StoryEditorOCM
Zadar plusPO PRVI PUT

Neautorizirana izložba najpoznatijeg street art umjetnika na svijetu od sutra u Kneževoj palači: uz to, očekuju vas i dva zanimljiva projekta

Piše M. Magaš
31. svibnja 2023. - 15:20

Poznat po svom specifičnom izričaju, anonimnosti koja mu još više daje na popularnosti te vještini da svoj identitet i akcije još uvijek dobro skriva, Banksy je jedan svakako jedan od najpoznatijih svjetskih street art umjetnika i aktivista.

Njegova djela, njih čak 70, dio su neautorizirane izložbe koju možete pogledati, po prvi put u Zadru, u Kneževoj palači od 1. lipnja.

- U trideset godina djelovanja, se ne bavi samo aktivizmom i crtanjem grafita već i snimanjem filmova, slikarstvom, fotografijom. Uz njegove se radove vežu dvije kontradikcije: prva se odnosni na činjenicu da je istovremeno i slavan i anoniman. To što on djeluje pod pseudonimom i i što je identitet nikad nije potvrđen, od svog je imena napravio globalan brend te je on postao je i kulturni i društveni fenomen. Druga kontradikcija odnosi se na njegov odnos prema vrijednosti umjetnina, posjedovanju i samoj prirodi umjetničkog djela. S jedne strane njegova djela na aukcijama dostižu milijunske iznose, a s druge strane on se bori protiv komercijalizacije umjetnosti – istaknula je Lorena Peroš, glasnogovornica Narodnog muzeja Zadar, dodavši kako zadarska izložba sadrži preko 70 umjetničkih djela Banksya, umjetnika koji su utjecali na njega i umjetnika na koje je on utjecao.

image

izložba u Kneževoj palači

Nmzd/

Organizator izložbe, David Rjazancev iz Deva Puri gallery pojasnio detalje o autoru i njegovim poznatijim djelima:

- Poruka je Banksy i sve ono što on predstavlja. To su mnogobrojne stvari u posljednjih 30 godina. Izložba se proteže kroz šest prostorija te svaka nosi svoju u poruku, snažnu i jasnu, kao što je i sam umjetnik. Zanimljivo je kako u svijetu, u posljednih deset godina, 90 posto izložbi od ovog umjetnika, koje putuju Europom su lažne. Naime, on ne zapravo ne postoji i tu nastaje problem s autorskim pravima te bilo tko može napraviti izložbu u njegovo ime - pojašnjava. 

Jedna od opcija je, koju je realizirana u Kneževoj palači, jest izložiti stvari koje je Banksy napravio sa željom da idu u neki muzej. 

- Tako se izložba sastoji od njegovih originalnih grafika među kojima su najpoznatije Flying Copper, Monkey Queen, Bomb Hugger, Flag i Gulf Sale poznata ručno prskana naslovnica Röyksoppove ploče i druge ploče s njegovim najpoznatijim grafičkim dizajnom poput Flower Thrower, One Day We‘l Be In Charge, Happy Choppers. Među izloženim radovima nalazimo njegove plakate za Greenpeace Banksy‘s Wall Of Hotel, Dismaland te brojne filmske plakate. Izložba uključuje i grafičke radove drugih autora koji su utjecali na Banksyevu umjetnost, kao što su djela Warhola, Picassa i Black le Rata, a neki radovi predstavljaju radove mlađih umjetnika kojima je Banksy bio uzor ili su s njim surađivali na njegovom projektu Dismaland kao što su Cauty, Shriggley i Gillette – istaknula je Peroš te pojasnila kako, kao i uvijek, u NMZ žele velike izložbe staviti u određeni kontekst, tako su i ovu.

image

Zadar does Banksy

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Zadar does Banksy

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Zadar does Banksy

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Odlučili smo za vrijeme trajanja ove izložbe našim sugrađanima, ali i stranim gostima, organizirati dva projekta. Prvi se odnosi na natječaj pod nazivom "15 minuta anonimnosti" koji je namijenjen mladim ljudima, do 35 godina, da kroz svoju umjetnost predstave što za njih znači anonimnost. Cilj programa je omogućiti mladim autorima da kroz kiparstvo, slikarstvo, glazbu, film, ples, glumu, književnost, poeziju, strip, fotografiju javnosti izraze svoju kreativnost kroz zadanu temu - pojasnila je te dodala kako se drugi projekt odnosi na "izlazak iz zidova palače".

- S obzirom na to da je riječ o uličnom umjetniku i nama je bila želja izaći na gradske ulice te smo odlučili napraviti "Festival ulične umjetnosti" koji će se održati u dvorištu Gimnazija Jurja Barakovića i Vladimira Nazora, 17. lipnja od 17 do 23 sata. Na tom festivalu sudjelovat će zadarska grafiterska, plesna i apstraktna zadarska umjetnička scena - najavila je Peroš. 

26. travanj 2024 18:28