StoryEditorOCM
Zadar plusZADRANI NAPRAVILI JEDINSTVENU METEOROLOŠKU APLIKACIJU

Meteo Adriatic zna kakvo nas vrijeme očekuje

Piše I.I.
4. veljače 2018. - 20:30
toman_aplikacija3-020118

Kakvo će vrijeme biti sutra, hoćemo li ujutro pokisnuti ili ozepsti, dovoljno je posegniti za mobilnim uređajem i odmah s ekrana dobiti informaciju kakvo nas vrijeme taj dan čeka.
Za tu sutrašnju ili današnju vremensku prognozu koristimo već instalirane programe na mobitelu, u pravilu stranih izvora vremenske prognoze, no takva praksa bi se uskoro mogla promijeniti, a za to je zaslužan pomorski nautičar Ivan Toman i tim tvrtke "Up Studio" iz Zadra. Upravo su oni zajedno napravili hrvatsku mobilnu meteorološku aplikaciju nazvanu „Meteo Adriatic“ u kojoj se osim vremenske prognoze za stotine lokacija u Hrvatskoj nalaze i meteorološke karte s desecima parametara koji se automatski izmjenjuju svakih sat vremena.
No, kako je uopće jedan pomorski nautičar, profesor na pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru dospio u svijet meteorologije?
- U pomorstvu se bez meteorologije jednostavno ne može! Brodovi moraju poštovati zakone meteorologije i te se dvije struke komplementarno nadopunjuju – govori nam 39-godišnji Toman, dodajući kako se zapravo bavi numeričkom prognozom vremena.
- To označava korištenje softvera kako bi se matematičkim modelima simuliralo stanje atmosfere u nekom budućem vremenu i na taj način dobilo vremensku prognozu – objašnjava svestrani Toman, upozoravajući nas kako je zanimanje prognostičara potrebno razlikovati od razvoja numeričke, tj. brojčane prognoze.
Uz predavanja o vremenskim pojavama i izučavanje meteorologije, Toman se zadnjih godina bavi fotografijom, poglavito snimanjem oluja, grmljavina i vremenskih nepogoda.
- Nije dovoljno nešto samo teorijski izučiti, već je potrebno povezati teoriju i praksu, odnosno razumjeti prirodu. U svojem radu putem teorijskog znanja i matematičkih izračuna nastojim dobiti informacije o vremenu koje su najbliže stvarnoj prognozi – kaže Toman.
Kako ste uopće došli na ideje da izradite mobilnu aplikaciju za prognozu?
- Na mojem portalu meteoadriatic.net prikazane su razne meteokarte koje prikazuju npr. udare vjetra ili količine oborina. No, te karte nisu bile prilagođene mobilnim uređajima pa se upravo iz tog razloga javila ideja da pokušam napraviti aplikaciju koja bi bila što bliža korisnicima – kaže Toman, dodajući kako je dugo vremena odbijao pomisao o mobilnoj aplikaciji jer nije znao kako će sve to izvesti. Trebalo je brojne informacije i metoeorološke mape sklopiti u jednu jednostavnu, razumljivu i lako upravljivu priču. No, to se sve promijenilo kada je upoznao mladog IT poduzetnika Ivu Botunca iz Zadra, vlasnika tvrtke "Up Studio", koji je Tomanovu ideju razvio u operativni softverski model. Toman je tako konačno dobio rješenje da odgovori na brojne zahtjeve svojih korisnika jer je odlučio da će svoju aplikaciju korisnicima ponuditi – besplatno!
Tko koristi vaše karte, samo meteorolozi ili…?
- Moje karte koriste prvenstveno entuzijasti i zaljubljenici u meteorologiju. Naravno, tu su i ljudi čije se zanimanje veže s boravkom u prirodi. Među korisnicima se tako mogu naći pomorci, ribari, poljoprivrednici, planinari, ali i profesionalci, naravno, jer što više informacija imate, to ćete dobiti točniju vremensku prognozu. Želio bih naglasiti da je cijeli postupak izrade, kao i korištenje moje aplikacije, bio potpuno besplatan i da se njome svi mogu slobodno koristiti.
Što onda možemo pronaći u aplikaciji "Meteo Adriatic"?
- Aplikacija prvenstveno omogućava jednostavni pregled svih meteokarata. No, prikaz tih karata ne bi zaintrigirao laike, pa tako pomoću ove aplikacije možete vidjeti i kakvo vas vrijeme sutra očekuje s raznim vjerojatnostima kiše, snijega ili grmljavine – objašnjava Toman, napominjući jedinstvenost aplikacije u smislu pregleda meteoroloških produkata visoke rezolucije u obliku karata i drugih vrsta prikaza, što srodne aplikacije nemaju.
Nakon portala, a sada i mobilne aplikacije, što dalje možemo očekivati od Tomana i njegovih suradnika.
- Daljnje usavršavanje cijelog sustava kako bi bio što bolji, jer vremenska prognoza nikad nije dovoljno savršena…

Šesta na ljestvici popularnosti
'Meteo Adriatic' aplikacija se na mobilni uređaj može instalirati preko Google play trgovine, a uskoro će biti dostupna i za iOS uređaje. Preuzimanje aplikacije je u potpunosti besplatno, baš kao što je bio i cijeli postupak njezine izrade. Prema podacima Google Play trgovine na ljestvici najpopularnijih aplikacija u Hrvatskoj 'Meteo Adriatic' zauzima šesto mjesto, odmah poslije svjetski poznatih aplikacija poput WhatsAppa ili Vibera.
07. srpanj 2024 04:37