StoryEditorOCM
Zadar plusUPOZNAJTE ‘KOLPOVCE‘

Prije deset godina nisu mogli ni minute biti iznad vode, a danas vode najuspješniju amatersku vaterpolo ligu u zemlji!

Piše Matea Magaš
20. rujna 2024. - 22:08

Prije deset godina, na veselom druženju poslije termina, jedna ekipa zaljubljenika, ali potpunih vaterpolo amatera, bez prethodnih iskustava igranja, odlučila je osnovati klub. Prije osam godina pokrenuli su uspješnu državnu amatersku ligu, da bi prošlog vikenda proslavili veliki jubilej organizacijom atraktivnog, brzopoteznog natjecanja na jedan gol.

Oni su članovi Vaterpolskog kluba Kolpomorto, ima ih čak trideset i dvoje i – obožavaju ovaj sport!

- Mislim da dovoljno o tome govori naša deseta godišnjica postojanja – započinje uz osmijeh predsjednik kluba Aldo Katić.

U prošlu je subotu klub odlučio organizirati prvi otvoreni turnir za rekreativce na Kolovarama, na kojem je sudjelovalo 12 ekipa iz tri grada, unatoč izazovnim jesenskim uvjetima.

image

Aldo Katic iz VK Kolpomorto

Jure Miskovic /Cropix

- Potrudili smo se omogućiti atraktivne nagrade kako bi nadmetanje učinili još zanimljivijim, a ideja je bila oživiti nekad popularni Red Bull "Sidurn" i pokazati da se vaterpolo može igrati na svakom mulu ili rivi i biti atraktivan, uz malo truda i animacije te da može privući gledatelje i natjecatelje - pojašnjava Aldo.

Turnir je bio uspješan, a organizatori su odlučni da sljedeće godine bude još bolji. Žele da postane tradicionalan.

No, kako je započela cijela ova amatersko-vaterpolska priča?

image
Jure Miskovic /Cropix
image
Jure Miskovic /Cropix

Tadašnji entuzijasti s Uskoka započeli su, bez prethodnog znanja o vaterpolu ili s vrlo malo iskustva, s igranjem na jedan gol, dok su paralelno na Kolovarama, na kupalištu Vojnički, u Sukošanu i Preku, druge grupe također oživljavale ovaj sport.

Svi su oni svoje snage odlučili odmjeriti na poznatoj zadarskoj VAKANZI (Vaterpolski Amaterski Kup "antivaterpolista i neplivača" zadarskog akvatorija).

- U to vrijeme, popularnost Vakanze dodatno je filtrirala dio rekreativaca koji su, iako bez ikakvog prethodnog iskustva, odlučili okušati sreću u vaterpolu. Zapravo je ona stvorila bazu igrača amatera koji su željeli više. Tako da smo, nakon tog natjecanja, i tog jednog ljetnog đira, poželjeli i zimi ostati u formi i nastaviti trenirati – govori Luka Anić, tajnik kluba.

- Nevjerojatno je da je baš tada SRC Višnjik otvorio termin na zatvorenom kupalištu za vaterpolo-amatere. Bio je to znak – smije se i dodaje kako se baš tad formirala stabilna grupa koja se redovito sastajala dva puta tjedno.

No, početci su više nalikovali podvodnom ragbiju nego klasičnom vaterpolu.

image

 Luka Anic i Aldo Katic iz VK Kolpomorto

Jure Miskovic /Cropix

Od šale do stvarnosti: osnivanje Kolpomorta

Prekretnica dolazi tijekom jednog neformalnog okupljanja, kako su ga oni nazvali "peta četvrtina", kada se rodila ideja o osnivanju kluba.

- Mislim da najbolje ideje dolaze nakon par piva! Na prijedlog legendarnog člana Sergeja Matulića, ime "Kolpomorto" zapeo je kao simbol igre koja se više oslanja na dno bazena nego na površinu jer više smo tih prvih godina proveli pod vodom nego iznad nje, tako da je taj naziv bio i više nego simboličan – uz smijeh govori Aldo i dodaje kako ih svi zovu ‘Kolpovci‘.

Šaljivi ton se zadržao i kasnije, kada su odlučili zadržati ime prilikom registracije udruge zbog sudjelovanja u Alpe Adria Ligi koja je okupljala amaterske klubove iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

image

ekipa ‘Kolpo‘

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
image

ekipa ‘Kolpo‘

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

- Klub je tako službeno osnovan 2014. godine, a s njime su stigli i prvi ozbiljniji izazovi. S obzirom na to da su se mnogi naši članovi i ranije bavili različitim sportovima, brzo je pala odluka da krenemo u ozbiljnija ligaška natjecanja. Unatoč neslavnim počecima gdje smo svima bili ”kanta za napucavanje” i nedjeljnim, ranojutarnjim putovanjima iz Zadra u druge gradove susjednih zemalja, uspjeli smo ostvariti svoje prve pobjede, koje su nam bile kao da smo osvojili Olimpijske medalje – govori nam ovaj simpatičan dvojac.

image

ekipa ‘Kolpo‘

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
image

izvan vode i putuju i druže se

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

Kako bi se poboljšali koliko god su mogli, pozvali su tadašnje juniore Vaterpolo Kluba Zadar da im budu suci na treninzima.

- Ti odlični mladi momci, osim što su sudili naše utakmice, često su nam davali savjete, predlagali akcije, zapravo nas podučavali... - prisjeća se Aldo te dodaje kako su, kad su jednom i oni sami prestali se profesionalno baviti vaterpolom, ti momci došli u njihove, amaterske redove.

Osnivanje Vaterpolske amaterske lige (VAL)

Nakon dvije sezone igranja i napornih putovanja, rodila se ideja o pokretanju domaće lige.

- Nekako je to došlo prirodno... Kad smo shvatili da organizacija natjecanja u Alpe Adria Ligi i nije baš na nekoj razini, jer smo na primjer, morali igrati isključivo nedjeljama ujutro u 9 sati u nekim ‘balonima‘ jer drugih termina nije bilo, shvatili smo da bi mi to mogli puno bolje. I tako je nastao VAL – govori Luka u dahu.

Najzaslužniji za osnivanje Vaterpolo amaterske lige i vođenje kluba u prvih deset godina su Marko Denković Kraljev i Hrvoje Kocman, tadašnji predsjednik i tajnik kluba, ali i većina prvih članova (igrača) kao što su Marko Brajčić, Marko Maričić, Filip Vrček. Onda su, u dogovoru s još nekoliko klubova iz Hrvatske, stvorili tu ligu koja je ubrzo postala sinonim za kvalitetan amaterski vaterpolo.

Liga je rasla s godinama, a svojom kvalitetom privukla je bivše profesionalne igrače, koji su se željeli vratiti sportu kroz rekreativno nadmetanje i druženje.

image

ekipa ‘Kolpo‘

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
image
Jure Miskovic /Cropix

- VAL liga danas broji deset klubova, a njezin ugled raste. Dovoljno je spomenuti da su ovogodišnji finalisti i pobjednici dubrovačke Divlje lige, članovi momčadi "Gospari", ujedno i osvajači VAL lige, čime se dodatno podcrtava prestiž amaterskog natjecanja. Imamo pet turnira godišnje, igra se po gradovima poput Dubrovnika, Siska, Slavonskog broda, Zadra... I mogu reći da dosta dobro kotiramo, najveći nam je uspjeh što smo bili drugi! Jako smo ponosni na to – priznaje nam Aldo.

Kroz godine, Kolpomorto se razvio u neprofitnu organizaciju koja se financira isključivo od članarina i donacija, uz pomoć nekoliko prijateljskih sponzora. Ono što ja zapravo važnije od samog sporta je zajedništvo koje je nadmašilo okvir vaterpola.

Klub zajedništva i prijateljstva

U njemu se stvorila mreža prijateljstava koja traju već cijelo desetljeće.

- Bilo je tu i kumstva – ponosno ističu, dodajući kako je upravo to cilj njihova postojanja: druženje, povezivanje, briga za psiho-fizičko zdravlje.

Osim toga, postali su pravi primjer vlastitoj djeci. Tako, sport u Kolpomortu postaje više od igre – to je način života.

- Naša su a vrata otvorena svima koji žele isprobati ovaj dinamičan i uzbudljiv sport. Usprkos percepciji vaterpola kao grubog sporta, mi smo dokaz da se vaterpolo rekreativno može igrati gotovo cijeli život, jer u vodi ima manje ozljeda – pojašnjava Luka.

image

ekipa ‘Kolpo‘

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
image

izvan vode i putuju i druže se

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

Članovi Kolpomorta su, kroz svoj entuzijazam i ljubav prema vaterpolu, stvorili nešto posebno u Zadru, svoje vlastito "Danče" negdje uz đigu marine Borik. Sada žele privući nove generacije, mlade ‘Kolpovce‘, kako bi nastavili graditi ovu priču i dalje promovirati vaterpolo kao dostupan i atraktivan sport za sve uzraste.

- Treba vam samo dva metra dubine, jedan gol, sedam igrača, i tek malo volje za nadmetanjem... I eto ti genijalan način da i ljeti i zimi ”ubiješ” uru, dvi vrimena – zaključuju uz osmijeh.

20. rujan 2024 22:09