StoryEditorOCM
Zadar plusPARK BUDUĆNOSTI

FOTO: Trim staza, vježbalište, park za pse, bočalište, senzoričko dječje igralište, kišni vrtovi... Sve ovo očekuje građane u modernoj Vruljici

Piše M. Gugić Magaš
20. travnja 2021. - 15:35

Trebalo je samo čekati lokale izbore da se ispune molbe članova Mjesnog Odbora Voštarnica o konačnom uređenju zapušenog parka Vruljica. Tako je danas gradonačelnik Branko Dukić predstavio javnosti projekt uređenja parka koji će se obogatiti raznim sportskim sadržajima, dječjim igralištem, trim stazom, parkom za pse... 

Ipak, posebnost buduće uređene Vruljice sigurno će biti izgradnja senzoričkog parka za djecu s poteškoćama u razvoju. Riječ je o projektu Inclusive Play za koji je grad Zadar iz EU fondova dobio sedam milijuna kuna, od kojih grad daje tri. Nositelj projekta je Dječji vrtić Latica u kojem su napravili program socijalnog uključivanja osoba s poteškoćama u razvoju. Radi se o osmišljenim sadržajima u prostoru koji može potaknuti različita osjetila, a svrha mu je i razvijanje motorike, spretnosti, ali i drugih vještina, kao edukacija, terapija i rekreacija osoba s teškoćama u razvoju.

- Zapravo će cijeli park, uređenjem krajobraza, služiti za rehabilitaciju djece i ljudi s poteškoćama u razvoju. To  je jedan novitet u gradu, no završenjem ovog projekta zasigurno ćemo se svrstati uz bok gradovima koji su primjer dobre prakse vezano za osiguranje i uključivost u društvo osoba s poteškoćama u razvoju – naglasio je gradonačelnik Dukić.

Sličan senzorički park, kao pilot projekt, postavit će se i u sklopu Športskog centra Višnjik.

image
Predstavljanje budućeg parka vruljica
MGM
image
MGM

Osim tog posebnog vježbališta u Vruljici, čija se izgradnja očekuje kroz nekih 23 mjeseca, već za tjedan dana trebalo bi, u napuštenom zogu, niknuti i „obično“ vježbalište na otvorenom za sve građane, sportske rekreativce. 

- Ovim ćemo projektom, uz tek male intervencije, osvijesiti naše građane o važnosti vježbanja i čuvanja zdravlja. I to je jedan od ciljeva grada Zadra kao europskog grada sporta - istaknula je Dina Bušić, pročelnica za kulutu i šport.

Za cjelokupni projekt uređenja parka Vruljice osigurano je preko milijun i šesto tisuća kuna za opremanje i radove u donjem dijelu parka.

image
Vježbalište za građane niknut će za tjedan dana
MGM

- Park će se prostirati na preko 4.000 metara kvadratnih, a nakon odobrenja tijela plana nabave, očekujem da ćemo odmah krenuti u realizaciju te je neki krajini rok za završetak radova sedam do osam mjeseci – istaknuo je pročelnik za EU fondove Grada Zadra Ante Ćurković

Napravit će se tako u jednom dijelu i park za pse, dok će u šumi iznad Vruljice niknut trim staza gdje se nalazi boćalište, koje je također uvršteno u plan uređenja.

Osim toga, novost je i projekt kišnih vrtova kojim bi se riješio problem poplavljivanja parka.

image
Darko Kasap pojasnio je što su kišni vrtovi
MGM

- Imali smo dosta problema s oborinskim vodama, no u suradnji sa Zadra Novom i Gradom Biogradom, to će se riješiti tako što će se iznad vrtića akumulirati te vode koje će se za vrijeme sušnih dana otpuštati i tako park činiti zelenim tijekom cijele godine. Vrijednost projekta je dva milijuna kuna - najavio je Darko Kasap pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Gradonačelnik Dukić najavio je će i u sljedeće četiri godine, za koje je uvjeren da će ponovo “pripasti“ HDZ-u, potrošiti na uređenje parkova, perivoja i šuma. 

- Do sad smo se bazirali na plaže odnosno obalni pojas, sad je na redu zeleni pojas u i oko grada. Uskoro kreće natječaj za radove na uređenju Parka šume Musapstan gdje će niknuti trim staza, šetalište, dječje igralište i vježbalištem. Kad se i to napravi, onda ćemo uz pomoć gradske komunalne službe napraviti i prepreke kako bi spriječili ilegalno odlaganje otpada – rekao  je Dukić, zaključivši kako nakon uređenja Vruljice i Musapstana, slijedi uređenje zelenog područja na Bokanjcu. 

18. travanj 2024 15:54