StoryEditorOCM
Zadar plusDRŽAVNI PRVAK U KATEGORIJI GRAFIČKE TEHNOLOGIJE I DIZAJNA

Roko Ahmeti: Brat me uči svim malim tajnama i poslu

Piše Ana Franić
9. svibnja 2018. - 21:50
graficka_skola1-090518

Zadranin Roko Ahmeti maturant je Prirodoslovno-grafičke škole, smjer grafički urednik-dizajner. Do kraja srednjoškolskog obrazovanja ostalo mu je još manje od mjesec dana, a srednjoškolske klupe Roko napušta u zaista velikom stilu. Na državnom natjecanju iz grafičke tehnologije i audio-vizualnog oblikovanja, nedavno održanom u Splitu, osvojio je prvo mjesto okrunivši se titulom državnog prvaka u kategoriji grafičke tehnologije i dizajna. Roko je najbolje riješio zadatak izrade logotipa i etikete za bezalkoholno pivo BAP.

– Na natjecanje sam išao opušteno, rekao sam sebi: "Što bude, bit će." Nisam se želio puno opterećivati, a na kraju je moj rad proglašen najboljim. Mentor Ivan Friganović i prijatelji iz razreda očekivali su da ću pobijediti, tako da ih moj rezultat i nije toliko iznenadio. Ali, naravno, proslavili smo titulu državnog prvaka – govori 18-godišnji Roko, dodajući kako je u Splitu upoznao ljude iz različitih krajeva Hrvatske i stekao iskustvo koje će mu zasigurno pomoći u budućnosti.

Natjecanje traje četiri sata, a zadatak je bio isti za sve – izraditi logotip i etiketu za bezalkoholno pivo. Konkurencija je bila izvrsna, sitnice su odlučivale o pobjedniku, kaže Roko.

– Temu i zadatak saznali smo kad je počelo natjecanje. Srećom, imam žicu za grafički dizajn, tako da mi je ideja vrlo brzo sinula. Prvo sam na kompjutoru kombinirao kako bih ideju najbolje pretočio u djelo. Koristio sam življe boje da privučem mlade ljude. Na etiketi je kratica BAP, koja upućuje na to da se radi o bezalkoholnom pivu, a u slovu A ukomponirao sam motociklista da bi se logotip uklopio u slogan "Možeš i piti i voziti". Sve podatke koje etiketa treba sadržavati dobili smo na natjecanju, a ja sam završio za manje od tri sata – objašnjava Roko, koji se grafičkim dizajnom bavi od osmog razreda osnovne škole.

Podrška roditelja

– Zaljubio sam se u dizajn zahvaljujući starijem bratu Stipi, koji ima Grafički studio CMYK. Od njega je sve krenulo, on me uči svim malim tajnama i poslu – kaže Roko, napominjući da mu je grafički dizajn kao hobi i da u slobodno vrijeme kod kuće usavršava svoje znanje. Kad ne dizajnira, vrijeme provodi s curom.

Praktičan dio u školi uvelike mu je pomogao u osvajanju titule državnog prvaka jer u radionici uče primjenjivati teoriju u praksi, a ne nedostaje riječi hvale za mentora.

– Mentor Friganović je najbolji. Posvećen je praksi i zahvaljujući njemu mnogo smo toga savladali i naučili. Svaki petak, umjesto nastave, imamo praktični dio u grafičkoj radionici, gdje učimo sve o tisku i načinu kako funkcionira, a na kompjutorima vježbamo pripremu i dizajn – govori Roko, dodajući kako veliku zaslugu za njegov uspjeh imaju i roditelji, koji su mu podrška u svemu.

Roko već ima planova za budućnost, ali oni ne uključuju upis na fakultet, iako je osvajanjem zlatne medalje na državnom natjecanju stekao pravo na izravan upis na Grafički fakultet u Zagrebu.

– Ne želim ići na fakultet jer bi to značilo da moram biti pet godina u Zagrebu. Želim raditi kod brata u grafičkom studiju, a to ne bih mogao uskladiti ako upišem fakultet. Imam izvrsnu priliku spojiti ugodno s korisnim, a od brata mogu puno toga naučiti. U budućnosti mi je želja povezati se s njim kako bismo zajedno radili na razvoju grafičkog dizajna – kaže Roko.

08. lipanj 2024 11:35