StoryEditorOCM
Zadar plusSVEČANA DODJELA

Galeriji umjetnina Narodnog muzeja i Muzeju suvremene umjetnosti priznanje za međumuzejsku suradnju na izložbi Ratko Petrić: Baciti istinu u lice!

Piše Zadarski.hr
13. prosinca 2023. - 11:53

U utorak, 12. prosinca 2023. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održana je svečana dodjela nagrada Hrvatskog muzejskog društva za 2022. godinu.

Galeriji umjetnina Narodnog muzeja Zadar i Muzeju suvremene umjetnosti dodjeljeno je posebno priznanje za međumuzejsku suradnju na izložbi Ratko Petrić: Baciti istinu u lice!

Kustosice izložbe Ratko Petrić: Baciti istinu u lice!, Koraljka Alavanja (NMZ) i Nataša Ivančević (MSU) su u ime institucija primile posebno priznanje.

Otvorenjem retrospektivne izložbe Ratko Petrić: Baciti istinu u lice! ujedno je i svečano otvorena Providurova palača, koja zajedno sa Kneževom objedinjuje dvije povijesne građevine u II Palače.

U 6 mjeseci trajanja, izložbu je posjetilo preko 15 000 posjetitelja. Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zadra.

Autorica koncepta je Nataša Ivančević, muzejska savjetnica MSU, dok su kustosice izložbe Koraljka Alavanja (NMZ) i Nataša Ivančević (MSU). Autori pojedinih dionica: Koraljka Alavanja, kustosica (spomenička i javna plastika), prof. dr. sc. Frano Dulibić (karikatura, crtež, strip, grafika), Nataša Ivančević (kiparstvo), izv. prof. dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić (grafički dizajn), dr. sc. Snježana Pintarić (parkovi skulptura). Autorica likovnog postava je Lada Sega, asistentice Nevena Štokić (NMZ) i Petra Cegur (MSU).

Izložba je bila popraćena brojnim vodstvima, radionicama i predavanjima.

O Ratku Petriću:

Ratko Petrić ostao je povezan sa Zadrom, u kojem je proveo djetinjstvo, pohađao gimnaziju, a poslije je za javne površine grada i okolice ostvario pet spomenika i 29 skulptura. Za života je postavio jedanaest skulptura u parku obiteljske kuće u zadarskom predjelu Belafuža.

Ratko Petrić jedan je od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnika, koji je u gotovo 50 godina umjetničkog djelovanja ostvario velik, raznorodan i osebujan opus. Retrospektivnom izložbom Baciti istinu u lice! javnosti predstavljamo prvi integralni kritički presjek cjelokupnog opusa, od kojih se mnogi radovi izlažu prvi put. Središnja je tema njegova umjetničkog opusa čovjek i njegova sudbina. U formalnom i sadržajnom smislu stvorio je novi oblik figuracije u hrvatskom kiparstvu 2. polovine 20. stoljeća. Ironijom, sarkazmom i groteskom, na izrazito svjež i lucidan način, propitivao je društveno-političke, kulturne i umjetničke pojave svojega doba. Bio je žestoki kritičar anomalija društvenih sustava i pojava kojima se obezvređuju univerzalne ljudske vrijednosti i slobode.

02. svibanj 2024 15:54