stdClass Object ( [id] => 1251745 [title] => Turistička zajednica Općine Preko: otočni turizam je hit, nudi puno toga turistima što su već otkrili, ono što oduševljava zove se - Avantura otok! [alias] => turisticka-zajednica-opcine-preko-otocni-turizam-je-hit-nudi-puno-toga-turistima-sto-su-vec-otkrili-ono-sto-odusevljava-zove-se-avantura-otok [catid] => 310 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad se kaže Turistička zajednica Općine Preko na otoku Ugljanu obično se prvo pomisli na tvrđavu Svetog Mihovila. Iz Zadra s rive pogled najprije krene prema Preku i uzvišenom vrhu Svetog Mihovila. Zaista, Preko i Zadar neraskidivo su vezani, udaljeni samo Zadarskim kanalom kojega plivači-maratonci ljeti učas preplivaju poznatim maratonom Preko-Zadar.

Ali koliko zapravo znamo o turizmu na Ugljanu, Preku, tvrđavi Svetog Mihovila...?

- Mletačka tvrđava sv. Mihovila iz 13. st. jedna je od najznačajnijih kulturno-turističkih znamenitosti zadarskih otoka, uvrštena je u Registar nepokretnih spomenika kulture i nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara RH. Posljednjih godina provedeni su radovi redovitog održavanja i čišćenja, saniran je zid sjeverne kule i obavljena sondažna arheološka istraživanja unutar tvrđave. Izrađen je geodetski elaborat i geodetski snimak tvrđave te konzervatorski elaborat i arhitektonski snimak. Izrađena je i predprojektna studija obnove i rekonstrukcije tvrđave. Uklonjen je i stari odašiljač s tvrđave koji je također bio prepreka samoj obnovi. Pred općinom je zahtjevan projekt sanacije tvrđave u koji su uključena preostala arheološka istraživanja i rekonstrukcija same tvrđave u njenom izvornom obliku – reći će direktor TZ Općine Preko Ivan Košta. Pitamo ga, zašto Ugljan zovu i – otok ulja?

- Kad pričamo o uljima, onda Ugljan daje i povijesnu dimenziju. U zaseoku zvanom Muline, naime, nalaze se ostaci antičke uljare iz 1. stoljeća u kojoj se proizvodilo čuveno liburnsko ulje. Na toj je lokaciji prije nekoliko godina, točnije 2017., napravljena vjerna i estetski vrlo vrijedna replika, koja iza sebe čuva priču o Ugljanu - antičkom otoku ulja. S važnim dodatkom: upravo je taj antički mlin u to doba, između 1. i 5. stoljeća, s pet tijeskova, bio najveći, najplodonosniji i najfiniji u cijeloj Dalmaciji. Vlasnik mu je bio rimski građanin i veletrgovac Manius, koji je mlin i posjed dao izgraditi za sebe i svoju suprugu Corneliaeu, a godišnje je proizvodio oko 85.000 litara, koje su u 2370 amfora po 26 litara galijama bile prevažane na stolove vlastela diljem Rimskog carstva – ističe Košta.

Prije šest godina na otoku Ugljanu počeli su razvijati infrastrukturu za aktivni odmor. Na samom početku kroz veliki projekt kojeg je provela Općina Preko "Avantura otok" pri čemu je probijeno mnoštvo kombiniranih biciklističko – maslinarskih puteva i povezana unutrašnjost otoka linijom od Preka do Mulina – napravljeno je 13 tematskih odmorišta s nadstrešnicama za hlad te napravljena replika "Mulinskog tijeska" – antičkog mlina za masline odmah pored izvornog arheološkog lokaliteta u Mulinama. Zadnjih godina su je dopunjavali dodatnim pješačkim stazama, obnovom penjačke litice Željina, sada i mobilnom aplikacijom te pratećim sportsko – rekreativnim manifestacijama. Ovi turistički proizvodi direktno su povezani s navedenim projektom, predstavljaju nadogradnju te dodanu vrijednost turističkoj ponudi otoka Ugljana i zadarske regije. Mobilna aplikacija "Adventure island Ugljan" napravljena je kao jednostavna platforma preko koje posjetitelji otoka Ugljana mogu jednostavno doći do informacija o lokalitetima koje su posjetili ili kao pomoć u istraživanju otoka. Rute i lokacije u aplikaciji razvrstane su po težini, pristupačnosti i duljini te su opisane kroz galeriju i kratak tekst. Tako svi korisnici mogu doći do staza koje su im prigodne za boravak na otvorenom. Programer aplikacije je bio mladi Jakov Kačan kroz obiteljsku tvrtku DUB – Studio iz Preka.

- Projektom interpretacije kulturno-povijesnih cjelina putem tematskih kulturno-povijesnih staza sa stručnim višejezičnim interpretacijskim tablama želimo nadograđivati turističku ponudu i sadržaje za posjetitelje i turiste u destinaciji te za lokalno stanovništvo.Na otoku Ugljanu imamo toliko toga za pokazati i povezati ovakvom interpretacijom. Tako npr. na ovom malom prostoru Sutomišćice i Lukorana imamo ljetnikovac "Lantana" iz 17. st. – primjer vrhunske barokne venecijanske arhitekture u kojem se vršila primopredaja mletačkih providura za Dalmaciju, niz drugih zanimljivih ljetnikovaca, prirodnih fenomena poput litica, pećina i staza te mnogih antičkih ostataka. Budućnost turizma ovisi o očuvanju prirodnih i kulturno – povijesnih krajobraza stoga ne trebamo previše lutati u traženju autentičnog razvojnog cilja u turizmu. Upravo zbog autentičnih sačuvanih cjelina i njihove dobre interpretacije, turisti posjećuju razvijene turističke destinacije u svijetu i u njima se duže zadržavaju.

Redovno pratimo i apliciramo svoje projekte na nacionalne i EU natječaje te ih nakon pozitivnih rješenja provodimo na našem području uz veliku podršku Općine Preko i njenih komunalnih tvrtki. Uz redovne zakonske zadaće koje moramo napraviti – programe rada te financijske programe, kroz zimski period ćemo kao i u dosadašnjim godinama odraditi nekoliko turističkih sajmova u Europi zajedno s TZ Zadarske županije i TZ-ima zadarskog arhipelaga. Jedan smo već odradili skupa s Općinom Preko kao partneri na Interreg EU projektu. To je bio sajam BITES (Borsa internazionaledel turismo esperienziale) u Veneciji u studenom ove godine. Velik je i projekt kojeg trenutno radimo skupa s udruženim TZ-ima "Zadarskog arhipelaga" te TZ Zadarske županije gdje koristimo sredstva iz nacionalnog fonda za udružene TZ-e, vlastita te sredstva TZZŽ. S iskusnim stručnjacima iz Istre radimo na projektima novih zajedničkih biciklističkih, pješačkih i avanturističkih karata u tiskanim i digitalnim formatima te promotivnom filmu. Sve što sam naveo provodi se za područje zadarskog arhipelga uključujući područje od Silbe do kraja Pašmana. U projekt je uključeno devet projektno udruženih TZ-a što je omogućeno novim Zakonom o turističkim zajednicama iz 2020. Zajednički rad s udruženim kolegama – partnerima na zajedničkom području smatram velikim napretkom na području turizma i komunikacije samog turističkog područja jer kao što znamo turistima administrativne granice ne znače ništa – ističe Košta naglašavajući kulturno-povijesnu stazu Lukoran koja povezuje istaknuta mjesta lukoranske prošlosti i sadašnjosti i prezentirana je medijem interpretacijskih tabli na pet jezika, zatim "Zadaroutdoor festival" koji se zadnje četiri godine održava skoro potpuno na otoku Ugljanu, peto izdanja utrke "Gospodar otoka" - sa startom u Preku i ciljem na tvrđavi sv. Mihovila, kulturno – sportsku manifestaciju pod nazivom "Gremo na Šćah". Za zadnju navedenu manifestaciju kao i za interpretaciju i osmišljavanje kulturno povijesne staze Lukoran zaslužna je arheologinja i povjesničarka iz Lukorana Martina Dubolnić-Glavan koja je neumorno stručno radila na ovim projektima iz ljubavi prema svojem otoku. Martina je nažalost nedavno izgubila životnu bitku s teškom bolešću u svojoj 44. godini, njenu viziju baštine i zacrtani put ćemo svakako nastaviti.

- Mi u TZO Preko kao i svi drugi nosioci turističke ponude na našem području s kojima smo u kontaktu proteklu sezonu možemo ocijeniti jako uspješnom. Također smatram pozitivnim to što jednodnevni posjetitelji našeg područja sve više prepoznaju prednost blizine kopnu i dostupnost za posjet naše otočne oaze makar i na koji sat. Protekle sezone najzastupljeniji su nam bili gosti iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Slovačke i Austrije što su naša standardna tržišta. Od novih većih smještajnih kapaciteta imali smo" hotel baština" Dunatovi dvori u Preku koji je uspješno odradio sezonu,, Camping Ugljan je dosegnuo do sada svoje najviše rezultate a možemo se pohvaliti i popunjenošću marina u Sutomišćici i Preku. Na cijelom području smo imali preko 70 manifestacija zabavnog, sportskog i kulturnog tipa. U 2022.g ostvareno je 14,6 posto više dolazaka i 8 posto više noćenja nego u 2021. godini. Kad 2022. usporedimo sa 2019. ostvareno je 20,44 posto više dolazaka i 14,73 posto više noćenja. Svi ovi rezultati obećavaju i obvezuju nas na bolji rad i što bolju ponudu na svim poljima turizma u slijedećim godinama. U prosincu ove godine TZ Općine Preko je dobila nagradu TZZŽ za promociju aktivnog odmora i usvajanje digitalnih tehnologija – istaknuo je u zaključku Ivan Košta.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREMIUM DALMACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PREMIUM DALMACIJA 2 0 8113 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-16 17:34:59 [created_by] => 3185 [created_by_alias] => Mišel Kalajžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-26 21:04:20 [modified_by] => 3185 [publish_up] => 2022-12-23 21:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 53 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 310 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--zdplus [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Pozitivne priče iz Zadra i Zadarske županije [menu-meta_keywords] => natjecanja, rezultati, uspjeh, proslava, fešte, proslave, najbolji, posebni, nagrade, prvaci, titule, šampioni, pobjednici [secure] => 0 [page_title] => Zadar plus [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Turistička zajednica Općine Preko: otočni turizam je hit, nudi puno toga turistima što su već otkrili, ono što oduševljava zove se - Avantura otok! [metakey] => premium, TZ Općine Preko [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/16\/24002557.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/24002555.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/24002548.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/24002549.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/24002550.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/24002551.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/24002552.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/24002553.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/24002554.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/24002558.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/24002559.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/24002560.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/24002562.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/24002590.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tz Op\u0107ine Preko\/Slobodna Dalmacija","Tz Op\u0107ine Preko\/Slobodna Dalmacija","Tz Op\u0107ine Preko\/Slobodna Dalmacija","Tz Op\u0107ine Preko\/Slobodna Dalmacija","Tz Op\u0107ine Preko\/Slobodna Dalmacija","Tz Op\u0107ine Preko\/Slobodna Dalmacija","Tz Op\u0107ine Preko\/Slobodna Dalmacija","Tz Op\u0107ine Preko\/Slobodna Dalmacija","Tz Op\u0107ine Preko\/Slobodna Dalmacija","Tz Op\u0107ine Preko\/Slobodna Dalmacija","Tz Op\u0107ine Preko\/Slobodna Dalmacija","Tz Op\u0107ine Preko\/Slobodna Dalmacija","Tz Op\u0107ine Preko\/Slobodna Dalmacija","Tz Op\u0107ine Preko\/Slobodna Dalmacija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

TZ Op\u0107ine Preko - Sveti Mihovil<\/p>","

TZ Op\u0107ine Preko - Sveti Mihovil<\/p>","

TZ Op\u0107ine Preko<\/p>","

TZ Op\u0107ine Preko<\/p>","

TZ Op\u0107ine Preko - odmori\u0161te \u017deljina<\/p>","

TZ Op\u0107ine Preko - penjali\u0161te \u017deljina<\/p>","

TZ Op\u0107ine Preko - Prije\u0161ka legrica<\/p>","

TZ Op\u0107ine Preko - replika anti\u010dkog mlina Muline<\/p>","

TZ Op\u0107ine Preko - replika anti\u010dkog mlina Muline<\/p>","

TZ Op\u0107ine Preko - Kolji\u0107<\/p>","

TZ Op\u0107ine Preko - Trpinjin<\/p>","

TZ Op\u0107ine Preko - Trpinjin<\/p>","

TZ Op\u0107ine Preko<\/p>","

TZ Op\u0107ine Preko - Crnilo kup<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1079","hd_24002557_1920.jpg":"1920x1080","k_24002557_1280.jpg":"1280x1280","k_24002557_1024.jpg":"1024x1024","k_24002557_640.jpg":"640x640","k_24002557_480.jpg":"480x480","k_24002557_340.jpg":"340x340","k_24002557_220.jpg":"220x220","o_24002557_1280.jpg":"1280x719","o_24002557_1024.jpg":"1024x575","o_24002557_640.jpg":"640x359","o_24002557_480.jpg":"480x269","o_24002557_340.jpg":"340x191","o_24002557_220.jpg":"220x123","h_24002557_1280.jpg":"1280x854","h_24002557_1024.jpg":"1024x683","h_24002557_640.jpg":"640x427","h_24002557_480.jpg":"480x320","h_24002557_340.jpg":"340x227","h_24002557_220.jpg":"220x147","pp_24002557_1280.jpg":"1280x1628","pp_24002557_1024.jpg":"1024x1303","pp_24002557_640.jpg":"640x814","pp_24002557_480.jpg":"480x611","pp_24002557_340.jpg":"340x432","pp_24002557_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1079","hd_24002555_1920.jpg":"1920x1080","k_24002555_1280.jpg":"1280x1280","k_24002555_1024.jpg":"1024x1024","k_24002555_640.jpg":"640x640","k_24002555_480.jpg":"480x480","k_24002555_340.jpg":"340x340","k_24002555_220.jpg":"220x220","o_24002555_1280.jpg":"1280x719","o_24002555_1024.jpg":"1024x575","o_24002555_640.jpg":"640x359","o_24002555_480.jpg":"480x269","o_24002555_340.jpg":"340x191","o_24002555_220.jpg":"220x123","h_24002555_1280.jpg":"1280x854","h_24002555_1024.jpg":"1024x683","h_24002555_640.jpg":"640x427","h_24002555_480.jpg":"480x320","h_24002555_340.jpg":"340x227","h_24002555_220.jpg":"220x147","pp_24002555_1280.jpg":"1280x1628","pp_24002555_1024.jpg":"1024x1303","pp_24002555_640.jpg":"640x814","pp_24002555_480.jpg":"480x611","pp_24002555_340.jpg":"340x432","pp_24002555_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1333x2000","hd_24002548_1920.jpg":"1920x1080","k_24002548_1280.jpg":"1280x1280","k_24002548_1024.jpg":"1024x1024","k_24002548_640.jpg":"640x640","k_24002548_480.jpg":"480x480","k_24002548_340.jpg":"340x340","k_24002548_220.jpg":"220x220","o_24002548_1280.jpg":"1280x1920","o_24002548_1024.jpg":"1024x1536","o_24002548_640.jpg":"640x960","o_24002548_480.jpg":"480x720","o_24002548_340.jpg":"340x510","o_24002548_220.jpg":"220x330","h_24002548_1280.jpg":"1280x854","h_24002548_1024.jpg":"1024x683","h_24002548_640.jpg":"640x427","h_24002548_480.jpg":"480x320","h_24002548_340.jpg":"340x227","h_24002548_220.jpg":"220x147","pp_24002548_1280.jpg":"1280x1628","pp_24002548_1024.jpg":"1024x1303","pp_24002548_640.jpg":"640x814","pp_24002548_480.jpg":"480x611","pp_24002548_340.jpg":"340x432","pp_24002548_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24002549_1920.jpg":"1920x1080","k_24002549_1280.jpg":"1280x1280","k_24002549_1024.jpg":"1024x1024","k_24002549_640.jpg":"640x640","k_24002549_480.jpg":"480x480","k_24002549_340.jpg":"340x340","k_24002549_220.jpg":"220x220","o_24002549_1280.jpg":"1280x853","o_24002549_1024.jpg":"1024x682","o_24002549_640.jpg":"640x426","o_24002549_480.jpg":"480x320","o_24002549_340.jpg":"340x226","o_24002549_220.jpg":"220x146","h_24002549_1280.jpg":"1280x854","h_24002549_1024.jpg":"1024x683","h_24002549_640.jpg":"640x427","h_24002549_480.jpg":"480x320","h_24002549_340.jpg":"340x227","h_24002549_220.jpg":"220x147","pp_24002549_1280.jpg":"1280x1628","pp_24002549_1024.jpg":"1024x1303","pp_24002549_640.jpg":"640x814","pp_24002549_480.jpg":"480x611","pp_24002549_340.jpg":"340x432","pp_24002549_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24002550_1920.jpg":"1920x1080","k_24002550_1280.jpg":"1280x1280","k_24002550_1024.jpg":"1024x1024","k_24002550_640.jpg":"640x640","k_24002550_480.jpg":"480x480","k_24002550_340.jpg":"340x340","k_24002550_220.jpg":"220x220","o_24002550_1280.jpg":"1280x853","o_24002550_1024.jpg":"1024x682","o_24002550_640.jpg":"640x426","o_24002550_480.jpg":"480x320","o_24002550_340.jpg":"340x226","o_24002550_220.jpg":"220x146","h_24002550_1280.jpg":"1280x854","h_24002550_1024.jpg":"1024x683","h_24002550_640.jpg":"640x427","h_24002550_480.jpg":"480x320","h_24002550_340.jpg":"340x227","h_24002550_220.jpg":"220x147","pp_24002550_1280.jpg":"1280x1628","pp_24002550_1024.jpg":"1024x1303","pp_24002550_640.jpg":"640x814","pp_24002550_480.jpg":"480x611","pp_24002550_340.jpg":"340x432","pp_24002550_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1079","hd_24002551_1920.jpg":"1920x1080","k_24002551_1280.jpg":"1280x1280","k_24002551_1024.jpg":"1024x1024","k_24002551_640.jpg":"640x640","k_24002551_480.jpg":"480x480","k_24002551_340.jpg":"340x340","k_24002551_220.jpg":"220x220","o_24002551_1280.jpg":"1280x719","o_24002551_1024.jpg":"1024x575","o_24002551_640.jpg":"640x359","o_24002551_480.jpg":"480x269","o_24002551_340.jpg":"340x191","o_24002551_220.jpg":"220x123","h_24002551_1280.jpg":"1280x854","h_24002551_1024.jpg":"1024x683","h_24002551_640.jpg":"640x427","h_24002551_480.jpg":"480x320","h_24002551_340.jpg":"340x227","h_24002551_220.jpg":"220x147","pp_24002551_1280.jpg":"1280x1628","pp_24002551_1024.jpg":"1024x1303","pp_24002551_640.jpg":"640x814","pp_24002551_480.jpg":"480x611","pp_24002551_340.jpg":"340x432","pp_24002551_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24002552_1920.jpg":"1920x1080","k_24002552_1280.jpg":"1280x1280","k_24002552_1024.jpg":"1024x1024","k_24002552_640.jpg":"640x640","k_24002552_480.jpg":"480x480","k_24002552_340.jpg":"340x340","k_24002552_220.jpg":"220x220","o_24002552_1280.jpg":"1280x853","o_24002552_1024.jpg":"1024x682","o_24002552_640.jpg":"640x426","o_24002552_480.jpg":"480x320","o_24002552_340.jpg":"340x226","o_24002552_220.jpg":"220x146","h_24002552_1280.jpg":"1280x854","h_24002552_1024.jpg":"1024x683","h_24002552_640.jpg":"640x427","h_24002552_480.jpg":"480x320","h_24002552_340.jpg":"340x227","h_24002552_220.jpg":"220x147","pp_24002552_1280.jpg":"1280x1628","pp_24002552_1024.jpg":"1024x1303","pp_24002552_640.jpg":"640x814","pp_24002552_480.jpg":"480x611","pp_24002552_340.jpg":"340x432","pp_24002552_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24002553_1920.jpg":"1920x1080","k_24002553_1280.jpg":"1280x1280","k_24002553_1024.jpg":"1024x1024","k_24002553_640.jpg":"640x640","k_24002553_480.jpg":"480x480","k_24002553_340.jpg":"340x340","k_24002553_220.jpg":"220x220","o_24002553_1280.jpg":"1280x853","o_24002553_1024.jpg":"1024x682","o_24002553_640.jpg":"640x426","o_24002553_480.jpg":"480x320","o_24002553_340.jpg":"340x226","o_24002553_220.jpg":"220x146","h_24002553_1280.jpg":"1280x854","h_24002553_1024.jpg":"1024x683","h_24002553_640.jpg":"640x427","h_24002553_480.jpg":"480x320","h_24002553_340.jpg":"340x227","h_24002553_220.jpg":"220x147","pp_24002553_1280.jpg":"1280x1628","pp_24002553_1024.jpg":"1024x1303","pp_24002553_640.jpg":"640x814","pp_24002553_480.jpg":"480x611","pp_24002553_340.jpg":"340x432","pp_24002553_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1079","hd_24002554_1920.jpg":"1920x1080","k_24002554_1280.jpg":"1280x1280","k_24002554_1024.jpg":"1024x1024","k_24002554_640.jpg":"640x640","k_24002554_480.jpg":"480x480","k_24002554_340.jpg":"340x340","k_24002554_220.jpg":"220x220","o_24002554_1280.jpg":"1280x719","o_24002554_1024.jpg":"1024x575","o_24002554_640.jpg":"640x359","o_24002554_480.jpg":"480x269","o_24002554_340.jpg":"340x191","o_24002554_220.jpg":"220x123","h_24002554_1280.jpg":"1280x854","h_24002554_1024.jpg":"1024x683","h_24002554_640.jpg":"640x427","h_24002554_480.jpg":"480x320","h_24002554_340.jpg":"340x227","h_24002554_220.jpg":"220x147","pp_24002554_1280.jpg":"1280x1628","pp_24002554_1024.jpg":"1024x1303","pp_24002554_640.jpg":"640x814","pp_24002554_480.jpg":"480x611","pp_24002554_340.jpg":"340x432","pp_24002554_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24002558_1920.jpg":"1920x1080","k_24002558_1280.jpg":"1280x1280","k_24002558_1024.jpg":"1024x1024","k_24002558_640.jpg":"640x640","k_24002558_480.jpg":"480x480","k_24002558_340.jpg":"340x340","k_24002558_220.jpg":"220x220","o_24002558_1280.jpg":"1280x853","o_24002558_1024.jpg":"1024x682","o_24002558_640.jpg":"640x426","o_24002558_480.jpg":"480x320","o_24002558_340.jpg":"340x226","o_24002558_220.jpg":"220x146","h_24002558_1280.jpg":"1280x854","h_24002558_1024.jpg":"1024x683","h_24002558_640.jpg":"640x427","h_24002558_480.jpg":"480x320","h_24002558_340.jpg":"340x227","h_24002558_220.jpg":"220x147","pp_24002558_1280.jpg":"1280x1628","pp_24002558_1024.jpg":"1024x1303","pp_24002558_640.jpg":"640x814","pp_24002558_480.jpg":"480x611","pp_24002558_340.jpg":"340x432","pp_24002558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24002559_1920.jpg":"1920x1080","k_24002559_1280.jpg":"1280x1280","k_24002559_1024.jpg":"1024x1024","k_24002559_640.jpg":"640x640","k_24002559_480.jpg":"480x480","k_24002559_340.jpg":"340x340","k_24002559_220.jpg":"220x220","o_24002559_1280.jpg":"1280x853","o_24002559_1024.jpg":"1024x682","o_24002559_640.jpg":"640x426","o_24002559_480.jpg":"480x320","o_24002559_340.jpg":"340x226","o_24002559_220.jpg":"220x146","h_24002559_1280.jpg":"1280x854","h_24002559_1024.jpg":"1024x683","h_24002559_640.jpg":"640x427","h_24002559_480.jpg":"480x320","h_24002559_340.jpg":"340x227","h_24002559_220.jpg":"220x147","pp_24002559_1280.jpg":"1280x1628","pp_24002559_1024.jpg":"1024x1303","pp_24002559_640.jpg":"640x814","pp_24002559_480.jpg":"480x611","pp_24002559_340.jpg":"340x432","pp_24002559_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24002560_1920.jpg":"1920x1080","k_24002560_1280.jpg":"1280x1280","k_24002560_1024.jpg":"1024x1024","k_24002560_640.jpg":"640x640","k_24002560_480.jpg":"480x480","k_24002560_340.jpg":"340x340","k_24002560_220.jpg":"220x220","o_24002560_1280.jpg":"1280x853","o_24002560_1024.jpg":"1024x682","o_24002560_640.jpg":"640x426","o_24002560_480.jpg":"480x320","o_24002560_340.jpg":"340x226","o_24002560_220.jpg":"220x146","h_24002560_1280.jpg":"1280x854","h_24002560_1024.jpg":"1024x683","h_24002560_640.jpg":"640x427","h_24002560_480.jpg":"480x320","h_24002560_340.jpg":"340x227","h_24002560_220.jpg":"220x147","pp_24002560_1280.jpg":"1280x1628","pp_24002560_1024.jpg":"1024x1303","pp_24002560_640.jpg":"640x814","pp_24002560_480.jpg":"480x611","pp_24002560_340.jpg":"340x432","pp_24002560_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24002562_1920.jpg":"1920x1080","k_24002562_1280.jpg":"1280x1280","k_24002562_1024.jpg":"1024x1024","k_24002562_640.jpg":"640x640","k_24002562_480.jpg":"480x480","k_24002562_340.jpg":"340x340","k_24002562_220.jpg":"220x220","o_24002562_1280.jpg":"1280x853","o_24002562_1024.jpg":"1024x682","o_24002562_640.jpg":"640x426","o_24002562_480.jpg":"480x320","o_24002562_340.jpg":"340x226","o_24002562_220.jpg":"220x146","h_24002562_1280.jpg":"1280x854","h_24002562_1024.jpg":"1024x683","h_24002562_640.jpg":"640x427","h_24002562_480.jpg":"480x320","h_24002562_340.jpg":"340x227","h_24002562_220.jpg":"220x147","pp_24002562_1280.jpg":"1280x1628","pp_24002562_1024.jpg":"1024x1303","pp_24002562_640.jpg":"640x814","pp_24002562_480.jpg":"480x611","pp_24002562_340.jpg":"340x432","pp_24002562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24002590_1920.jpg":"1920x1080","k_24002590_1280.jpg":"1280x1280","k_24002590_1024.jpg":"1024x1024","k_24002590_640.jpg":"640x640","k_24002590_480.jpg":"480x480","k_24002590_340.jpg":"340x340","k_24002590_220.jpg":"220x220","o_24002590_1280.jpg":"1280x853","o_24002590_1024.jpg":"1024x682","o_24002590_640.jpg":"640x426","o_24002590_480.jpg":"480x320","o_24002590_340.jpg":"340x226","o_24002590_220.jpg":"220x146","h_24002590_1280.jpg":"1280x854","h_24002590_1024.jpg":"1024x683","h_24002590_640.jpg":"640x427","h_24002590_480.jpg":"480x320","h_24002590_340.jpg":"340x227","h_24002590_220.jpg":"220x147","pp_24002590_1280.jpg":"1280x1628","pp_24002590_1024.jpg":"1024x1303","pp_24002590_640.jpg":"640x814","pp_24002590_480.jpg":"480x611","pp_24002590_340.jpg":"340x432","pp_24002590_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 310 [name] => Zadar plus [alias] => zadar-plus [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14855892 Threads: 2 Questions: 3136405508 Slow queries: 6987482 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234698538 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/zadar-plus ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 476 [name] => Premium 2022 [alias] => premium-2022 [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /premium-2022 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 310 [name] => Zadar plus [alias] => zadar-plus [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/zadar-plus ) ) [link] => /zadar/zadar-plus/turisticka-zajednica-opcine-preko-otocni-turizam-je-hit-nudi-puno-toga-turistima-sto-su-vec-otkrili-ono-sto-odusevljava-zove-se-avantura-otok-1251745 [printLink] => /zadar/zadar-plus/turisticka-zajednica-opcine-preko-otocni-turizam-je-hit-nudi-puno-toga-turistima-sto-su-vec-otkrili-ono-sto-odusevljava-zove-se-avantura-otok-1251745?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 701040 [name] => premium [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-25 19:35:39 [main_article_id] => 0 [alias] => premium [link] => /tag/premium ) [1] => stdClass Object ( [id] => 701041 [name] => TZ Općine Preko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-25 19:35:39 [main_article_id] => 0 [alias] => tz-opcine-preko [link] => /tag/tz-opcine-preko ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREMIUM DALMACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Turistička zajednica Općine Preko: otočni turizam je hit, nudi puno toga turistima što su već otkrili, ono što oduševljava zove se - Avantura otok! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3185 [name] => Mišel Kalajžić [username] => mi-el-kalaj-i [email] => mi-el-kalaj-i@sd.hr [password] => $2y$10$hYS20Ozlh85AUektyOPqw.U9NsCACNDtlInOS4UxFugaUudgb3G/a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/misel-kalajzic-3185 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1703 [gender] => m [description] => [image] => 1703.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1703.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/24002557.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija [mainImageDesc] =>

TZ Općine Preko - Sveti Mihovil

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/24002557.jpg [title] =>

TZ Općine Preko - Sveti Mihovil

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/24002555.jpg [title] =>

TZ Općine Preko - Sveti Mihovil

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/24002548.jpg [title] =>

TZ Općine Preko

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/24002549.jpg [title] =>

TZ Općine Preko

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/24002550.jpg [title] =>

TZ Općine Preko - odmorište Željina

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/24002551.jpg [title] =>

TZ Općine Preko - penjalište Željina

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/24002552.jpg [title] =>

TZ Općine Preko - Priješka legrica

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/24002553.jpg [title] =>

TZ Općine Preko - replika antičkog mlina Muline

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/24002554.jpg [title] =>

TZ Općine Preko - replika antičkog mlina Muline

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/24002558.jpg [title] =>

TZ Općine Preko - Koljić

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/24002559.jpg [title] =>

TZ Općine Preko - Trpinjin

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/24002560.jpg [title] =>

TZ Općine Preko - Trpinjin

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/24002562.jpg [title] =>

TZ Općine Preko

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/24002590.jpg [title] =>

TZ Općine Preko - Crnilo kup

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad se kaže Turistička zajednica Općine Preko na otoku Ugljanu obično se prvo pomisli na tvrđavu Svetog Mihovila. Iz Zadra s rive pogled najprije krene prema Preku i uzvišenom vrhu Svetog Mihovila. Zaista, Preko i Zadar neraskidivo su vezani, udaljeni samo Zadarskim kanalom kojega plivači-maratonci ljeti učas preplivaju poznatim maratonom Preko-Zadar.

Ali koliko zapravo znamo o turizmu na Ugljanu, Preku, tvrđavi Svetog Mihovila...?

- Mletačka tvrđava sv. Mihovila iz 13. st. jedna je od najznačajnijih kulturno-turističkih znamenitosti zadarskih otoka, uvrštena je u Registar nepokretnih spomenika kulture i nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara RH. Posljednjih godina provedeni su radovi redovitog održavanja i čišćenja, saniran je zid sjeverne kule i obavljena sondažna arheološka istraživanja unutar tvrđave. Izrađen je geodetski elaborat i geodetski snimak tvrđave te konzervatorski elaborat i arhitektonski snimak. Izrađena je i predprojektna studija obnove i rekonstrukcije tvrđave. Uklonjen je i stari odašiljač s tvrđave koji je također bio prepreka samoj obnovi. Pred općinom je zahtjevan projekt sanacije tvrđave u koji su uključena preostala arheološka istraživanja i rekonstrukcija same tvrđave u njenom izvornom obliku – reći će direktor TZ Općine Preko Ivan Košta. Pitamo ga, zašto Ugljan zovu i – otok ulja?

- Kad pričamo o uljima, onda Ugljan daje i povijesnu dimenziju. U zaseoku zvanom Muline, naime, nalaze se ostaci antičke uljare iz 1. stoljeća u kojoj se proizvodilo čuveno liburnsko ulje. Na toj je lokaciji prije nekoliko godina, točnije 2017., napravljena vjerna i estetski vrlo vrijedna replika, koja iza sebe čuva priču o Ugljanu - antičkom otoku ulja. S važnim dodatkom: upravo je taj antički mlin u to doba, između 1. i 5. stoljeća, s pet tijeskova, bio najveći, najplodonosniji i najfiniji u cijeloj Dalmaciji. Vlasnik mu je bio rimski građanin i veletrgovac Manius, koji je mlin i posjed dao izgraditi za sebe i svoju suprugu Corneliaeu, a godišnje je proizvodio oko 85.000 litara, koje su u 2370 amfora po 26 litara galijama bile prevažane na stolove vlastela diljem Rimskog carstva – ističe Košta.

Prije šest godina na otoku Ugljanu počeli su razvijati infrastrukturu za aktivni odmor. Na samom početku kroz veliki projekt kojeg je provela Općina Preko "Avantura otok" pri čemu je probijeno mnoštvo kombiniranih biciklističko – maslinarskih puteva i povezana unutrašnjost otoka linijom od Preka do Mulina – napravljeno je 13 tematskih odmorišta s nadstrešnicama za hlad te napravljena replika "Mulinskog tijeska" – antičkog mlina za masline odmah pored izvornog arheološkog lokaliteta u Mulinama. Zadnjih godina su je dopunjavali dodatnim pješačkim stazama, obnovom penjačke litice Željina, sada i mobilnom aplikacijom te pratećim sportsko – rekreativnim manifestacijama. Ovi turistički proizvodi direktno su povezani s navedenim projektom, predstavljaju nadogradnju te dodanu vrijednost turističkoj ponudi otoka Ugljana i zadarske regije. Mobilna aplikacija "Adventure island Ugljan" napravljena je kao jednostavna platforma preko koje posjetitelji otoka Ugljana mogu jednostavno doći do informacija o lokalitetima koje su posjetili ili kao pomoć u istraživanju otoka. Rute i lokacije u aplikaciji razvrstane su po težini, pristupačnosti i duljini te su opisane kroz galeriju i kratak tekst. Tako svi korisnici mogu doći do staza koje su im prigodne za boravak na otvorenom. Programer aplikacije je bio mladi Jakov Kačan kroz obiteljsku tvrtku DUB – Studio iz Preka.

- Projektom interpretacije kulturno-povijesnih cjelina putem tematskih kulturno-povijesnih staza sa stručnim višejezičnim interpretacijskim tablama želimo nadograđivati turističku ponudu i sadržaje za posjetitelje i turiste u destinaciji te za lokalno stanovništvo.Na otoku Ugljanu imamo toliko toga za pokazati i povezati ovakvom interpretacijom. Tako npr. na ovom malom prostoru Sutomišćice i Lukorana imamo ljetnikovac "Lantana" iz 17. st. – primjer vrhunske barokne venecijanske arhitekture u kojem se vršila primopredaja mletačkih providura za Dalmaciju, niz drugih zanimljivih ljetnikovaca, prirodnih fenomena poput litica, pećina i staza te mnogih antičkih ostataka. Budućnost turizma ovisi o očuvanju prirodnih i kulturno – povijesnih krajobraza stoga ne trebamo previše lutati u traženju autentičnog razvojnog cilja u turizmu. Upravo zbog autentičnih sačuvanih cjelina i njihove dobre interpretacije, turisti posjećuju razvijene turističke destinacije u svijetu i u njima se duže zadržavaju.

Redovno pratimo i apliciramo svoje projekte na nacionalne i EU natječaje te ih nakon pozitivnih rješenja provodimo na našem području uz veliku podršku Općine Preko i njenih komunalnih tvrtki. Uz redovne zakonske zadaće koje moramo napraviti – programe rada te financijske programe, kroz zimski period ćemo kao i u dosadašnjim godinama odraditi nekoliko turističkih sajmova u Europi zajedno s TZ Zadarske županije i TZ-ima zadarskog arhipelaga. Jedan smo već odradili skupa s Općinom Preko kao partneri na Interreg EU projektu. To je bio sajam BITES (Borsa internazionaledel turismo esperienziale) u Veneciji u studenom ove godine. Velik je i projekt kojeg trenutno radimo skupa s udruženim TZ-ima "Zadarskog arhipelaga" te TZ Zadarske županije gdje koristimo sredstva iz nacionalnog fonda za udružene TZ-e, vlastita te sredstva TZZŽ. S iskusnim stručnjacima iz Istre radimo na projektima novih zajedničkih biciklističkih, pješačkih i avanturističkih karata u tiskanim i digitalnim formatima te promotivnom filmu. Sve što sam naveo provodi se za područje zadarskog arhipelga uključujući područje od Silbe do kraja Pašmana. U projekt je uključeno devet projektno udruženih TZ-a što je omogućeno novim Zakonom o turističkim zajednicama iz 2020. Zajednički rad s udruženim kolegama – partnerima na zajedničkom području smatram velikim napretkom na području turizma i komunikacije samog turističkog područja jer kao što znamo turistima administrativne granice ne znače ništa – ističe Košta naglašavajući kulturno-povijesnu stazu Lukoran koja povezuje istaknuta mjesta lukoranske prošlosti i sadašnjosti i prezentirana je medijem interpretacijskih tabli na pet jezika, zatim "Zadaroutdoor festival" koji se zadnje četiri godine održava skoro potpuno na otoku Ugljanu, peto izdanja utrke "Gospodar otoka" - sa startom u Preku i ciljem na tvrđavi sv. Mihovila, kulturno – sportsku manifestaciju pod nazivom "Gremo na Šćah". Za zadnju navedenu manifestaciju kao i za interpretaciju i osmišljavanje kulturno povijesne staze Lukoran zaslužna je arheologinja i povjesničarka iz Lukorana Martina Dubolnić-Glavan koja je neumorno stručno radila na ovim projektima iz ljubavi prema svojem otoku. Martina je nažalost nedavno izgubila životnu bitku s teškom bolešću u svojoj 44. godini, njenu viziju baštine i zacrtani put ćemo svakako nastaviti.

- Mi u TZO Preko kao i svi drugi nosioci turističke ponude na našem području s kojima smo u kontaktu proteklu sezonu možemo ocijeniti jako uspješnom. Također smatram pozitivnim to što jednodnevni posjetitelji našeg područja sve više prepoznaju prednost blizine kopnu i dostupnost za posjet naše otočne oaze makar i na koji sat. Protekle sezone najzastupljeniji su nam bili gosti iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Slovačke i Austrije što su naša standardna tržišta. Od novih većih smještajnih kapaciteta imali smo" hotel baština" Dunatovi dvori u Preku koji je uspješno odradio sezonu,, Camping Ugljan je dosegnuo do sada svoje najviše rezultate a možemo se pohvaliti i popunjenošću marina u Sutomišćici i Preku. Na cijelom području smo imali preko 70 manifestacija zabavnog, sportskog i kulturnog tipa. U 2022.g ostvareno je 14,6 posto više dolazaka i 8 posto više noćenja nego u 2021. godini. Kad 2022. usporedimo sa 2019. ostvareno je 20,44 posto više dolazaka i 14,73 posto više noćenja. Svi ovi rezultati obećavaju i obvezuju nas na bolji rad i što bolju ponudu na svim poljima turizma u slijedećim godinama. U prosincu ove godine TZ Općine Preko je dobila nagradu TZZŽ za promociju aktivnog odmora i usvajanje digitalnih tehnologija – istaknuo je u zaključku Ivan Košta.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija
Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija

TZ Općine Preko - Sveti Mihovil

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija

TZ Općine Preko - Sveti Mihovil

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija

TZ Općine Preko - odmorište Željina

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija

TZ Općine Preko - penjalište Željina

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija

TZ Općine Preko - Priješka legrica

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija

TZ Općine Preko - replika antičkog mlina Muline

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija

TZ Općine Preko - replika antičkog mlina Muline

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija

TZ Općine Preko - Koljić

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija

TZ Općine Preko - Trpinjin

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija

TZ Općine Preko - Trpinjin

Tz Općine Preko/Slobodna Dalmacija

TZ Općine Preko - Crnilo kup

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/zadar-plus/turisticka-zajednica-opcine-preko-otocni-turizam-je-hit-nudi-puno-toga-turistima-sto-su-vec-otkrili-ono-sto-odusevljava-zove-se-avantura-otok-1251745 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2efab0c5a6872abc0f89a0fb0c472bf73cd66aab [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Turisti%C4%8Dka+zajednica+Op%C4%87ine+Preko%3A+oto%C4%8Dni+turizam+je+hit%2C+nudi+puno+toga+turistima+%C5%A1to+su+ve%C4%87+otkrili%2C+ono+%C5%A1to+odu%C5%A1evljava+zove+se+-+Avantura+otok%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fzadar-plus%2Fturisticka-zajednica-opcine-preko-otocni-turizam-je-hit-nudi-puno-toga-turistima-sto-su-vec-otkrili-ono-sto-odusevljava-zove-se-avantura-otok-1251745 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fzadar-plus%2Fturisticka-zajednica-opcine-preko-otocni-turizam-je-hit-nudi-puno-toga-turistima-sto-su-vec-otkrili-ono-sto-odusevljava-zove-se-avantura-otok-1251745 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREMIUM DALMACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Zadar plusPREMIUM DALMACIJA

Turistička zajednica Općine Preko: otočni turizam je hit, nudi puno toga turistima što su već otkrili, ono što oduševljava zove se - Avantura otok!

Piše Mišel Kalajžić
23. prosinca 2022. - 22:17

Kad se kaže Turistička zajednica Općine Preko na otoku Ugljanu obično se prvo pomisli na tvrđavu Svetog Mihovila. Iz Zadra s rive pogled najprije krene prema Preku i uzvišenom vrhu Svetog Mihovila. Zaista, Preko i Zadar neraskidivo su vezani, udaljeni samo Zadarskim kanalom kojega plivači-maratonci ljeti učas preplivaju poznatim maratonom Preko-Zadar.

Ali koliko zapravo znamo o turizmu na Ugljanu, Preku, tvrđavi Svetog Mihovila...?

- Mletačka tvrđava sv. Mihovila iz 13. st. jedna je od najznačajnijih kulturno-turističkih znamenitosti zadarskih otoka, uvrštena je u Registar nepokretnih spomenika kulture i nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara RH. Posljednjih godina provedeni su radovi redovitog održavanja i čišćenja, saniran je zid sjeverne kule i obavljena sondažna arheološka istraživanja unutar tvrđave. Izrađen je geodetski elaborat i geodetski snimak tvrđave te konzervatorski elaborat i arhitektonski snimak. Izrađena je i predprojektna studija obnove i rekonstrukcije tvrđave. Uklonjen je i stari odašiljač s tvrđave koji je također bio prepreka samoj obnovi. Pred općinom je zahtjevan projekt sanacije tvrđave u koji su uključena preostala arheološka istraživanja i rekonstrukcija same tvrđave u njenom izvornom obliku – reći će direktor TZ Općine Preko Ivan Košta. Pitamo ga, zašto Ugljan zovu i – otok ulja?

- Kad pričamo o uljima, onda Ugljan daje i povijesnu dimenziju. U zaseoku zvanom Muline, naime, nalaze se ostaci antičke uljare iz 1. stoljeća u kojoj se proizvodilo čuveno liburnsko ulje. Na toj je lokaciji prije nekoliko godina, točnije 2017., napravljena vjerna i estetski vrlo vrijedna replika, koja iza sebe čuva priču o Ugljanu - antičkom otoku ulja. S važnim dodatkom: upravo je taj antički mlin u to doba, između 1. i 5. stoljeća, s pet tijeskova, bio najveći, najplodonosniji i najfiniji u cijeloj Dalmaciji. Vlasnik mu je bio rimski građanin i veletrgovac Manius, koji je mlin i posjed dao izgraditi za sebe i svoju suprugu Corneliaeu, a godišnje je proizvodio oko 85.000 litara, koje su u 2370 amfora po 26 litara galijama bile prevažane na stolove vlastela diljem Rimskog carstva – ističe Košta.

Prije šest godina na otoku Ugljanu počeli su razvijati infrastrukturu za aktivni odmor. Na samom početku kroz veliki projekt kojeg je provela Općina Preko "Avantura otok" pri čemu je probijeno mnoštvo kombiniranih biciklističko – maslinarskih puteva i povezana unutrašnjost otoka linijom od Preka do Mulina – napravljeno je 13 tematskih odmorišta s nadstrešnicama za hlad te napravljena replika "Mulinskog tijeska" – antičkog mlina za masline odmah pored izvornog arheološkog lokaliteta u Mulinama. Zadnjih godina su je dopunjavali dodatnim pješačkim stazama, obnovom penjačke litice Željina, sada i mobilnom aplikacijom te pratećim sportsko – rekreativnim manifestacijama. Ovi turistički proizvodi direktno su povezani s navedenim projektom, predstavljaju nadogradnju te dodanu vrijednost turističkoj ponudi otoka Ugljana i zadarske regije. Mobilna aplikacija "Adventure island Ugljan" napravljena je kao jednostavna platforma preko koje posjetitelji otoka Ugljana mogu jednostavno doći do informacija o lokalitetima koje su posjetili ili kao pomoć u istraživanju otoka. Rute i lokacije u aplikaciji razvrstane su po težini, pristupačnosti i duljini te su opisane kroz galeriju i kratak tekst. Tako svi korisnici mogu doći do staza koje su im prigodne za boravak na otvorenom. Programer aplikacije je bio mladi Jakov Kačan kroz obiteljsku tvrtku DUB – Studio iz Preka.

- Projektom interpretacije kulturno-povijesnih cjelina putem tematskih kulturno-povijesnih staza sa stručnim višejezičnim interpretacijskim tablama želimo nadograđivati turističku ponudu i sadržaje za posjetitelje i turiste u destinaciji te za lokalno stanovništvo.Na otoku Ugljanu imamo toliko toga za pokazati i povezati ovakvom interpretacijom. Tako npr. na ovom malom prostoru Sutomišćice i Lukorana imamo ljetnikovac "Lantana" iz 17. st. – primjer vrhunske barokne venecijanske arhitekture u kojem se vršila primopredaja mletačkih providura za Dalmaciju, niz drugih zanimljivih ljetnikovaca, prirodnih fenomena poput litica, pećina i staza te mnogih antičkih ostataka. Budućnost turizma ovisi o očuvanju prirodnih i kulturno – povijesnih krajobraza stoga ne trebamo previše lutati u traženju autentičnog razvojnog cilja u turizmu. Upravo zbog autentičnih sačuvanih cjelina i njihove dobre interpretacije, turisti posjećuju razvijene turističke destinacije u svijetu i u njima se duže zadržavaju.

Redovno pratimo i apliciramo svoje projekte na nacionalne i EU natječaje te ih nakon pozitivnih rješenja provodimo na našem području uz veliku podršku Općine Preko i njenih komunalnih tvrtki. Uz redovne zakonske zadaće koje moramo napraviti – programe rada te financijske programe, kroz zimski period ćemo kao i u dosadašnjim godinama odraditi nekoliko turističkih sajmova u Europi zajedno s TZ Zadarske županije i TZ-ima zadarskog arhipelaga. Jedan smo već odradili skupa s Općinom Preko kao partneri na Interreg EU projektu. To je bio sajam BITES (Borsa internazionaledel turismo esperienziale) u Veneciji u studenom ove godine. Velik je i projekt kojeg trenutno radimo skupa s udruženim TZ-ima "Zadarskog arhipelaga" te TZ Zadarske županije gdje koristimo sredstva iz nacionalnog fonda za udružene TZ-e, vlastita te sredstva TZZŽ. S iskusnim stručnjacima iz Istre radimo na projektima novih zajedničkih biciklističkih, pješačkih i avanturističkih karata u tiskanim i digitalnim formatima te promotivnom filmu. Sve što sam naveo provodi se za područje zadarskog arhipelga uključujući područje od Silbe do kraja Pašmana. U projekt je uključeno devet projektno udruženih TZ-a što je omogućeno novim Zakonom o turističkim zajednicama iz 2020. Zajednički rad s udruženim kolegama – partnerima na zajedničkom području smatram velikim napretkom na području turizma i komunikacije samog turističkog područja jer kao što znamo turistima administrativne granice ne znače ništa – ističe Košta naglašavajući kulturno-povijesnu stazu Lukoran koja povezuje istaknuta mjesta lukoranske prošlosti i sadašnjosti i prezentirana je medijem interpretacijskih tabli na pet jezika, zatim "Zadaroutdoor festival" koji se zadnje četiri godine održava skoro potpuno na otoku Ugljanu, peto izdanja utrke "Gospodar otoka" - sa startom u Preku i ciljem na tvrđavi sv. Mihovila, kulturno – sportsku manifestaciju pod nazivom "Gremo na Šćah". Za zadnju navedenu manifestaciju kao i za interpretaciju i osmišljavanje kulturno povijesne staze Lukoran zaslužna je arheologinja i povjesničarka iz Lukorana Martina Dubolnić-Glavan koja je neumorno stručno radila na ovim projektima iz ljubavi prema svojem otoku. Martina je nažalost nedavno izgubila životnu bitku s teškom bolešću u svojoj 44. godini, njenu viziju baštine i zacrtani put ćemo svakako nastaviti.

- Mi u TZO Preko kao i svi drugi nosioci turističke ponude na našem području s kojima smo u kontaktu proteklu sezonu možemo ocijeniti jako uspješnom. Također smatram pozitivnim to što jednodnevni posjetitelji našeg područja sve više prepoznaju prednost blizine kopnu i dostupnost za posjet naše otočne oaze makar i na koji sat. Protekle sezone najzastupljeniji su nam bili gosti iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Slovačke i Austrije što su naša standardna tržišta. Od novih većih smještajnih kapaciteta imali smo" hotel baština" Dunatovi dvori u Preku koji je uspješno odradio sezonu,, Camping Ugljan je dosegnuo do sada svoje najviše rezultate a možemo se pohvaliti i popunjenošću marina u Sutomišćici i Preku. Na cijelom području smo imali preko 70 manifestacija zabavnog, sportskog i kulturnog tipa. U 2022.g ostvareno je 14,6 posto više dolazaka i 8 posto više noćenja nego u 2021. godini. Kad 2022. usporedimo sa 2019. ostvareno je 20,44 posto više dolazaka i 14,73 posto više noćenja. Svi ovi rezultati obećavaju i obvezuju nas na bolji rad i što bolju ponudu na svim poljima turizma u slijedećim godinama. U prosincu ove godine TZ Općine Preko je dobila nagradu TZZŽ za promociju aktivnog odmora i usvajanje digitalnih tehnologija – istaknuo je u zaključku Ivan Košta.

11. svibanj 2024 09:49