StoryEditorOCM
Zadar plusBRAVO! BRAVO!

Pomorska škola donirala OB Zadar medicinsku opremu vrijednu 100.000 kuna! Učenici: ‘Čast nam je što je naša škola pokretač ove akcije‘

Piše M. Magaš
9. ožujka 2023. - 13:57
Pomorska škola donirala je 100.000 kn Odjelu za transfuzijsku medicinu za dvije specijalizirane laboratorijske centrifuge.M.m./Slobodna Dalmacija

Pomorska škola Zadar donirala je Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar dvije specijalizirane laboratorijske centrifuge u vrijednosti od 100.000 kuna. Donaciju je simbolično označila i primopredaja čeka, a iznos je izražen u kunama, pojasnio je ravnatelj Pomorske škole Marin Perinić, zato što je akcija trebala biti održana na blagdan Sv. Nikole, ali se zbog obveza nije dogodila.

- Već četvrtu godinu za redom, naša je škola odlučila vratiti zajednici značajni dio sredstava koji zarađuje putem posredovanja zapošljavanja učenika, iznajmljivanjem prostorija, obrazovanjem odraslih. Kad smo krenuli s ovom inicijativom, odlučili smo da to bude jedna županijska ustanova, pa se nekako, gotovo prirodno, od samog početka nametnulo da to bude upravo Opća bolnica Zadar - rekao je ravnatelj Perinić te pojasnio zašto baš Odjel za transfuzijsku medicinu.

- Prvi je razlog što smo iznimno ponosni na trud, rad, nesebičnost koju su naši liječnici pokazali za očuvanje zdravlja svih nas. A drugi je razlog što dugi niz godina i mi uspješno surađujemo s njima u darivanju krvi jer je naša škola donator ovog Odjela. Točnije, mi smo prvi aktiv koji je na razini srednjih škola počeo darivati krv dva put godišnje. Uz to smo i najstariji srednjoškolski aktiv, slavimo preko 40 godina, a cilj nam je od ove godine i tri puta darivati krv - istaknuo je Perinić.

Naglasio je kako vjeruje da će ovakve akcije potaknuti i učenike da se redovito odazivaju darivanju te kako ih same to uči nesebičnosti.

image

Pomorska škola donirala je 100.000 kn Odjelu za transfuzijsku medicinu za dvije specijalizirane laboratorijske centrifuge.

M.m./Slobodna Dalmacija

- No, moram naglasiti kako smo mi i ovako jako zadovoljni odazivom naših učenika jer godišnje prikupimo oko 60 do 70 doza krvi. Želja nam je od ove godine izjednačiti te doze s brojem upisanih učenika - istaknuo je ravnatelj te dodao kako su i sami učenici vrlo ponosni na ono što rade.  

U društvo ravnatelju tijekom primopredaje donacije bila su dvojica učenika koji su već dva puta dali krv. To su Luka Jusup i Luka Cupić.

- Jako smo ponosno što danas predstavljamo školu na ovoj donaciji, drago nam je što nas je ravnatelj odabrao. Čast nam je što je baš naša škola pokretač ove akcije - rekao je Jusup, a njegov kolega Cupić se složio s njim. 

- I samo darivanje krvi je za nas lijep osjećaj. Kad znaš da će možda baš tvoja doza nekome spasiti život, to nema cijenu. Nikad nas ne treba nagovarati kad su takve akcije u pitanju - istaknuo je Cupić.   

Kako je naglasila dr. med. Marijana Nadinić, voditeljica Odjela za transfuziju, ova donacija im puno znači jer će im znatno olakšati rad.

- Pogotovo se to odnosi na uzorke dobrovoljnih darivatelja krvi. Te nam centrifuge, koje su visoko specijalizirane, služe upravo za pripremu tih uzoraka te za njihovu daljinu obradu - istaknula je danas na konferenciji za medije te pohvalila školu.

- Zahvaljujem i na svakoj darovanoj dozi krvi! Oni su jedna od srednjih škola koje su u tome najuspješnije. Suradnja je odlična, nadam se da će takva i ostati i dalje - zaključila je dr. Nadinić.

19. travanj 2024 22:41