StoryEditorOCM
Zadar plusEKO PRIČA

Ovih dana, na radost svih mališana, iz tiska je izašla nova slikovnica pod nazivom "Kćeri sunca" autorice Ivane Kurta iz Zadra

Piše V.Benić
13. travnja 2021. - 11:04

Ovih dana, na radost svih mališana, iz tiska je izašla nova slikovnica pod nazivom "Kćeri sunca" autorice Ivane Kurte iz Zadra. 

Ova slikovnica s ilustracijama namijenjena je djeci predškolcima i nižim razredima osnovne škole. Likovno-estetski i odgojno- obrazovne kvalitete već kod male djece može poslužiti kao temelj za aktivnosti u upoznavanju prirodnog i životinjskog svijeta oko nas.

To je bio i cilj autorice, obzirom da je Ivana završila Predškolski odgoj na Visokoj učiteljskoj školi i radi kao odgojiteljica u dječjem vrtiću "Višnjik 1" u Zadru. Ovom slikovnicom željela je poslati poruku edukativnog karaktera koliko su sva živa bića, ovim putem jedna jako marljiva i vrijedna pčelica radilica  Sunčica, ovisni jedni o drugima i kako svi mi imamo važnu ulogu u očuvanju prirode. Inspiracija za napisati priču o životu jedne pčelice proizašla je jednoga dana kada je s djecom iz vrtića šetala parkom, a djeca na livadi pronašla mrtvu pčelicu.

Mališani su radoznalo postavljali razna pitanja o toj pčelici svojoj odgojiteljici Ivani i tako je nastala priča o Sunčici, njezinim prijateljicama i kralju (stablu) lipi. "Sva bića na zemlji dio su velike obitelji. Jedni bez drugih ne mogu...nikad više nije branio pčelama skupljati nektar i pelud u njegovu kraljevstvu." Sadržaj slikovnice ispričan jednostavnim jezikom s šarolikim ilustracijama pridonosi i brojnim razvojnim mogućnostima kod djece, a dobrodošao je i u ovo današnje vrijeme kada je digitalizacija uzela maha. 

image
V.benić

Ivana Kurta slikovnicu je izdala u vlastitoj nakladi 300 primjeraka. Lekturu, korekturu i grafiku radio je zadarski novinar i publicist Nebojša Gunjević, a ilustraciju Irena Baković Marušić dipl.slikarica. Tiskana je u tiskari "Horvat" Bjelovar. CIP zapis dostupan je u računalnom katalogu Znanstvene knjižnice Zadar.

Dječji vrtić "Višnjik 1" uz potporu roditelja djece aktivno sudjeluje u eko radionicama "Zasadi drvo ne budi panj", radionici svaki dan je "Dan za čep" gdje su ispred vrtića postavili i žutu žabicu kanticu s natpisom "Plastičnim čepovima do skupih lijekova". Vjerujemo da su i ponosni na svoju odgojiteljicu Ivanu koja od najranijih dana piše pjesmice, kratke priče i zapise. Izdala je i zbirku pjesmica i priča za djecu pod nazivom "Čarobni štapić" 2008. godine.

Sudjelovala je i na književnoj tribini "Govorimo glasnije u Zagrebu" gdje se široj publici predstavila s "ozbiljnim" pjesmama, a 2017. godine na festivalu "Zadar snova" zajedno s kolegicama sudjelovala je u izradi rekvizita za predstavu "Kralj Ubu", te glumi u predstavi "Fondustično" pod redateljskom palicom austrijske redateljice K.Hallus. U pripremi je još jedne zbirke pjesmica za djecu koja bi trebala izaći iz tiska do kraja godine.

I za kraj "Dragi čitaoče, ne zaboravi da i ti možeš pomoći pčelama. Kao prvo, dopusti da slobodno lete kamo se sjete i piju nektar u tvome vrtu." poručuje spisateljica Kurta.

16. travanj 2024 09:11