StoryEditorOCM
Zadar plusSVEUČILIŠTE U ZADRU

Potpisan memorandum: "Znanstvenik mora voditi računa o humanosti, solidarnosti i služenju čovjeku"

Piše Zadarski.hr
5. rujna 2023. - 14:36

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju danas je na Sveučilištu u Zadru završen 3. sastanak članova Rektorskoga zbora Republike Hrvatske i Kolegija rektora krakovskih sveučilišta. Ovim memorandumom okrunjen je trodnevni rad, a njime se formalizira suradnja u promicanju i olakšavanju programa stipendiranja, razmjeni programa u područjima izobrazbe nastavnika i obrazovnih tehnologija, razmjeni znanstvenika, predavača i znanstvenika, promicanju istraživanja u području obrazovanja i srodnim područjima itd. Jedan od ciljeva Memoranduma je poticanje dijaloga i foruma za bolje razumijevanje hrvatskog i poljskog društva i zajednice iz društveno-ekonomske i političke perspektive.

image

Sveučilište u Zadru

Filip Brala/

- Ovim dokumentom izražavamo naše ideje o zajedništvu hrvatske i poljske akademske zajednice, s ciljem  zajednički aktivnosti u edukaciji, istraživanjima i transferu tehnologija. U globaliziranom društvu imamo mnogo prostora za poboljšanje istraživanja i obrazovanja, kao i pozicije sveučilišta u našim zemljama i Europskoj uniji, rekao je prof. dr. Jerzy Lis, rektor Sveučilišta znanosti i tehnologije AGH.

Uoči potpisivanja održan je završni panel na kojemu su Tomislav Josip Mlinarić, prorektor Sveučilišta u Zagrebu za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić predstavio inicijativu CDIO (Conceive – Design – Implement - Operate), kojom se identificira i razrađuje kritična potreba za obrazovanjem studenata koji su sposobni zamisliti (Consive), projektirati (Design), implementirati (Implement) i upravljati (Operate) složenim inženjerskim proizvodima, procesima i sustavima s dodanom vrijednošću u modernom, timskom okružju.

- Naša zadaća je proizvesti inženjere koji mogu zamisliti problem, odgovoriti na izazov i dizajnirati rješenje koje izlazi iz okvira. Hrabra je ideja da se nešto promijeni, ali naše sveučilište ima velike ljudske resurse te se ovim priključuje suvremenim tokovima u zapadnoj znanosti, istaknuo je Mlinarić.

image

Sveučilište u Zadru

Filip Brala/
image

Sveučilište u Zadru

Filip Brala/
image

Sveučilište u Zadru

Filip Brala/
image

Sveučilište u Zadru

Filip Brala/

Završno predavanje „Bezvremenska poruka pape Ivana Pavla II sveučilištima 1997.“ održao je prof. Robert Tyrała,  rektor Pontifikalnog sveučilišta Ivan Pavao II. Wojtylina ideja, iznesena na predavanju akademskoj zajednici u Krakowu 8. srpnja 1997. godine, kako znanstvenik u svom razvoju mora voditi računa o humanosti, solidarnosti, služenju čovjeku, aktualna je i u suvremenom svijetu.

- Znanstveni rad mora biti potaknut duhovnom klimom i moralnim vrijednostima te se ne može odvojiti od etičke odgovornosti svakog znanstvenika, istaknuo je Tyrała.

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican zahvalila je sudionicima na plodnom susretu te poručila kako su im vrata Sveučilišta uvijek otvorena.

image

Sveučilište u Zadru

Filip Brala/
image

Sveučilište u Zadru

Filip Brala/
06. svibanj 2024 18:24