StoryEditorOCM
Zadar plusU KNEŽEVOJ PALAČI

Jadran Lazić otvorio izložbu u Zadru: u ove dvije prostorije fotografije su ‘lipo legle‘. Vrata desno je Picasso, a vrata lijevo Lazić...

Piše Zadarski.hr
11. lipnja 2022. - 18:36

U subotu je u Kneževoj palači otvorena izložba Jadran Lazić: 50 godina fotografije, u organizaciji Narodnog muzeja i Turističke zajednice grada Zadra. 

Lazićeva izložba obilježava njegov plodonosan rad kroz 50 godina karijere tijekom koje se susreo s nekim od najvećih imena showbusinessa. Svojim radom i umjetnošću fotografije dokumentirao je svijet Hollywooda; filmskih, glazbenih, sportskih, umjetničkih i ostalih zvijezda koje su obilježile drugu polovicu 20. stoljeća poput Robert De Nira, Marlon Branda, Joan Collins, Raquel Welch, Chuck Norrisa, Elizabeth Taylor, Paul Newmana i brojnih drugih.

- Za izložbu sam izabrao srce od dvjesto i nešto fotografija koje imam pripremljene za izložbu. U ove dvije prostorije fotografije su 'lipo legle'. Vrata desno je Picasso, a vrata lijevo Lazić - izjavio je.

Započeo je fotografirati i objavljivati u Hrvatskoj, prije pedeset godina, od školskog lista do Vjesnikovih narudžbi i istaknuo se kao autor koji je fotografirao nogometaše, dakako ponajprije splitskog Hajduka, junake svog zavičajnoga grada, ali i domaće filmske i kazališne glumce, a potom krenuo ambiciozno u Pariz strašću fotografa koji želi više.

Čak dva puta bio je svjetski ekskluzivan, jedini je imao fotografije o događajima o kojima je brujio cijeli svijet. Bilo je to 1982. kada je uspio ući u tadašnji SSSR sa jugoslavenskom putovnicom, približiti se na sprovodu Brežnjevu na odru, fotografirati ga brzo gotovo tajno, i iznijeti te fotografije van iz strogo kontrolirane zemlje, te objaviti u jednom od najjačih svjetskih magazina Newsweeku, koji je upravo tu eksluzivnu fotografiju na godišnjem proglašenju najfotografije, odabrao kao fotografiju događaja godine!

Druga je ekskluziva bila vezana uz fotografiju vođe fronte za oslobođenje Palestine Abu Abasa, otmičara talijanskog putničkog broda, za čijim su likom uzalud tragali brojni fotoreporteri, a Lazić ga je snimio u ležernoj pozi časkajući s njime dok je kratko boravio 1985. u Beogradu. Za mnoge svoje najfotografije Jadran Lazić ima anegdote o tome kako je izigrao hrpu fotoreportera da bi sam izborio drugačiju fotografiju od drugih.

23. travanj 2024 18:47