StoryEditorOCM
Zadar plusU ZADAR UZ JAKE MJERE OSIGURANJA STIGLO 114 DJELA MARCA CHAGALLA

Otkrivamo: kolekcionari će nekoliko grafika ponuditi na prodaju!

Piše L.Burčul
13. lipnja 2017. - 10:29
Izlozba-Chagall

- Imamo 114 umjetnina Marca Chagalla, vrlo diskretno smo ih dopremili u Zadar i u tijeku je postavljanje izložbe u Kneževoj palači. Iako smo najavljivali 90-ak Chagallovih djela, kolekcionari su nam ustupili neke dodatne i sada imamo 114 grafika, od koji je samo nekoliko crno bijelih. Gotovo sve izložene Chagallove grafike su u boji i obuhvaćaju cijeli Chagallov kreativni radni vijek – kazala nam je u ponedjeljak kustosica Nataša Bošnjaković, koja, iza čvrsto zatvorenih vrata Kneževe palače, u Zadru postavlja izvanredno vrijednu izložbu.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 15.lipnja, no bez službenog, svečanog dijela otvorenja – od deset sati ujutro vrata Kneževe palače bit će otvorena i ulaz na izložbu omogućen, svakoga dana do 22 sata.

- Puna tri mjeseca Chagallova djela bit će izložena u Kneževoj palači. Izložba će biti otvorena svih sedam dana u tjednu od 10 sati do 22 sata, s tim što ćemo u špici sezone vjerojatno radno vrijeme produžiti do ponoći – najavila je ravnateljica zadarskog Narodnog muzeja Renata Peroš.

Kustosica Bošnjaković u razgovoru je dala naslutiti da će, na jednako diskretan način kako su djela ušla u Zadar i unesena u Kneževu palaču, postojati mogućnost da se neke od Chagallovih grafika kupe.

- Dakako da se radi o vrlo malom broju djela koja bi eventualno mogla biti prodana. Vlasnici svih 114 grafika su evropski kolekcionari i ako netko u Zadru bude iskazao interes za kupnju grafike, kontaktirat ćemo kolekcionara. Sve bi se u tom slučaju radilo u dogovorima sa vlasnikom određene grafike – kazala je Bošnjaković.

Djela koja dolaze u Zadar obuhvaćaju razdoblje Chagallovog stvaralaštva od ranih 20-ih do sredine 80-ih godina prošlog stoljeća, što podrazumijeva gotovo cijeli Chagallov kreativni radni vijek. Izloženi su bakropisi, drvorezi i litografije. S obzirom da je Chagall jedan od najvećih majstora kolorita 20.stoljeća, izložba je nazvana „S onu stranu boje“.

- Zastupljeni su ciklusi i faze koje je Chagall stvarao kroz šest desetljeća: Mrtve duše, Daphnis i Chloe, Pariz, Cirkus, Biblija, Prozori Jeruzalema, Poemes, Odiseja… Uz neke izdvojene radove, svjedočit ćemo Chagallovoj fascinaciji ilustriranja znamenitih književnih djela – kazala je Nataša Bošnjaković.

Izložba se održava upravo na 130-tu obljetnicu Chagallovog rođenja (7.srpnja 1887.), a bit će popraćena bogatom ponudom u muzejskoj suvenirnici.

05. svibanj 2024 04:30