StoryEditorOCM
Zadar plusDOŠLI S PIJETLOM ŠČ

Let 3 na Dori opet bodre njihovi vjerni navijači s Vira, tinejdžeri u mirovini Marica i Mijat: Pobijedi li "Babaroga" stopirat ćemo avion do Švedske

Piše Mišel Kalajžić
25. veljače 2024. - 16:22

Oni su dvoje autostopera - tinejdžera od 75 i 78 godina, Marica i Mijat Barišić s otoka Vira koji su prošle godine stopirali do Liverpoola i na Eurosongu navijali za naše dečke iz Leta 3. Vjerni navijači Mame ŠČ Marica i Mijat opet su u akciji, ovoga puta bodre Let 3 i Severinu uvjereni kako će s Babarogom – u Švedsku.

image

Marica i Mijat - pjesma Babaroga

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

- Uputili smo se s Vira u Zagreb s našim pijetlom koji na Viru živi sa svojih pet kokica. Nosimo transparent Babaroga pobjednica Mama ŠČ. Dobila sam ih kao rođendanski dar iz Slavonije, a s obzirom da pijetao i kokoške i pilići napadaju Mamu ŠČ i Let 3, sve se uklopilo. Taj naš pijetao stalno je bježao od naše kuće i htio ići u Zagreb da podrži piliće. Nabavili smo jedan kavez i poveli ga već u četvrtak. Nažalost, nisu nas pustili u dvoranu gdje se održavala Dora jer smo nosili velike transparente, ali su obećali da će nas večer pustiti na finalnu večer. Mi pozitivno razmišljamo, ako bude Let 3 išao u Švedsku, stopirat ćemo avion do Švedske jer mi smo stari autostoperi još od 1969. godine kad smo bili studenti – priča nam simpatična Mama ŠČ Marica.

Vidjeli su, kaže, tada još kao studenti da mladi iz čitave Europe putuju s ruksacima autostopom kroz Jugoslaviju, pa su pomislili, ako mogu oni kod nas, zašto i oni ne bi mogli kod njih.

image

Marica i Mijat - Pogledajte tko se u Liverpoolu želio fotografirati s MAMOM ŠČ !

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

- Te 1969. godine stopirali smo do Liverpoola na koncert Beatlesa! Bili smo kolege s fakulteta, a htjeli smo otići i u SSSR. Studirala sam ruski i dobro uvježbala na ruskom kako se sve to kaže. Iz Liverpoola smo otišli u London, u sovjetsku ambasadu, ali je bila zatvorena. Prespavali smo na klupi u Hyde parku i drugo jutro došli u ambasadu. Kad su čuli da želimo vizu kako bi autostopom proputovali SSSR, rekli su nam „a njet autostop, treba organizovana ruta avionom ili vlakom“. Bili smo studenti i nismo imali novca ni za avion ni za vlak, pa nas nisu pustili. Putovali smo tada 45 dana po Europi i prošli 15 zemalja. Kad smo vidjeli da smo izdržali jedno s drugim 45 dana, mi smo se – vjenčali!, kaže nam simpatična Marica.

Vraćajući se 1976.  iz Minhena avionom u Zagreb vidjeli su na aerodromu puno mladih ljudi kako viču i skaču. Nisu znali što se događa, ali nakon što su se ukrcali u avion, postalo im je jasno. Nakon putnika u zrakoplov su ušli – Rolling Stonesi! Imali su zakazan koncert u Zagrebu i baš su s tim letom s Maricom i Mijatom poletjeli za Zagreb.

- Iza supruga je sjeo Mick Jagger, a iza mene Charlie Watts. Srce mi je htjelo iskočiti od uzbuđenja. Mick Jagger me pitao nešto na engleskom, ali ja sam studirala ruski, njemački sam također znala, ali engleski svega par riječi. Kad sam mu rekla „sorry, i speak russian“, nasmijao se i rekao „harašo, harašo“. Smijali smo se svi kao blesavi. Učila sam ih kako se kaže hvala i molim na hrvatskom jeziku, ponavljali su svi za mnom, bilo je zbilja urnebesno. Dala sam mu avionsku kartu i rekla „please autogram“ i potpisao mi se Mick Jagger!. Cijeli bend je bio tamo i htjela sam ustati i od sjedala do sjedala zatražiti da se i ostali potpišu, ali me stjuardesa uhvatila za rame i rekla „sjednite, polijećemo, vežite se“. Stisnula me za sjedalo i nisam se mogla maknuti, nisam joj to još oprostila, sa smijehom se prisjeća Marica koje eto vidjela i Beatlese i Stonese.

image

Marica i Mijat s Letom 3 - MAMA ŠČ na teleportaciji zlatnog traktora u Kastvu kod Rijeke

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

- Poslije su na letu svi utonuli na san, a mi smo drugi dan bili na njihovom koncertu u Zagrebu. Bio je to veliki spektakl, puno mladih je došlo sa svih strana Jugoslavije, ali i iz Europe. Koncert je bio ludnica, atmosfera je bila užarena, Mick je napravio kolut na pozornici, ispred je plamcala vatra, mi smo skoro dva sata u dvorani divljali... U jednom je trenutku uzeo kantu, polio se vodom da se ohladi, a onda s ostalom vodom zalio publiku ispred sebe. I nas je voda smočila, bili smo mladi i uživali smo, plesali, skakali i vrištali. Poslije su novine pisale da se Rolling Stonesi zapalili Zagreb – prisjeća se Marica mladih dana rocknrolla 1976. godine. Službeno su se tada kod nas slušali narodnjaci i pjesme NOB-a, pa je rock bio nešto novo i uzbudljivo, kaže. Pedeset godina kasnije u Hrvatskoj se opet slušaju narodnjaci i „borbene“ pjesme, rock je opet postao egzotika, primjećujemo...

Dok su radili u Hamburgu, čuli su da se na Viru prodaje povoljno zemljište.

- Među mještanima se pročulo da će se na Viru graditi nuklearka zbog nestašice struje u Dalmaciji, pa su počeli masovno prodavati vrlo jeftino zemljište. Napravljen je most na otok Vir i asfalt preko cijelog otoka do druge strane strane gdje je trebala biti nuklearka. Tada se 400 kvadrata zemljišta prodavalo za 1.500 maraka! Mislili su da zemljište neće ništa vrijediti i da će svi bježati s otoka. Mi nismo čuli za nuklearku i kupili smo dvije parcele po 400 kvadrata. Kad smo kasnije saznali da će se graditi nuklearka, već je bilo gotovo. Ali što se tada dogodilo? Katastrofa u Černobilu. Nakon havarije ruske nuklearke, pisali smo peticije na Viru i tražili da se odustane od gradnje. Na kraju se odustalo od nuklearke i cijene zemljišta vrtoglavo su narasle. Kasnije smo morali zbog parkirališta kupiti još 400 kvadrata zemljišta i umjesto nekadašnjih 1.500 maraka platili smo ga 120 tisuća eura – priča nam Marica koja se s mužem nakon odlaska u mirovinu trajno nastanila na Viru. Izgradili su Villu Marija s 12 apartmana i bave se turizmom. Kako je krenulo s Letom 3?

image

Pijevac i kokice - ovo je rođendanski dar koji je MAMA ŠČ dobila iz Slavonije za svoj 74. rođendan

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

- Nakon pola stoljeća od našeg stopiranja u Liverpool Novi radio u Zadru najavio je romantično putovanje za dvoje onome tko ispriča najljepšu ljubavnu priču s putovanja i to u Češku, Poljsku, Slovačku, Ukrajinu, točno one zemlje u koje nas kao studente Sovjeti nisu pustili autostopom. I na Valentinovo 2019. godine dobijemo nagradu! Kad smo stopirali za Liverpool promijenili smo 109 raznih vozila, samo nismo traktor i avion. Let 3 je lani najavio da idu traktorom u Liverpool! Ako oni idu traktorom, mi ćemo stopirati njihov traktor, rekli smo! Kad je to dospjelo u medije, nazvali su nas iz televizijske produkcije i napravili priču o nama i tada je sve krenulo. Stopirali smo traktor Let 3 za Liverpool i završili na natjecanju za Euroviziju! Pratim horoskop i točno znam, sve je to Jupiter namjestio – uvjerena je Marica.

Baš kao što su vatreno bodrili Let 3 u Liverpoolu, tako navijaju i za njih na Dori. Ako pobijede i odu u Švedsku, stopirat će i – avion!

image

Marica i Mijat

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

- Dobre ljude koji su nam pomagali na putovanju autostopom do Liverpoola, Igora Musulina, Miu Kalođeru, gospodina Srđana Liverića direktora TZ Vir, koji nas je opremio majicama "I volim Vir", ruksacima, kapama i kišobranima "ŠČ", kao i zadarski Novi radio koji nas je pratio na autostopiranju, nazvali smo našim anđelima pomagačima i stavili smo ih na sliku s anđelom, koja će biti postavljena na Viru u našem muzeju "MAMA ŠČ i Virske crne ovce“ kojeg dovršavamo, u kojem će biti jako mnogo suvenira, fotografija i uspomena s putovanja, a na otvorenje muzeja će nam doći Let 3. Na Doru donosimo dva panoa sa dvije pjesme, koje je moj suprug Mijat napisao za Let 3. Prvu pjesmu "Pobjednica" napisao je u Liverpoolu prije nastupa našega Leta 3, jer smo znali da će MAMA ŠČ biti pobjednica, bez obzira kako se ona plasirala na Euroviziji. Ovu drugu pjesmu koju donosimo na Doru Mijat je napisao da "Babaroga ide u Švedsku" jer mi vjerujemo da će Let 3 sutra pobijediti i mi ćemo stopirati avion do Švedske. Ma znate što, mi vam se dobro zabavljamo i ludiramo baš kao pravi tinejdžeri - kažu profesori u mirovini Marica i Mijat Barišić, nekadašnja socijalistička hippy generacija, koji su stopirali do Liverpoola da bi na Euroviziji navijali za dečke iz Leta 3.

Pravi tinejdžeri!

28. travanj 2024 12:18