StoryEditorOCM
Zadar plusMATEA ŠIMIĆ IZRADILA POBJEDNIČKI SMOOTHIE OMNICROHN

Osmislila napitak za sebe i druge oboljele od Chronove bolesti pa osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju

Piše I.I.
26. travnja 2018. - 22:14
ucenica_smoothie3-260418

Bademovo mlijeko, špinat, breskva, narančin i limunov sok, banana, med, limunova korica i malo proteina od konoplje.
Kad sve te sirovine smućkate u blenderu, dobijete smoothie OmniCrohn, osvježavajući zdravi napitak koji je učenici Matei Šimić donio prvo mjesto na državnom natjecanju u sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine, i to u disciplini nutri vita. Jarkozelene boje, ovaj vitaminski napitak namijenjen je svima, a posebice osobama koje boluju od Crohnove bolesti, kronične upalne bolesti koja zahvaća tanko i debelo crijevo. Matea i sama boluje od nje pa je državno natjecanje, gdje je zadana tema bila smoothie, bila idealna prilika da osmisli nešto novo što bi mogla uvrstiti u svoju skromnu prehranu.
- Na državnom natjecanju sam mogla birati za koju ciljnu skupinu želim napraviti napitak, stoga sam, kako bih pomogla svim osobama koje boluju od ove bolesti, odlučila pripremiti upravo takav smoothie - govori 18-godišnja Matea, maturantica Poljoprivredno, prehrambeno i veterinarske škole Stanka Ožanića u Zadru. Učenici ove škole svake godine na državnim natjecanjima budu u vrhu, a Matei je ovo prvi put da je išla na natjecanje te je odmah osvojila i prvo mjesto.
- Bila sam oduševljena i iznimno sretna, cijeli naš trud se isplatio - govori Matea, priznajući kako je, prije no što je recepturu za OmniCrohn dovela do savršenstva, mijenjala sastojke 50-ak puta.
- Ni sama ne znam koliko smo mentorica i ja puta pokušale napraviti neki smoothie prije nego što smo došle do baznog recepta za pobjednički - ističe Matea, dodajući da je jedan od glavnih razloga izrade ovog zelenog napitka bio poboljšanje vlastite prehrane tijekom boravka u školi.
- Osobe s Crohnovom bolesti ne mogu jesti bilo što, jako je mali broj namirnica koje ne štete našem organizmu. Ne mogu baš jesti što i svi ostali učenici tijekom boravka u školi poput sendviča ili pekarskih proizvoda, stoga smoothie čini idealan međuobrok, kaže mlada Zadranka, napominjući da je na natjecanju bilo važno zadovoljiti kriterije organoplektike, a to su boja, okus, aroma, izgled i konzistencija napitka.
- Sastojci i priprema OmniCrohn smoothieja su vrlo jednostavni tako da ih bilo tko može napraviti. Koliko god da su jednostavni sastojci i priprema, ovaj napitak obiluje nutrijentima i energetski je uravnotežen - objašnjava nam Mateina mentorica, profesorica Katica Nekić. Uz Katicu, na mladu Zadranku iznimno je ponosna i ravnateljica škole Jelena Gulan.
- Naši učenici su svake godine na državnim natjecanjima u samom vrhu. Matea je ove godine prvi put otišla i rasturila! Imala je čak 91 bod od mogućih sto - govori ravnateljica Gulan, napominjući da se moćni zeleni napitak svidio i ostaloj djeci u školi.
- Na danu otvorenih vrata naše škole, koji se održao u srijedu, svi učenici imali su priliku probati Matein smoothie i svima se jako svidio - kazala je ravnateljica.
Matein smoothie osvojio je simpatije mnogih, a oboljelima od Crohnove bolesti donio osvježenje u njihovoj oskudnoj prehrani. Natjecanja su završena za ovu godinu, a njezin sljedeći korak je državna matura. Nakon toga, priznala nam je, željela bi upisati P­rehrambeno biotehnološki fakultet, i to smjer nutricionizam, pa tko zna, možda ova maštovita djevojka u budućnosti izda i kuharicu za osobe oboljele od Crohnove bolesti.


Smoothie OmniCrohn
Za izradu smoothieja potrebno je: 360 grama bademova mlijeka, 220 grama špinata, 177 grama breskve iz kompota, 90 grama narančina soka, 30 grama limunova soka, 80 grama banane, 30 grama meda, 6 grama limunove korice i 7 grama proteina konoplje. Prvo je potrebno oprati i očistiti sirovine, potom blanširati špinat i izvagati sirovine. Zatim sve proizvode usitniti i izmiksati u blenderu te konzumirati smoothie unutar tri sata od izrade kako ne bi izgubio sve nutritivne i hranjive vrijednosti.

Što je Crohnova bolest?
Crohnova bolest je kronična upalna bolest koja zahvaća probavne organe, a najčešće tanko i debelo crijevo. Kronična upala uzrokuje naticanje i zadebljanje stijenke crijeva, što dovodi do suženja crijeva te je na taj način onemogućena apsorpcija hranjivih tvari u organizam. Od ove bolesti u Hrvatskoj boluje oko 2500 ljudi, a u Europi se procjenjuje da se ta brojka kreće oko 1,4 milijuna.

23. lipanj 2024 21:23