StoryEditorOCM
Zadar plusNAKON VRULJICE

Grad gradi novo inkluzivno igralište na Bokanjcu, u sklopu projekta Inclusive Play dobili dodatnih 200 tisuća eura

Piše Iva Ivanac
26. lipnja 2023. - 11:14

Nakon izgradnje senzoričkog parka u Vruljici, Grad Zadar kreće s izgradnjom još jednog senzoričkog parka na Bokanjcu pokraj boćališta. 

Na izgradnju novog senzoričkog parka Grad se odlučio jer su u sklopu projekta Inclusive Play, uz pomoć kojeg je uređen i park u Vruljici, osigurali dodatnih 200 tisuća eura. 

- Zadar se već godinama kreće prema svojoj viziji grada usmjerenog na mlade, koji gradi i stvara za mlade i kojeg oblikuju mladi. A djeca i mladi svakodnevno borave na javnim prostorima, sportskim te dječjim igralištima i u parkovima. Sve to obuhvatio je projekt INCLUSIVE PLAY koji je u svojoj srži usmjeren na inkluziju i omogućavanja igre za svu djecu, navode iz Grada Zadra dodajući kako je izgradnja senzoričkog parka na području Zadra želja gradske uprave već godinama. 

- Nakon uspješnog završetka projekta, uređenja i opremanja inkluzivnog parka u Vruljici i postavljanja sprava na Višnjiku u okviru istog poziva Interreg VI-A IPA Programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021.-2027., Gradu Zadru odobreno je dodatnih 200 tisuća eura za uređenje i opremanje još jednog inkluzivnog igrališta. Izrađena je kompletna dokumentacija i Grad Zadar uskoro počinje s radovima i opremanjem novog igralištu na Bokanjcu, navode iz Grada Zadra. 

Višeosjetilni park je prostor u kojem se nudi široka paleta doživljaja igre koji posredno utječu na kognitivni i socijalni razvoj, senzornu stimulaciju te finu i grubu motoriku djeteta.

U centar pozornosti stavljaju djetetov razvoj i učenje kroz igru u interakciji s drugima, i malima i onima malo većima, djece s razvojnim teškoćama i djece urednog razvoja.

Stavljanje djece s razvojnim teškoćama u samo središte zbivanja omogućava njihovo jednostavnije  uključivanje u igru s ostalim korisnicima parka. Učenje djece toleranciji, jednakosti i nediskriminaciji od malih nogu te prihvaćanje različitosti ključ je primjene riječi „inkluzija“ u stvarnom i svakodnevnom životu lokalne zajednice. 

Grad Zadar, u ulozi vodećeg partnera, sudjeluje u provedbi projekta pod nazivom „Inclusive Play“, koji je sufinanciran u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora za razdoblje 2014. - 2020. ukupne vrijednosti 1.406.061,81 eura, od čega budžet Grada Zadra iznosi 625.381,63 eura.

image

Senzorički park Bokanjac

Grad Zadar/
image

Senzorički park Bokanjac

Grad Zadar/
image

Senzorički park Bokanjac

Grad Zadar/
25. lipanj 2024 13:18