskom prostoru ili u prostoru suradnika realizirao zamišljene programe. Posjetitelji su postavljali izložbe, vodili po stalnim i privremenim izložbama, održavali radionice, prezentirali svoj rad drugim posjetiteljima, učili od baka i djedova, prikupljali predmete, zajedno s muzejskim djelatnicima učili su o važnosti čuvanja i prezentiranja prirodne i kulturne baštine.

image

Radionice muzej

/Slobodna Dalmacija

28. Edukativna muzejska akcija je trajala od 20. travnja do 19. svibnja. Muzej domaćin je Narodni muzej Zadar, a voditelj Akcije Lucija Sekula, muzejska pedagoginja NMZ-a. U sklopu EMA-e u Narodnom muzeju Zadar održani su sljedeći programi:

- Radionica U muzeju zajedno slikajmo portrete! – učenice SŠ Tehnička škola Zadar naučile su učenike OŠ Privlaka kako izraditi 3D portrete

- Radionica U muzeju zajedno zaplešimo! – učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje PŠ Diklo učili su koreografiju, koju su sami osmislili na pjesme koje su odabrali, polaznike dječjeg vrtića Žuto pače i Čuperak te učenike OŠ Petra Preradovića

- Radionica U muzeju zajedno budimo Agenti NMZ! – studenti Odjela za pedagogiju Sveučilišta u Zadru proveli su učenike OŠ Zadarski otoci PŠ Silba i PŠ Olib kroz izložbu Šest salonskih priča i odradili radionicu otkrivanja zagonetki Agent NMZ

- Radionica Kako nas muzej pokreće – učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar rade na izložbi i performansu na temu Miro i Banksy na način da sami oslikavaju i kreiraju odjevne predmete koje će predstaviti na izložbi. Odjevne predmete oslikavaju tehnikom zračnog kista uz pomoć i mentorstvo svojih profesora i Marije Šarić Ban, kustosice u Etnološkom odjelu NMZ-a

- Vodstvo - studenti Odjela povijesti umjetnosti su proveli studente Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru kroz izložbu Jedan svijet s posebnim naglaskom na feminističke teorije

Cijeli program 28. EMA-e završio je u petak 19. svibnja u atriju Providruove palače na završnoj svečanosti koja je zamišljena kao predstavljanje programa sudionika i okupljanje sudionika EMA-e.

Svečanost je započela u 9 sati, a svoj program uživo predstavili su: Narodni muzej Zadar, Arheološki muzej Zadar, Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske i Gradski muzej Varaždin. Program su predstavili putem otvorenih radionica za sve posjetitelje, edukativnih materijala i promotivnih letaka.

image

Radionice muzej

/Slobodna Dalmacija

Prirodoslovni odjel NMZ-a se predstavio putem raznolikog edukativnog materijala prilagođenog polaznicima dječjih vrtića i učenicima osnovnih i srednjih škola. Posjetitelji su mogli vidjeti i zaigrati neke od brojinih igara vezanih uz životinje koje mogu vidjeti u Prirodoslovnom odjelu (memory igre, puzzle, slagalice, bojanke i drugo).

Program je predstavila voditeljica Odjela dr. sc. Snježana Vujčić-Karlo. Osim Prirodoslovnog odjela posjetitelji su imali priliku vidjeti i što drugi odjeli (Etnološki odjel, Muzej grada Zadra, Galerija umjetnina) mogu ponuditi posjetiteljima svih dobnih skupina (radne knjižice, deplijani, razglednice, bookmarkeri, katalozi i drugo).

Učenici OŠ Zadarski otoci u sklopu projekta „Muzej u školi“, demonstrirali su tradicijske igre pod nazivom „Igre dida moga“ – Zadarsku alku, vožnju „karićima“, pogađanje koluta, šetnja na „štulama“, vođenje kola. Učenici koji su sudjelovali u programu Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske izveli su tradicionalne pjesme, a učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar predstavili su radionicu „Kako nas muzej pokreće“ tehnikom zračnog kista. Kolegice i kolege iz Arheološkom muzeja Zadar su svim posjetiteljima predstavili novu muzejsku družinu Pinela i Kukicu koji su ih pozvali da im se pridruže u novim muzejskim avanturama. U Gradskom muzeju Varaždin mogli smo vidjeti raznolik edukativni materijal, kao i promotivne materijale o baštini grada Varaždina.

image

Radionice muzej

/Slobodna Dalmacija

Učenici OŠ ŠK Benje PŠ Diklo razveselili su prisutne posjetitelje i sudionike EMA-e plesnom radionicom U muzeju zajedno zaplešimo! na kojoj su predstavili svoju koreografiju koju su osmislili i naučili tijekom mjesec dana trajanja EMA-e uz savjete i pomoć Ivone Kovačević.

Za sam kraj svečanosti, predstavnici sudionika obratili su se medijima – mr. sc. Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva i Lucija Sekula, muzejska pedagoginja NMZ-a u svoje i ime ravnateljice NMZ-a, dr. sc. Renate Peroš.

Naposlijetku, održano je izvlačenje nagrada. Podijeljeno je 14 nagrada koje su osigurali muzeji sudionici 28. Edukativne muzejske akcije. Dobitnici su:

Bojan Brkić, OŠ P. Preradovića, Zagreb – sudjelovao uprogramu AMZ i Hismus zajedno (arheošloški muzej Zagreb i Hrvatski povijesni muzej)

Matea Zubić - sudjelovala u programu Arheološkog muzeja Istre

Vesna Rebernik - sudjelovala u programu Gradskog muzeja Varaždin

Dominik Đopar, OŠ P. Preradovića, Zagreb – sudjelovao uprogramu AMZ i Hismus zajedno (arheošloški muzej Zagreb i Hrvatski povijesni muzej)

Vesna Pirker - sudjelovala u programu Gradskog muzeja Varaždin

Lana Kurelović - sudjelovala u programu Etnografskog muzeja Istre

Emma Grancarić - sudjelovala u programu Narodnog muzeja Zadar

Katja Sloboda - sudjelovala u programu Arheološkog muzeja Istre

Estera Marija Bulić - sudjelovala u programu Dubrovačkih muzeja

Tamara Vavra - sudjelovala u programu Arheološkog muzeja Istre

Goran Kujundžić - sudjelovao u programu Muzeja likovnih umjetnosti Osijek

Dragan Emanuel Ćorić, OŠ P. Preradovića, Zagreb – sudjelovao uprogramu AMZ i Hismus zajedno (arheošloški muzej Zagreb i Hrvatski povijesni muzej)

Paolo Knežić - sudjelovao u programu Narodnog muzeja Zadar

Marta Nikolić - sudjelovala u programu Centar za kulturu Gradski muzej Čazma

 

 

25. travanj 2024 17:24