StoryEditorOCM
Zadar plusSUSRETI NA KAVI

Poznati nizozemski novinar: "Želim da svi koji budu čitali moj članke osjete toplinu koju ja osjećam u ovom gradu! Evo o čemu ću još pisati"

Piše Matea Magaš
25. rujna 2024. - 13:37

Kad si novinar svaki izlazak iz redakcije i odlazak na pauzu prilika je za doznati neku zanimljivu priču. Tako je bilo i danas kad smo se u jednom gradskom kafiću javili nagrađivanoj turističkoj vodičkinji Vlatki Pehar i odlučili malo proćakulati.

- Upoznaj svog nizozemskog kolegu koji promovira našu regiju – rekla je pokazujući na visokoj, sijedog gospodina zaigranih dječjih očiju. On je Michiel van Dam (da, baš kao i poznati glumac), popularni nizozemski novinar, putopisac i strastveni bajker.

Stisnuvši nam ruku pitao je znamo li za Igora Čupahina?

- Naravno, ‘ko njega ne zna – brzo smo mu odgovorili, a on se uhvatio smijati. Vjerojatno nije svjestan koliko je ovo zapravo mali grad...

Igor i on zajedno su surađivali u Nizozemskoj kad je naš Zadranin bio direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Amsterdamu, postali su prijatelji i od onda, koliko god uspiju, putuju skupa, često i - motorima.

Odavno ga već Igor zove u rodni grad, tako da Michielu ovo nije prvu put tu. Drugi je. Ipak, ovaj put dolazi službeno, kao novinar preko sustava HTZ-a, koji godišnje organizira oko 70-tak dolazaka stranih medija u Zadar.

image

Igor Čupahin i Michiel putuju skupa na motorima

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

- Bio sam davne 1987. godine u sklopu moje turneje motorima zemljama bivše Jugoslavije. Sjećam se kako je grad onda izgledao i odmah ću vam reći, nije bilo ovakve gužve – smije se, dodajući da se Zadar zaista razvio i da mu se dopada ta nova energija, ali da je u suštini zadržao tu jednu toplinu koja se osjeti.

Ono što je odmah primijetio je koliko je grad čist.

image

Vlatka Pehar provela ga je po gradu i pokazala najvažnije stvari te koliko se grad promijenio od kad ga je on zadnji put posjetio 

M.m./Slobodna Dalmacija

- Uspoređujući Zadar s Amsterdamom, mogu samo reći da je moj grad iznimno prljav zbog prevelikog priljeva stranih gostiju. Te količine smeća jednostavno se ne mogu kontrolirati. Zato, unatoč tome što imate puno turista, svaka čast na održavanju ovakve razine čistoće – iskren je.

Michiel trenutno nije tu samo na odmoru. Piše reportažu za svoje nizozemske čitatelje o – Jadranskoj magistrali.

- Od kad je napravljena autocesta, ova je magistrala postala jako popularna među turistima pa je doslovno možemo nazvati turističkom cestom. Ja ću u svojim člancima pisati malo o njezinoj povijesti, važnosti, razlozima zašto ići preko nje, kad ne putovati (kad je bura!), gdje stati, gdje ne... - pojašnjava nam.

Govori kako vjeruje da će njegovi čitatelji zasigurno biti zainteresirani jer jako vole našu zemlju. Cilj mu je ipak ne opteretiti ih previše brojim informacijama već im preko članaka ponuditi osjećaj.

- Želim usmjeriti na vašu regiju, Zadar, Nin, Pag, Starigrad jer su meni osobno to stvarno divna mjesta i mislim da bi uživali da doputuju – zaključuje Michiel ispijajući sporo svoju kavu na sunčanoj terasi u srcu grada.

Odmah je shvatio kako mi Dalmatinci funkcioniramo...

image

Rado nam je pozirao 

M.m./Slobodna Dalmacija

Osim što putuje Europom, motorima je prošao i velik dio Afrike i o tome piše reportaže za poznati motoristički on line magazin.

- Godine 1989. srušen je Berlinski zid, razdvojivši željeznu zavjesu između Istoka i Zapada. U Nizozemskoj su časopisi tada tražili nekoga tko poznaje zemlje Istočnog bloka. Bio sam njihov čovjek. U osamdesetima otkrio sam i Portugal i Afriku, a te su strasti s godinama samo rasle. Inspiraciju crpim iz krajolika, ljudi, hrane i pića, te klasika poput "Uliksa", putopisa, pjesama i stripova. Smatram da u pričama uvijek mora biti i smijeha - stoji u opisu na njegovom blogu.

25. rujan 2024 18:25