StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: SVJETSKI USPJEH PRVOG GLASA ZADRA

Sopranistica Nela Šarić: Uvijek idem glavom kroz zid - želim iskušati svoje granice i vidjeti što sam sve sposobna napraviti

31. srpnja 2017. - 18:30
saric12-100717

Dok smo tražili idealnu lokaciju za fotografiranje, nekoliko se ljudi zaustavilo da bi s njom popričalo i čestitalo joj.

- Ti si ponos i dika našeg grada!, viknula je jedna prolaznica.

I zaista jest. U proteklih mjesec dana ostvarila je nezamisliv uspjeh na svjetskim pozornicama. Najprije je u Italiji osvojila prvu nagradu na jednom od najvećih natjecanja u opernom pjevanju Riccardo Zandonai, a drugu je pobjedu zabilježila na natjecanju Stuart Burrows International Voice Award u Walesu. Prošli se pak tjedan održalo natjecanje Belvedere u moskovskoj Helikon operi gdje je ušla u finale i nastupala kao jedna od 15 najboljih, mladih, akademski obrazovanih pjevača. Zato svakako vrijedi zaviriti u njen svijet, pobliže upoznati veliki talent i ljubav prema glazbi.

Ona je Nela Šarić, 29-godišnja operna pjevačica iz Zadra. Njen glas je sopran. U vruće ljetno jutro, našli smo se na zadarskoj rivi kako bismo porazgovarali o njenim nedavnim uspjesima i fotografirali je za novine. Uhvatili smo je taman u trenu kada u Zadru provodi nekoliko dana s obitelji i prijateljima - ubrzo već leti dalje, na nove nastupe i audicije.

- Ja ne živim glazbu, ja jesam glazba. Moja mama kaže da sam prije propjevala nego propričala. Kad sam bila malena, popela bih se na zidić u susjedstvu i počela glumiti i pjevati. Bio je to cijeli performans za prolaznike, započinje Nela koja je oduvijek bila i ostala glavna zabavljačica u društvu.

Pozornicu je zavoljela u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje gdje su se održavali Benja-festi na kojima je nastupala. Od tada, na sceni se osjeća kao kod kuće, opušteno, spremna pokazati ono u čemu je najbolja. Nakon završene Osnovne škole klavira, profesorica iz solfeggia predložila joj je da krene u školu opernog pjevanja i tu je sve krenulo. Godine 2006. upisala je i pjevanje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Cynthie Hansell-Bakić, a prvi ozbiljniji nastup dogodio se na trećoj godini fakulteta kada je odabrana za solisticu u nastupu sa Zagrebačkom filharmonijom. Izvodili su Mozartovu koncertnu ariju "‘Ch’io mi scordi di te". Magistrirala je također grandiozno, u ulozi Micaele u operi Carmen u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

- Veći uzlet u pjevačkoj karijeri dogodio se 2015. godine kada sam odlučila otići u Madrid na audiciju za operu La bohème. Pozvala me prijateljica koja je tamo živjela rekavši mi da sam stvorena za ulogu Musette. Dobila sam ulogu i to je bila moja odskočna daska. Provela sam u Španjolskoj mjesec dana, dobila potvrdu da zaista vrijedim i upoznala divne mlade pjevače s kojima sam i danas u odličnim odnosima. Jedan od prijatelja kojeg sam tamo upoznala spojio me i sa pjevačem Dennisom O'Neillom koji mi je na koncu bio mentor na školovanju u Cardiffu, govori Nela.

Ugledni tenor O'Neill prepoznao je Nelin talent i pozvao je na akademiju u Cardiff u Wallesu. Tamo je trebala provesti jednu studijsku godinu no financije joj to nisu dozvoljavale. Zato se putem Facebooka obratila za pomoć i tražila sponzore za usavršavanje. U tome je uspjela jer su je podržali Turisthotel i saborska zastupnica i predsjednica gradskog odbora SDP-a u Zadru Sabina Glasovac kao glavni sponzori, ali i mnogi drugi.

- U inozemstvu su sponzorstva za pjevače najnormalnija stvar, u Hrvatskoj to još nije tako. Zato kad me nazvala Sabina Glasovac, koju sam upoznala kao profesoricu u MIOC-u, i rekla za sponzorstvo riječima: "Idi, živi svoje snove". Jednostavno nisam mogla vjerovati, priča Nela kojoj je iskustvo Cardiffa otvorilo mnoga vrata.

Sestre, roditelji, prijatelji i dečko velika su joj podrška i uvijek naglašava kako bez njihovog vjetra u leđa nikako ne bi mogla ostvariti svoje snove. Baka Ljiljana iz Slavonskog Broda čak joj šiva 90 posto haljina za nastupe. Oni i najbolje znaju koliko se truda i žrtve krije iza uspjeha ove mlade sopranistice. Pozadina priče otkriva da nomadski život pjevača donosi puno samoće u velikim gradovima, glavu u koferu i odricanje u svakom smislu. Nisu najvažnije samo vokalne vježbe, operno pjevanje iziskuje veliku snagu i tjelesnu spremnost, zato Nela trenira i pazi na prehranu. Odlazak na audicije diljem svijeta vrlo je skupo, zato svaku zarađenu kunu štedi za one buduće.

- Teško da ću sebi nešto skupo priuštiti, ali ako imaš viziju, jasno je da sve u nju ulažeš. Osobno, uvijek idem glavom kroz zid i ne odustajem dok ne uspijem. Želim iskušati svoje granice i vidjeti što sam sve sposobna napraviti. Glazba je neodvojiv dio mene i ja samo njegujem ono s čime sam se rodila, na najbolji način koji poznajem. Na nastupima to pokušavam prenijeti na gledatelje, onako kako ja osjećam, kaže Nela.

Trud se i isplatio, dokazuje to njen posljednji, već spomenuti nastup u Moskvi gdje je u finalu pjevala ariju 'E strano... Sempre libera' iz poznate La Traviate i osvojila žiri i publiku. Ali od svih publika, ipak joj je najdraža njena zadarska od koje dolazi toliko pozitivne energije. Gdje god nastupa ljude poziva da dođu u Zadar, pokazuje im slike i priča o našoj obali. Želja joj je ovdje i ostati živjeti, a operne projekte raditi i dalje u inozemstvu. O planovima za budućnost rekla nam je:

- Za sada znam da odlazim u Grčku na 10 dana, zatim u Južnu Koreju kod dečka gdje ću također na audicije, a i Japan je uskoro u planu. Jedino što i dalje mogu jest vjerovati u sebe kao i do sada. Slijede neke velike odluke u mom životu vezane za agente koji će dalje voditi moju karijeru, hoću li negdje dugoročno otići pjevati ili ne... No gdje god završila, želim ljudima pokazati da se može, da se trud uvijek isplati, zaključuje naša, slobodno je možemo nazvati, zadarska diva.

Njen milozvučni glas uživo možete poslušati 31. srpnja u Zadru na Trgu Svetog Krševana i uvjeriti se u talent koji pomiče granice.

04. svibanj 2024 03:04