StoryEditorOCM
Zadar plusADRIATECHX 2024.

Neviđane su domaćin sajma moderne tehnologije kojeg je ponovo, nakon korona pauze, pokrenuo svestrani Roko Lukenda

Piše Matea Magaš
5. rujna 2024. - 14:22
Roko Lukenda i novi projekt fokusiran na poticanje održivog razvoja i očuvanje okoliša kroz praktične STEM edukacije i uključivanje lokalne zajednicePrivatni Album/Slobodna Dalmacija

Prije nekoliko godina, točnije 2019., pisali smo o tad 16-godišnjem momku, čudu od djeteta koji je uz školu, svirao u folklornom ansamblu, igrao košarku, bavio se biciklizmom i fotografijom, a išao je i na ribe.

No, ono zbog čega je Roko Lukenda, genijalac iz Slavonskog Broda završio u našim novinama, jest činjenica da je sa samo 11 godina osnovao sajam robotike na otoku Pašmanu.

Taj sajam, INNROBO-SEA DAY, koji je imao odličan početni uzlet, a bio je posvećen djeci i mladima, nažalost nije se uspio održati kad je 2020. stigla pandemija koronavirusa.

Ipak, da ne prepusti baš sve slučaju i da pokuša spasiti taj odličan projekt, Roko je ove godine pokrenuo inačicu prvotnog sajma i osmislio - ”AdriatechX”.

Projekt je to koji se održava ove subote, 7. rujna, od 16 do 20 sati na rivi u Neviđanima i obećava nezaboravno iskustvo za djecu osnovnoškolskog uzrasta, nudeći im priliku da kroz igru i interaktivne radionice urone u svijet modernih tehnologija.

Razgovarali smo s Rokom uoči početka ovog zanimljivog događaja.

image

projekt koji se održava na otoku Pašmanu

Privatni Album/

Možeš li nam reći više o ovogodišnjem projektu? O čemu će sve biti riječi, tko sve gostuje? Koliko očekuješ sudionika?

Ove godine u suradnji s lokalnom zajednicom i Općinom Pašman, nastupamo s projektom AdriatechX koji je fokusiran na poticanje održivog razvoja i očuvanje okoliša kroz praktične STEM edukacije i uključivanje lokalne zajednice. Glavni cilj projekta je pružiti građanima mogućnost da kroz radionice i praktične aktivnosti razvijaju ekološku svijest i inovativna rješenja za očuvanje prirodnih resursa. Kroz suradnju s lokalnim ustanovama organizirat ćemo okupljanje u mjestu Neviđane gdje će posjetitelji isprobati vožnju podmornice i uživo pratiti što se zbiva na dnu u njihovoj neposrednoj blizini, upoznati nove STEM tehnologije kao inspiraciju za vlastita tehnološka djelovanja na okoliš, saznati koje prednosti nam nosi bioplastika i slično.

Uz našu udrugu kao nositelje inicijative, tu će biti predstavnici FABLAB ZAGREB, udruge za promicanje digitalne fabrikacije, INSTITUT POI, institut poduzetničkog obrazovanja i inovacija te Adriatic GreenLab. Želja nam je mobilizirati i motivirati zajednicu te ovu destinaciju predstaviti kao zelenu i ekološki osviještenu. Na ovo okupljanje pozvani su svi zainteresirani, a sve aktivnosti su potpuno besplatne. Veseli nas svaki trenutak proveden s mladima na ovakvim projektima koji mogu pokrenuti njihovu maštu!

Moram naglasiti kako smo mi ovaj projekt ponudili brojnim otocima zadarskog arhipelaga, ali nažalost, samo se jedna općina ozbiljno s nama uhvatila posla oko ove manje inicijative i to Općina Pašman s kojom smo već imali suradnju na prvom sajmu. Aktivno tražimo rješenja i potičemo razvoj otoka na korist povezivanja zelene (Slavonske, Panonske) i plave (Jadrana) Hrvatske, što je i bio i jedan od ciljeva INNROBO-SEA DAYa.

Koji su sad planovi za dalje? Želiš li širiti projekt?

Da, planiramo projekt širiti i dalje, ali postupno.

Ovaj projekt je pokazao koliko su edukacija, ekologija i tehnologija važni za lokalne zajednice pa želimo nastaviti razvijati te teme. Surađivat ćemo s drugim općinama i školama, s ciljem širenja ovog modela edukacije i prakse. Također, nastavit ćemo raditi na održavanju ekoloških inicijativa u lokalnoj zajednici jer smo vidjeli pozitivan odjek. No, najvažnije je osigurati kvalitetu i dugoročnu održivost projekta, stoga nećemo brzati sa širenjem bez pripreme. Trenutno težimo postizanju manje panonske STEM mreže koja će za svoje aktivnosti morati imat doticaj sa "Plavom" Hrvatskom. Bilo za popularizaciju ili neka istraživanja, prolaz prema dolje morat će postojati.

Stoga i dalje tražimo ozbiljno i "plodno tlo" za nastavak priče INNROBO-SEA DAY inicijative i projekta AdriatechX.

Ove godine tu su uz nas predstavnici i nama jako bitne organizacije iz Hrvatske po pitanju popularizacije STEM-a. Istaknut ćemo samo mali dio njihovih uspjeha, a jedan je da je FABLAB, udruga za promicanje digitalne fabrikacije predvodnik tematske nacionalne STEM mreže unutar institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva što je za sve naše aktivnosti izuzetno bitna strateška pozadina i uzajamno partnerstvo naših organizacija.

image
Privatni Album/Slobodna Dalmacija

Zašto je važno danas mladima (možda više neko ikad) približiti znanja koja ti (vi) pružate na ovim radionicama?

Više nego ikad, mladi trebaju razumjeti izazove održivosti i ulogu tehnologije u rješavanju tih problema. Naše radionice kombiniraju STEM obrazovanje i ekologiju, što ih uči kako mogu konkretno doprinositi rješavanju globalnih problema poput klimatskih promjena. Mladi su budući kreatori i donositelji odluka, a praktična znanja koja stječu ovdje osnažuju ih da budu inovativni i odgovorni članovi društva.

Digitalne i zelene vještine postaju ključne za budućnost, pa vjerujemo da im naša edukacija/poticaj daje osnovu za uspjeh u tim područjima.

I dalje ste na otoku - koliko je to važno za lokalnu zajednicu? Bi li sve bilo drugačije (lakše) da ste u nekom od gradova?

Biti na otoku kao što je Pašman daje poseban kontekst našem radu. Lokalna zajednica ima priliku neposredno vidjeti rezultate naših inicijativa, a mi se trudimo uključiti što više mještana u te aktivnosti. Raditi na otoku pruža izazove, ali i prednosti – lakše je angažirati ljude jer su priroda i okoliš dio njihovog svakodnevnog života, pa su osjetljiviji na ekološke teme.

Naravno, da smo u gradu, bilo bi možda jednostavnije u smislu pristupa opremi i resursima, ali mislimo da bi se izgubio osjećaj povezanosti s prirodom i manjom lokalnom zajednicom koji je na otoku vrlo snažan.

Projekt AdriatechX - Općina Pašman 2024. financira Općina Pašman.

Aktivan i svestran

Od 2019. godine kada smo se zadnji put čuli, upisao sam fakultet i nastavio raditi na projektima vezanim za inovacije i održivi razvoj. Trenutno studiram i radim na projektima koji spajaju tehnologiju i ekološku svijest, baš kao što to radimo i kroz AdriatechX. Tu je i Lucija Bašić, naša nova voditeljica sektora Udruge INNCRO-IT za STEM odgojno-obrazovni dio.

S našim mladim timom studenata i učenika krojimo novu priču na istoku RH i nastojimo umrežiti STEM - Panonsko područje koje će onda biti spremno za nove promjene i aktivnosti u zajednici.

Nadamo se uspješnoj realizaciji svih većih prijavljenih projekata koji će zahvatiti i dio Jadrana u smjeru popularizacije STEM priče. Želja nam je što više doprinijeti zajednici i doći do onih najudaljenijih i povezati ih kroz znanost, tehnologiju i ekologiju. Također tu je i naš vlastiti program "STEM razvoj mladih u općinama" koji će nadamo se u skorije vrijeme i pustiti svoje korijene i na jadransku obalu.

14. rujan 2024 21:14